Iskrenost u djelovanju

Dodjela nagrade Ivo Vuljević, godišnje nagrade za najuspješnije ostvarenje mladih glazbenika u 2014. godini, KD Vatroslav Lisinski, 29. prosinca 2014.

 • Marco Graziani, arhivska fotografija, foto: donat-festival.com

  Tradicionalna nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika u protekloj godini pripala je udaraljkašici Kaji Farszky i violinistu Marcu Grazianiju. Odlučio je to ocjenjivački sud u sastavu Naima Balić, Tonći Bilić, Anđelko Krpan, Berislav Šipuš i Petra Pavić nakon razmatranja mnogobrojnih pristiglih prijedloga . Nagrada se sastoji od diplome, novčanog iznosa i dva koncerta – po jedan u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Koncertne direkcije Zagreb. Nagrade su uručene 29. prosinca na Dan dvorane Vatroslav Lisinski uz svečani koncert dobitnika u Maloj dvorani.

  I ovogodišnji laureati afirmirani su mladi umjetnici, dobitnici niza nagrada s mnogo uspješnih nastupa u zemlji i inozemstvu. Rođeni su iste godine 1988. Kaja Farszky u Zagrebu, a Marco Graziani u Rijeci. Kaja Farszky svestrana je udaraljkašica koja djeluje ne samo kao solistica, već surađuje i s raznim komornim sastavima, orkestrima i kazališnim umjetnicima. Istaknuti dio njezina repertoara čine suvremena djela, mnoga rijetko izvođena ili praizvedena. Školovala se u Zagrebu u razredu Igora Lešnika i u Barceloni kod Miquela Bernata. Profesorica je udaraljki u Glazbenoj školi u Karlovcu i timpanistica u orkestru opere HNK-a u Zagrebu. Nagradu Ivo Vuljević dobila je za autorski projekt Zvučna gesta ostvaren s Nenadom Kovačevićem te za koncert improvizirane glazbe koji je održala s velikanima svjetske suvremene glazbene scene – nizozemskim ansamblom Slagwerk Den Haag na Međunarodnom festivalu Izlog suvremenog zvuka.
  Kaja Farszky, arhivska fotografija
  Marco Graziani diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Leonida Sorokowa 2010. Iste godine postao je njegov asistent, a vrlo brzo potom koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra i Orkestra zagrebačke Opere. Stalno se usavršava na raznim seminarima. Osnovao je izvrstan Hrvatski gudački kvartet zajedno s violinisticom Alinom Gubajdulinom, violistom Aleksandrom Jakopancem i violončelistom Smiljanom Mrčelom. Mnogobrojne nagrade samo su potvrda njegove izvrsnosti, a ova najnovija dodijeljena mu je za nastup na koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a na kojem je izveo Poemu Ernesta Chaussona i još zanimljiviji Drugi koncert za violinu i orkestar Božidara Kunca, što je bila prva izvedba tog djela nakon praizvedbe sredinom prošloga stoljeća, trajno zabilježena i vrijednom studijskom snimkom za fonoteku HRT-a.

  U obrazloženju žirija navodi se da „biti umjetnikom znači uza sve biti i odgovoran prema svojem pozivu koji uključuje objektivnost i širinu poimanja grane umjetnosti kojom se umjetnik bavi. Biti umjetnikom znači i biti iskren u svojem djelovanju jer je to jedini put do okoline prema kojoj umjetnik želi djelovati i prema kojoj i ima spomenutu odgovornost. Oboje odabranih mladih glazbenika ističu se prvenstveno u ovim okvirima i jer su već osvješteni u tom pogledu uspijeva im stvarati impresivnu biografiju i nizati uspjehe koji su između ostalog doveli i do nagrade Ivo Vuljević“.

  Na oglednom nastupu uz dodjelu nagrade Ivo Vuljević Marco Graziani je uz odličnu suradnju pijanista Krešimira Starčevića finim tonom i preglednom strukturom izveo Sonatinu za klavir i violinu u D-duru Franza Schuberta, a zavidnom virtuoznošću efektni Zapateado Pabla de Sarasatea. Kaja Farszky je pak bosonoga i u atraktivnoj crvenoj ljetnoj haljini, okružena raznolikim udaraljkama, velikom spretnošću i istančanim osjećajem za ritam briljirala u izvedbama dviju zanimljivih skladbi: Arquitecturas de la sombra je Joséa M. Sánchez-Verdúa i Rebonds A B Iannisa Xenakisa.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 3. siječnja 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo