Masovno, bogato, zanimljivo

Zagreb Guitar Festival, 15. – 18. siječnja 2015.

 • Morana Pešutić i Tomislav VasiljZagrebačka gitaristička škola odavno je stekla status nadaleko priznate činjenice, koja se raširila svijetom preko nekoliko generacija izvrsnih gitarista zahvaljujući prvenstveno profesoru Darku Petrinjaku, vrhunskom umjetniku i pedagogu iz čijeg su razreda na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stasali sjajni umjetnici. Mnogi od njih su se uz solističke karijere nastavili usavršavati na međunarodnom planu, ali i sami podučavati i odgajati mlade gitariste u domovini i u svijetu po uzoru na svojeg zagrebačkog profesora koji ih je poticao u prvom redu na njegovanje ljepote tona, kao osnove uzornog muziciranja. Množili su se priznati solistički koncerti, rađali komorni sastavi, orkestri, natjecanja, majstorske radionice i razne druge manifestacije posvećene gitari, uz nezapamćeno zanimanje javnosti. Stoga je bilo logično i rekli bismo posve očekivano, da se sva ta nastojanja i uspjesi okrune jednim reprezentativnim međunarodnim festivalom gitare, i to na samom izvorištu – u Zagrebu.

  Tako je rođen prvi Zagreb Guitar Festival u organizaciji Glazbene škole Bonar, na čelu s umjetničkom ravnateljicom Moranom Pešutić, članicom Organizacijskog odbora u kojem su svoj nemali doprinos dali i Ružica Gelo Ciglenečki, Boris Ciglenečki, Danijela Andrijašević i Davorka Begović. Tu vrijednu inicijativu svojim je pokroviteljstvom podržao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. U suradnji sa Studentskim centrom koji je pružio gostoprimstvo velikom broju gitarista svih uzrasta (njih više od dvjesto), iz jedanaest zemalja (Hrvatska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija i Srbija) održan je u četiri dana iznimno bogat i raznovrstan program.

  Krešimir Bedek, gitara i Martin Draušnik, violinaU predvorju Kina SC-a priređen je Sajam gitara i gitarske opreme, a u ostalim prostorima svakodnevno od jutra do večeri majstorke radionice klasične gitare vodili su najugledniji gitaristi Petrit Çeku, Xhevdet Sahatxhija, Maroje Brčić, Ante Čagalj i Darko Bageski. No, nije zanemaren ni jazz i world music, a te su radionice vodili Ante Gelo i Boško Jović. Orkestar gitara vodio je pak Ante Čagalj. U Teatru &TD održano je međunarodno natjecanje u šest solističkih i još dvije komorne kategorije. Sudjelovalo je oko stotinu gitarista, a najbolji su se predstavili na Završnom koncertu u dvorani Kina SC, kada je nastupio i Orkestar ZGF, te Borna Šercar, Ante Gelo i Petrit Çeku, nakon čega je upriličeno i veselo druženje svih sudionika.

  Poseban doživljaj priredili su svojim solističkim nastupima gitarističke zvijezde klasike i jazza. Ugledni svestrani sarajevski gitarist i pedagog Boško Jović je nastupio sa svojim triom (Boško Jović, gitara, Vanja Radoja, violina i Edvin Hadžić, kontrabas), dok je Ante Gelo, s diplomom jazz gitarista u Grazu okupio svoje kolege u kvartetu Apollo 4 (Ante Gelo, gitara, Saša Mutić, keyboard, Vladimir Samardžić, bas, i Dado Marinković, drum). Oba ta kasnovečernja koncerta održana su u Klubu Sova. Udarni večernji termini u velikoj dvorani HGZ-a bili su pak rezervirani za klasične gitariste – s dva solistička recitala i jednim komornim koncertom.
  Zoran Dukić, arhivska fotografija, foto: Mirko CvjetkoPetrit Çeku, arhivska fotografija, foto: Mirko Cvjetko

  Prvi je nastupio Zoran Dukić (Zagreb 1969), koji se nakon diplome u razredu Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao u Kölnu, ostvario fantastičnu solističku karijeru i posvetio se pedagoškom radu na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu, te na Visokoj glazbenoj školi u Aachenu i Barceloni. Večer dueta upriličili su gitaristički Coulé duo u sastavu Morana Pešutić i Tomislav Vasilj, te Krešimir Bedek, gitara i Martin Draušnik, violina. Međutim, najveću je pozornost svojim nastupom privukao izvanredni talent Petrit Çeku (1985), kojeg je netko počastio epitetom „Pogorelić gitare“, tako da je dio publike, koja nije stala u veliku dvoranu bio smješten i u otvorenim vratima povezanoj maloj dvorani HGZ-a, a neki su znatiželjnici morali pratiti koncert i na nogama, što im i nije bilo teško, jer su uistinu mogli uživati u biranom programu i reprezentativnoj izvedbi.

  Petrit Çeku je počeo učiti gitaru u rodnom Prizrenu na Kosovu, da bi školovanje nastavio u Zagrebu, prvo kod Hevdeta Sahatxhije, a zatim kod Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a usavršavao se i na konzervatoriju Peabody u Baltimoru. Dobitnik je čak devet prvih nagrada na uglednim međunarodnim gitarističkim natjecanjima, ali i domaćih godišnjih nagrada Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačke filharmonije i Samoborskih glazbenih jeseni. Njegov recital sastojao se od 5. suite za violončelo solo BWV 1011 Johanna Sebastiana Bacha u obradi Valtera Dešpalja prema Bachovoj inačici za lutnju (BWV995), zatim skladbe Nejasno pitanje suvremenog dubrovačkog skladatelja Frana Đurovića i dvije skladbe po uzoru na velikog njemačkog melodičara Franza Schuberta. Bile su to tri Schubertove pjesme Johanna Kaspara Mertza i Romantična sonata (Hommage a Shubert) Manuela Poncea.
  Boško Jović
  Rezultati međunarodnog natjecanja

  Oko stotinu gitarista iz jedanaest zemalja natjecalo se u pet starosnih kategorija, šesta je bila bez ograničenja, a sedma i osma bile su posvećene komornoj glazbi s gitarom. Natjecanje se održavalo u Teatru &TD, bilo je javno i pratio ga je ocjenjivački sud u kojem su bili Darko Bageski, Vesna Faullend Heferer, Ivanka Prusac, Tomislav Vasilj, Ante Čagalj, Vesna Hajdin, Xhevdet Sahatxhija). Spomenut ćemo samo dobitnike prvih nagrada, koji su ujedno osvojili i jednu od medalja, zlatnu, srebrnu ili brončanu.

  Darko BageskiPrva kategorija: Lena Gelov, Rikard Načinović, Nikola Delrue
  Druga kategorija: Filip Mišković, Stela Dermit, Marta Petrović, Ivan Rogošić
  Treća kategorija: Nađa Janković, Lucija Štivičić, Stojan Stojanov
  Četvrta kategorija: Mislav Pečnik, Vidak Mićović, Tomor Kumnova
  Peta kategorija: Benjamin Barbarić
  Šesta kategorija: dobitnici medalja Lovro Peretić (zlato), Elena Fomenko (srebro) Juraj Cerovnik (bronca)
  U sedmoj i osmoj kategoriji osvojene su po četiri prve nagrade i po tri medalje, a najbolji su bili duo Nikola Delrue i Borna Grgec, te kvartet Karlo Končar, Lucija Rako, Marko Čuček i Marko Palanović.

  Čestitamo i poželimo da Hrvatska jednog dana postane domaćinom i velikog međunarodnog glazbenog natjecanja iz gitare po uzoru na ugledna i već etablirana domaća natjecanja poput Vaclava Humla iz violine, Svetislava Stančića iz klavira, Antonija Janigra iz violončela, Lovre pl. Matačića iz dirigiranja, Josipa Nochte iz saksofona... Prvi Zagreb Guitar Festival dokazao je (unatoč početničkim nespretnostima) da je to izgledno i poželjno, ali da tu masovnu, bogatu i zanimljivu festivalsku koncepciju svakako treba zadržati i još više unaprijediti.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 21. siječnja 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo