U božićnom ozračju

20. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Valentina Fijačko, sopran, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, Ljerka Očić, orgulje, 11. prosinca 2014.

 • Valentina Fijačko, arhivska fotografijaMartina Gojčeta Silić, arhivska fotografija

  Prigodnim programom ususret Božiću, jednom od najljepših i najradosnijih crkvenih blagdana, obilježen je posljednji koncert Iz Salona Očić u ovoj kalendarskoj godini. Bio je to treći koncert u jubilarnoj 20. sezoni ciklusa Kućnih koncerata Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan na čelu s predsjednicom Ljerkom Očić. Svečanom ozračju pridonijele su upaljene svijeće, cvijeće i svjetlucave lampice te dobre vibracije koje su širile vrsne umjetnice Valentina Fijačko, Martina Gojčeta Silić i Ljerka Očić te Branko Magdić, voditelj izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskog radija . Članovi Društva Franjo Dugan su se ovaj put okupili u salonu oko kućnih orgulja Ljerke Očić, koje su se svojim toplim, ali i raskošnim zvukom lijepo sljubile s dva divna i moćna glasa sopranistice Valentine Fijačko i mezzosopranistice Martine Gojčete Silić. Pomno pripremljen program za tu inspirativnu večer sastojao se mahom od biranih arija i dueta božićne tematike uz pratnju orgulja u kombinaciji sa skladbama za orgulje solo pretežito nježnih i umirujućih tonova, u skladnoj i dobro osmišljenoj cjelini koja je razgalila auditorij.

  Ljerka Očić. arhivska fotografijaLjerka Očić za tu je svečanu prigodu iz svojega velikog orguljskog repertoara odabrala dvije skladbe oprečnog karaktera: idilični i eterični Adagio nepoznata autora sačuvan u arhivu samostana Male braće u Dubrovniku i nježni Andante u F-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, s tipičnim Mozartovskim vedrim i virtuoznim kontrastima. Umjetnica je jednako suptilno i nadahnuto pratila i iskusne pjevačice u nadahnutim arijama i duetima osmišljeno prilagođenim tom božićnom ugođaju.

  Valentina Fijačko otpjevala je dvije popularne romantične arije – Salve Regina Giacomma Puccinija i Panis angelicus Césara Francka, a Martina Gojčeta Silić izabrala je dvije upečatljive arije iz dva Božićna oratorija: Expectans Camilla Saint-Saensa i Schlafe, mein Liebster Johanna Sebastiana Bacha. Umjetnice su u savršenom dosluhu zajedno izvele i dva dueta: na početku pastoralni ofertorij Sad pastiri poletite Ivana pl. Zajca (kao posvetu stotoj obljetnici skladateljeve smrti), a na kraju poletni i virtuozni Laudamus te iz Glorije Antonija Vivaldija.

  A za sam kraj u dodatku tom lijepom i odlično izvedenom programu sve su tri dame zajedno s publikom zapjevale i zasvirale Tihu noć Franza Xavera Grubera. Ta je popularna pjesma prvi put izvedena na Badnjak 1818. u crkvi sv. Nikole u austrijskom Oberndorfu blizu Salzburga, preplavila je potom sve kontinente te uvijek ponovno donosi mir i radost ljudima dobre volje, pa tako i članovima Društva Franjo Dugan, koji su i nakon koncerta po ustaljenom običaju nastavili druženje u Salonu Očić u razgovoru i domijenku uz ukusne zalogaje, kolače i dobru kapljicu.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 15. prosinca 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike