U zrcalu impresivne karijere

CD klasika: Višnja Mažuran, čembalo – klavir, Veliki hrvatski interpreti, Croatia Records, 2014.

 • Najnoviji dvostruki CD Višnje Mažuran, ugledne pijanistice, ali prvenstveno čembalistice i začetnice studija čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, presjek je njezinog umjetničkog i kreativnog puta dugog gotovo pet desetljeća, koji je obuhvatio različita stilska razdoblja od Couperina i Rameaua do Bacha, Haydna i Mozarta. Impresivna je statistika od 2.700 koncerata koje je Višnja Mažuran u svojem bogatom umjetničkom životu održala diljem svijeta, najviše sa Zagrebačkim solistima, tijekom trideset godina stalnog sviranja continua i solističkih nastupa s tim uglednim ansamblom, ali i s vlastitim komornim ansamblima Musica da camera i Musica viva.

  Čembalu se Višnja Mažuran posvetila svim svojim znanjem, znatiželjom i žarom, lativši se i pionirskog posla promicanja glazbe za čembalo u našoj sredini. Istraživala je čembalističku literaturu, usavršavala tehniku sviranja i ostvarila jedinstvenu karijeru s tridesetak solističkih recitala posvećenih velikanima čembala od kojih posebno mjesto pripada Johannu Sebastianu Bachu što se može smatrati njezinim životnim djelom. Naročito su značajne integralne izvedbe i snimke Goldberg varijacija, Umjetnosti fuge i oba sveska Preludija i fuga. Pothvati su to bez presedana u našoj sredini kojima je dosljedno slijedila svoj zacrtani put i za to dobila najveća priznanja i nagrade.

  Iz obilja odlično snimljenog materijala većinom na ranije objavljenim nosačima zvuka nije bilo jednostavno načiniti izbor. Na ovom najnovijem dvostrukom CD-u nalazi se tek nešto više od dva sata birane glazbe različitih stilova, sa željom da ona slušanjem živi trajno u zrcalu umjetničinog nadasve zanimljiva i dugotrajna bavljenja glazbom. Snimke su realizirane u razdoblju od 1972. do 2013. s vrhunskim tonskim snimateljima i u raznim prostorima: od privatnog do javnog u rodnom Varaždinu (Barokna dvorana Starog grada Gradskog muzeja Varaždin) ili Zagrebu (Kapela Svetoga duha i Koncertne dvorane Istra i Vatroslav Lisinski).

  Prvi CD sadrži djela za čembalo. Doduše, nema tu Domenica Scarlattija, čijim je sonatama Višnja Mažuran posvetila poseban CD, Ali zato su tu drugi barokni mastori. Na početku je to François Couperin Veliki sa sedam stavaka iz njegove grandiozne zbirke Pieces de Clavecin od kojih su najpoznatiji Zaljubljeni slavuj, Sestra Monika, Male vjetrenjače i umjetničin „najdraži bis“ Tajanstvene prepreke. Slijede četiri stavka iz Suite u e-molu Jeana Philipea Rameaua s hitom Dozivanje ptica. Najviše je međutim zastupljen Johann Sebastian Bach, od kojeg je najviše naučila i čija je djela najviše svirala i snimala. Izbor je pao na sedam Preludija i fuga iz znamenite zbirke Das wohltemperierte Klavier (Dobro ugođeni klavir) i na pet fuga iz monumentalnog djela Umjetnost fuge (Die Kunst der Fuge).

  Drugi CD sadrži tri koncerta ranoklasičnog stila. Dva Koncerta za čembalo i gudače Josepha Haydna (F-dur i G-dur) i na kraju Koncert za klavir i gudače br. 12 u A-duru, KV 414 Wolfganga Amadeusa Mozarta, kao podsjetnik na pijanističku karijeru Višnje Mažuran koja je prethodila čembalističkoj. Sva tri koncerta snimljena su u suradnji sa Zagrebačkim solistima.

  Najnoviji dvostruki CD Višnje Mažuran je reprezentativno izdanje za čiju je digitalnu tonsku obradu zaslužan tonmajstor Božo Pandurić, a za lijepo grafičko oblikovanje Bachrach&Krištofić. Autorica uvodnog teksta Višnja Mažuran, solistička karijera s dalekosežnim dometima je Zdenka Weber, komentare odabranih djela potpisuje sama umjetnica, tekstove je na engleski jezik prevela Dina Puhovski, a urednica izdanja je Srđana Vrsalović.

  Album je predstavljen 14. listopada u prepunoj dvorani zagrebačkog Europskog doma u društvu direktorice Croatia Recordsa Nikoline Mazalin, maestra Vladimira Kranjčevića i umjetnice Višnje Mažuran. Reproducirane su i njezine snimke na klaviru i čembalu, uz pohvale i tople preporuke za slušanjem tog još jednog vrijednog zvučnog dokumenta u interpretaciji velike hrvatske umjetnice Višnje Mažuran.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA,hr, 23. listopada 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj