Allegro con brio

7. sezona ciklusa koncerata Kvarteta flauta 4 Syrinx: Hrvatski i slovenski skladatelji, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 9. studenoga 2014.

 •  Kvartet flauta 4 Syrinx, arhivska fotografija, foto: © Mirko Cvjetko

  Jedan od sve brojnijih komornih sastava u našoj sredini 4 Syrinx osnovale su 2001. četiri vrsne profesionalne flautistice Karolina Šantl Zupan i Špela Benčina iz Slovenije  te Darija Zokić i Marina Novak iz Hrvatske. Kvartet se afirmirao ne samo izvedbenom izvrsnošću, nego i specifičnim tematskim koncertima koji se održavaju u sklopu njihove sada već sedme sezone u Maloj dvorani KD Lisinski. Prvi ovosezonski koncert s djelima hrvatskih i slovenskih skladatelja održan je 9. studenog, a drugi pod naslovom Tema s varijacijama slijedi 15. ožujka 2015. Treći i posljednji je zabavnog karaktera, a predviđen je za 17. svibnja.

  Članice Kvarteta sviraju sve instrumente srodne flauti – flautu, piccolo, alt-flautu i bas-flautu, što obogaćuje zvučnu sliku i nadahnjuje  suvremene skladatelje na stvaranje novih djela. Ona pridonose raznolikosti i svježini repertoara koji se uz standardni s uspjehom predstavlja u zemlji i inozemstvu, a od nemale je važnosti i snimanje za nosače zvuka. Dosad su snimljena tri CD-a: Monochromia (2006), Soba za štiri (2010) s djelima hrvatskih i slovenskih autora, uz podršku Programa za resno glazbo Radija Slovenije, u izdanju Založbi kaset in plošc RTV Slovenije, te Decade sa živim koncertnim snimkama iz Male dvorane Lisinski u izdanju Croatia Recordsa uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske (2013). Skladba Silbanski tanac Igora Kuljerića s tog posljednjeg albuma dobila je nagradu Porin u kategoriji najbolje klasične skladbe 2014.
  Kvartet flauta 4 Syrinx, arhivska fotografija, foto: © Mirko Cvjetko
  Program prvog koncerta u sezoni sastojao se od djela hrvatskih i slovenskih skladatelja, od kojih je četverostavačna skladba Štiri za štiri Janija Goloba za dvije flaute, piccolo, alt i bas flautu ovom prigodom praizvedena. Sličnog naslova je i ranija dvostavačna skladba Alda Kumara Soba za štiri, za dvije flaute, piccolo, alt i bas flautu iz 1982. Treći slovenski skladatelj s tog programa Črt Sojar Voglar predstavljen je skladbom Hrepenenje (Čežnja) za tri flaute i dominantnu alt flautu u rukama Marine Novak.

  Iz opusa hrvatskih skladatelja četiri simpatične flautistice odabrale su efektne i uvijek rado izvođene Zaboravljene muzike Dubravka Detonija. Autor ih je 1981. izvorno napisao za gudački kvartet te ih je kasnije sam preradio za kvartet saksofona ,odnosno kvartet flauta. Svestrani i neumorni Miljenko Prohaska je pak prije odlaska na drugi svijet, napisao upravo za Kvartet flauta 4 Syrinx jednu od svojih posljednjih skladbi Allegro con brio koja je praizvedena u lipnju prošle godine u Salonu Očić. To je inačica njegove davno skladane glazbe za istoimenu televizijsku dramu u kojoj se lijepa tema u dojmljivoj izvedbi Darije Zokić kupa u okrilju ostalih flauta uključujući i dominantnu alt flautu. Naposljetku je izvedena Šesta simfonija u D-duru kasnobaroknog skladatelja Amanda Ivančića u odličnoj obradi Marine Novak za dvije flaute, alt flautu i bas flautu, a u dodatku smo čuli i virtuozni Capriccio u folklornom duhu za četiri flaute Emila Cosseta.

  Kvartet flauta 4 Syrinx i ovom je prigodom potvrdio status respektabilnog komornog sastava u kojem svaka članica svojim znanjem, profesionalnošću, iskustvom i senzibilnošću pridonosi skladnom suzvučju četiri srodna instrumenta različitih boja. Pritom dolaze do izražaja njihova savršena tehnika, profinjen zvuk, i uživanje u zajedničkom muziciranju. Ali i smisao za estetiku i duhovitost, kada su posve neuobičajeno, na kraju koncerta iz cvjetnih aranžmana razasutih po podiju, jedna drugoj darovale bukete uz srdačan pljesak zadovoljne publike.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 11. studenoga 2014.
  foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike