Srčana izvedba

Ciklus Lisinski subotom: Svečani koncert u povodu 60 godina Odsjeka za duhačke instrumente Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije, dir. Mladen Tarbuk, solist: Radovan Vlatković, rog, KD Vatroslav Lisinski, 29. studenoga 2014.

 • Radovan Vlatković, Mladen Tarbuk i Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, foto: © Mirko Cvjetko

  U povodu 60. obljetnice osnutka, najmlađi odsjek zagrebačke Muzičke akademije priredio je veliko slavlje. Na šest koncerata u studenom i prosincu predstavlja duhačke instrumente u svom bogatstvu instrumentarija, ansambala i žanrova. Predstavlja istaknute soliste, mlade snage, raznolike komorne ansamble i orkestre. Središnji, svečani koncert održan je 29. studenoga u sklopu popularnog ciklusa Lisinski subotom. Brojna publika je obiljem aplauza obdarila šezdesetak članova Duhačkog orkestra Muzičke akademije. Svečanom ozračju pridonijeli su slavni svjetski solist na rogu Radovan Vlatković te ugledni dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji maestro Mladen Tarbuk. U biranom programu s djelima Mendelssohna, Hindemitha, Uhlika, Baranovića i Gotovca studenti su u dobroj mjeri pokazali visoku izvedbenu razinu i disciplinu, koju zahvaljuju ne samo svojim profesorima na pojedinim odjelima, nego i voditelju Duhačkog orkestra profesoru Georgu Draušniku.
  Mladen Tarbuk i Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, foto: © Mirko Cvjetko
  Na početku večeri je duhački orkestar manjeg sastava izveo mladenačku Uvertiru u C-duru Felixa Mendelssohn-Bartholdyja. Unatoč pojedinačnim nesigurnim i nespretnim istupima, sve su se sekcije u cjelini iskazale u dobrom svjetlu, zahvaljujući autorovoj domišljatoj, šarmantnoj i svježoj instrumentaciji. Još bolji dojam je pružila Simfonija u B-duru za duhački orkestar Paula Hindemitha, jedno od najboljih i najpopularnijih djela duhačke literature. Gusta, bogata instrumentacija tog efektnog trostavačnog djela uposlila je veliki sastav i on je ostavio vrlo dobar dojam.

  Radovan Vlatković i Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, foto: © Mirko CvjetkoU drugom dijelu tog svečanog koncerta izvedene su tri skladbe hrvatskih autora 20. stoljeća. Prvo smo čuli Koncert za rog i duhače Tomislava Uhlika sa sjajnim gostom solistom Radovanom Vlatkovićem. Djelo je 1997. praizveo upravo Radovan Vlatković uz Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Sada smo ponovno čuli taj koncert u prvoklasnoj izvedbi istog solista, jednog od najuglednijih svjetskih kornista, koji je studirao rog na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Prerada Detičeka, a i sam se uspješno bavi pedagoškim radom na raznim visokim školama u svijetu. Spomenimo tek, da mu je u srpnju ove godine dodijeljena prestižna titula počasnog člana Kraljevske akademije za glazbu u Londonu.

  Uhlikov Koncert za rog i duhače, inspirativne melodike, bogato je instrumentiran s istaknutom solističkom dionicom velikog opsega, ritmičke raznolikosti i izvedbenih efekata s nekoliko manjih kadenci u kojima ljepota tona i izražajnost fraza dolaze do posebnog izražaja u vrsnoj interpretaciji majstora poput Radovana Vlatkovića. Ispraćen ovacijama zadovoljne publike, umjetnik je zajedno s orkestrom izveo i kraći dodatak – skladbu duhovita naslova Cape Horn, američkog skladatelja pretežno filmske glazbe Otta M. Shwarza.
  Mladen Tarbuk i Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, foto: © Mirko Cvjetko
  Koncert je završio dvjema efektnim popularnim skladbama hrvatskih autora nastalima dvadesetih godina prošlog stoljeća. Suita iz baleta Licitarsko srce Krešimira Baranovića i Simfonijsko kolo Jakova Gotovca u odličnim preradama za duhački orkestar iz pera iskusnog vojnog glazbenika, skladatelja za duhačke orkestre i dirigenta Vilima Markovića, nadasve su reprezentativne skladbe prikladne za veliku svečanost. Te inspirativne partiture u nacionalnom stilu potakle su mlade glazbenike na maksimalnu koncentraciju i srčanu izvedbu pod temperamentnim vodstvom iskusnog maestra Mladena Tarbuka, svojevremenog osnivača i šefa-dirigenta Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske (1993 -2000). I ove su izvedbe izazvale ovacije te je u dodatku ponovljeno Gotovčevo Simfonijsko kolo.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 30. studenoga 2014.
  foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike