Njegovane tonske slike

9. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe Zagreb kom, 10. – 18. listopada 2014.: La Fiesta, 10. listopada 2014.

  • Sa otvaranja 9. Zagreb koma, foto: www.mcorner.net

    Vrlo rijetko posjetitelji dugog staža s koncerta izlaze i mirni i sretni kao za gostovanja Francuskog nacionalnog orkestra ili u komornijoj verziji s koncerata ovogodišnjeg devetog izdanja Zagreb koma, odnosno festivala komorne glazbe gdje se s dozom fensi-šmensi okusa okupio niz novih ljubitelja te vrste muziciranja. Sa spretnom organizacijom i bez pretjerane pompe dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda uvijek je krcata pobožnim slušateljima. Za njih se ne bi okladili da komornu glazbu slušaju tek tako, ali se Zagreb komu događa nešto važno. U razvedenom i opsežnom programu isplati se svašta čuti.

    Naslov prvog koncerta festivala je bio La fiesta. Nipošto to nije bila priprosta vašarska fešta kakvima smo svjedoci svakoga dana već iritantno uključujući glavni gradski Trg. La fiesta je počela s mladalačkom Beethovenovom Serenadom u D-duru, op. 8. Ženski trojac je do kraja razrađeno očitao lekciju umjerenosti, poznavanja tada još haydnovskog stila porculanske građe. U drugi svijet uveli su uvijek otmjeno violinist Stefan Milenković i odlični gitarist Petrit Çeku s osobitim smislom za male scenske zavodljivosti. Bez puno napora i šarmantno, osobito njegovane tonske slike, oni su bez prenemaganja izveli Sonatu concertatu Nicolòa Paganinija. Mladi opusi ostali su u središtu pažnje.

    U opsežnom program je zbog bolesti izvođačice, mjesto Bartokove Rapsodije zauzela mlada Chopinova Briljantna poloneza, op. 3 za žustro violončelo Jing Zhao uz nepogrešivu profesionalku Laumu Skride za klavirom. Kada je već Bartók morao otpasti, ostao je Kodályjev Intermezzo za gudački trio u sastavu Milenković s neuništivim damama Berthaud s violinom i Zhao s violončelom. Preizražena moderna pomama za svim varijantama tanga Astora Piazzolle ponovno je na kraju fieste bila u središtu pažnje. Pravo glazbeničko otmjeno udvaranje su kroz četiri odjeljka priuštili zlatna flautistica Gili Schwarzman i ponovno glumački raspoložen gitarist Petrit Çeku. Za Zagreb kom nije na odmet ove godine svratiti u Hrvatski glazbeni zavod.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 12. listopada 2014.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike

...zabilježili smo