Razbibriga u dobrom društvu

20. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: To My Lady Greensleeves, Ansambl za ranu glazbu Minstrel, 9. listopada 2014.

 • Ansambl za ranu glazbu Minstrel, arhivska fotografija, foto: facebook

  Društvo za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan svoju je jubilarnu 20. sezonu koncerata Iz salona Očić otvorilo 9. listopada nastupom hrvatskog Ansambla za ranu glazbu Minstrel što su mogli pratiti i slušatelji Trećeg programa Hrvatskog radija u izravnom prijenosu koji je vodio urednik Branko Magdić. Bio je to prvi nastup tog Anasambla u Salonu Očić, ali i prvi susret publike tog društva s jednim takvim ansamblom, koji se svojim šarmantnim izvedbama birana renesansnog programa upravo idealno uklopio u intimno ozračje salonskog muziciranja. Ansambl Minstrel nosi ime srednjevjekovnog pjesnika, pjevača, svirača, zabavljača i komentatora događaja na dvoru i među pukom, prvenstveno u Francuskoj i Engleskoj. Minstreli su bili putujući muzikanti, koji su pjevali o viteštvu, ljubavi i smiješnim zgodama. Čuvali su tradiciju i prepjevavali ono što su već drugi opjevali, živo, duhovito i domišljato.
  Ansambl za ranu glazbu Minstrel, arhivska fotografija, foto: facebook
  Upravo te karakteristike krase i Ansambl Minstrel, koji je osnovan 1992. Dakle, više od dva desetljeća ti glazbenici njeguju repertoar srednjevjekovne, renesansne i barokne glazbe, uz nužne mijene sudionika i progresivno programsko istraživanje uz upotrebu replika starih instrumenata. Na prvom nastupu u Salonu Očić predstavilo se devetero članova Minstrela: sopranistica Ana Lice, mezzosopranistica Vesna Matana Matić, tenor Zlatan Sindičić, bas Tomislav Vlahutin te instrumentalisti: Lada Magdalenić Morpurgo, barokna violina, rebeka i viela, Sandra Munić, gamba, Milko Jovetić, udaraljke, Portugalac Pedro Abreu, vihuela, a na čelu sastava je umjetnički voditelj Minstrela Ante Beno, koji svira srodne puhačke instrumente blok-flautu, cornamuse i krumhorn.

  Program pod naslovom To My Lady Greensleeves obuhvatio je pregršt ljubavnih pjesama nastalih na tlu Francuske, Italije, Engleske i Španjolske. Prikladno odjeveni u stilsku odjeću, članovi ansambla Minstrel šarmirali su publiku ljubavnim pjesmama i plesnim skladbama u raznim izvedbenim kombinacijama, bilo solističkim ili skupnim. Nakon francuskih autora Thoinota Arbeaua (Belle qui tiens ma vie) i Claudea Gervaisea (Branle de Bourgogne i Gaillarde) slijedio je niz talijanskih skladatelja:Marchetto Cara (Io non compro piu speranza), Filippo Azzaiolo (Chi passa per´sta strada)
  Ansambl za ranu glazbu Minstrel, arhivska fotografija, foto: facebook
  Znamenita i često u varijacijama obrađivana tema starog portugalskog plesa La folia našla je mjesto i u instrumentalnoj skladbi Faronell´s Ground Francuza Michela Farinela, uz engleske autore Henrika VIII (Pastime with Good Company), Johna Dowlanda (Flow My Tears, Fall from Your Springs), ali i popularnu pjesmu anonimnog autora Greensleeves. Uz još nekoliko vokalnih i instrumentalnih skladbi španjolskih autora Luysa de Narvaeza (Paseábase el rey moro), Juana del Encine (Amor con fortuna), Antonija de Ribere (Por unos puertos arriba) i Gaspara Sanza (Zarabanda) koji već zadire u barok, završen je koncert Ansmabla Minstrel u Salonu Očić. A da je publika uživala i dobro se zabavila uz taj vedri renesansni program, ponekad sudjelujući na poticaj izvođača i svojim pijevom i pljeskanjem, pokazalo se i uz skladbu znakovita naslova Pastime with Good Company (Razbibriga u dobrom društvu) iz pera engleskog kralja Henrika VIII koja je izvedena čak dva puta – u sklopu programa, ali i u dodatku.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 11. listopada 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike