Jedinstveni umjetnički doživljaji

Dodjela nagrada i diplome Milka Trnina za 2013., Hrvatski glazbeni zavod, 11. studenoga 2014.

 • Zoran Juranić, arhivskafotografija www.hgz.hr

  Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika već gotovo pola stoljeća dodjeljuje godišnju nagradu koja nosi ime velike operne umjetnice Milke Trnine istaknutim hrvatskim umjetnicima za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj za proteklu kalendarsku godinu. U proteklih 47 godišta dodijeljene su 123 nagrade, najviše pjevačima, što je razumljivo s obzirom na ime koje nagrada nosi. Nagrada se sastoji od medalje u srebru (rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija) te diplome i novčane nagrade.

  Žiri se svake godine mijenja, a o dobitnicima za 2013. odlučivali su Pavle Dešpalj (predsjednik žirija), Vlatka Oršanić, Katarina Krpan, Tonći Bilić, Anđelko Krpan, Milko Pravdić i Prerad Detiček (predsjednik HDGU-a). Nagrađeni su skladatelj i dirigent Zoran Juranić, dirigent Ivan Repušić i pijanist Srđan Čaldarović, a diplomu je dobio Ansambl Opere HNK Split i Zbor Umjetničke akademije u Splitu. Nagrade i diplomu uručio je predsjednik HDGU Prerad Detiček 11. studenoga u prepunoj velikoj dvorani HGZ-a.
  Ivan Repušić, arhivska fotografija
  Skladatelj i dirigent Zoran Juranić dobio je nagradu za opernu fantaziju Posljednji ljetni cvijet, premijerno izvedenu u HNK-u u Zagrebu 8. travnja 2013. na Muzičkom biennalu Zagreb. Djelo je nastalo prema upečatljivom dramskom predlošku Luke Paljetka prožetom poetskom dimenzijom, neuobičajenom dramskom strukturom i elementima melodrame. Ta je jednočinka u pravom smislu odraz Juranićeve umjetničke osobnosti, u kojoj je skladatelj zaslužan ne samo za glazbeni sadržaj, nego i libreto (u koautorstvu s Paljetkom), režiju i dirigentsko ravnanje izvedbom. Neospornu i vrlo visoku razinu kvaltete to osebujno ostvarenje duguje upravo višestrukom angažmanu Zorana Juranića u njegovoj realizaciji, počevši od same ideje, preko skladateljskog izraza, do izvedbe, u kojoj je vrsne i predane suradnike imao u članovima orkestra i Zbora novosadske Opere čiji je stalni gost-dirigent.

  Dirigent Ivan Repušić dobio je nagradu za koncert održan 28. prosinca 2013. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Višestruko potvrđeno dirigentsko umijeće Ivana Repušića, kako na opernim, tako i na koncertnim podijima, u domovini i svijetu, punim je sjajem zablistalo na koncertu održanom u povodu proslave 40. obljetnice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog . Kroz idiličnu zimsku koncertnu večer, maestro Repušić je sigurnom rukom vodio Simfonijski orkestar HRT-a, koji je s osobitom pozornošću pristupio izvedbama skladbi Vatroslava Lisinskog (Večer, idila za simfonijski orkestar) i Petra Iliča Čajkovskog (5. Simfonija u e-molu, op. 64), ostvarivši nenametljivu suradnju sa solistom večeri, pijanistom Ivom Pogorelićem u 2. Koncertu za klavir i orkestar u f-molu, op.21 Frédérica Chopina.
  Srđan Čaldarović na koncertu u Ney Yorku
  Pijanist Srđan Čaldarović dobio je nagradu za koncert s djelima hrvatskih skladatelja, održan 17. studenog 2013. u Hrvatskom glazbenom zavodu. Za umjetnika s osobitim osjećajem za ton i fraziranje, koncertna 2013. godina bila je iznimno dinamična i uspješna, podjednako u domovini i inozemstvu, gdje je solistički i u komornim sastavima između ostalih izvodio i djela hrvatskih autora, s kojima se u travnju predstavio na turneji po Kanadi i Sjedinjenim Državama te u studenom u HGZ-u, potvrdivši se kao vrstan i nenametljiv interpret koji o glazbi promišlja duboko i sistematično. Pristupajući s razumijevanjem i neupitnom muzikalnošću svakoj od skladbi s programa, redom iz pera Ive Josipovića, Josipa Štolcera Slavenskog, Blagoja Berse, Borisa Papandopula, Luke Sorkočevića, Božidara Kunca, Brume Bjelinskog i Frane Paraća, Čaldarović je studiozno predstavio presjek hrvatskog glazbenog stvaralaštva kroz povijest.

  Diploma Milka Trnina pripala je Ansamblu Opere HNK Split i Zboru Umjetničke akademije u Splitu, za izvedbu 9. simfonije u d-molu , op. 125 Ludwiga van Beethovena pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija. Svečani trenutak uoči primitka Republike Hrvatske u Europsku uniju i činjenica da se 9. simfonija nije izvodila u Splitu čak četiri desetljeća, privukao je 18. svibnja 2013. u splitski HNK nezapamćen broj slušatelja. Našavši se pred nimalo jednostavnom zadaćom i velikim izazovom, ugledni dirigent s međunarodnom karijerom sugestivno je i s jasnom vizijom vodio izvedbu, u kojoj su podjednako bili angažirani svi članovi izvođačkog korpusa, a osobito uvjerljiv i dobro usklađen bio je kvartet solista koji su činili sopranistica Valentina Fijačko, altistica Terezija Kusanović, tenor Branko Robinšak i bas Luciano Batinić. Bio je to jedinstveni umjetnički doživljaj koji je nesumnjivo Ansamblu HNK u Splitu poslužio kao poticaj za ostvarenje budućih ciljeva i osveženje standardnog repertoara.
  Ansambl Opere HNK Split, Zbor Umjetničke akademije u Splitu, solisti i dirigent Loris Voltolini
  U nastavku večeri održan je vrlo lijep koncert Hrvatskog komornog orkestra pod ravnanjem dirigenta Berislava Šipuša s djelima Wolfganga Amadeusa Mozarta, na kojem su se kao solisti predstavili dobitnici nagrade Milka Trnina u 2012. godini, potvrdivši visoku interpretativnu razinu , dostojnu te ugledne nagrade. Pijanistica Katarina Krpan izvela je Koncert za klavir i orkestar u d-molu, KV 466, te je sudjelovala zajedno sa sopranisticom Tamarom Felbinger Franetović i orkestrom u izvedbi koncertne arije Ch.io mi scordite. Bas Luciano Batinić otpjevao je Ariju Leporella (Madamina, registar-arija) iz opere Don Giovanni i Ariju Figara (Non piu andrai) iz opere Figarov pir. U dodatku su zajedno izveli šarmantni duet Zerline i Don Giovannija La ci darem la mano iz opere Don Giovanni.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 12. studenoga 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo