Obljetničko slavlje

Svečani koncert Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra (ZOKOR-a) i Udruge Leopold Mozart u povodu 20 godina zajedničkog rada, dir. Zlatan Srzić, solisti: Javor Bračić, klavir, Daniel Kuzmin, violina, Hrvatski glazbeni zavod, 18. siječnja 2015.

 • Zagrebački omladinski komorni orkestar i Zlatan Srzić

  Zagrebački omladinski komorni orkestar (ZOKOR) ima dugu tradiciju koja seže u 1957. godinu kada je osnovan na poticaj studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Ugledni profesor i skladatelj Rudolf Matz rado se odazvao pozivu studenata da uz organizacijsku potporu studenta viole Zlatka Stahuljaka postane prvim dirigentom tog ambicioznog ansambla. Ta tradicija bila je nažalost prekinuta, a nastavljena je tek 1994. od kada ZOKOR neprekidno djeluje pod istim imenom u suradnji s Udrugom roditelja učenika glazbe i plesa Hrvatske znakovita imena Leopold Mozart (Wolfgangov otac). Predsjednica Udruge Leopold Mozart je prof. Jelica Kuzmin, a umjetničko vodstvo povjereno je stalnom dirigentu maestru Zlatanu Srziću, a osim njega ansamblom su povremeno ravnali Pavle Dešpalj, Tonko Ninić, Hermann Ostendarp, Vladimir First, Jasenka Ostojić, Jože Haluza i Tomislav Fačini. Orkestar je u protekla dva desetljeća održao mnogo uspješnih koncerata u domovini i u nekim europskim gradovima, osvajao je nagrade i snimao nosače zvuka. Nakon dvadeset godina takva kontinuiranog zajedničkog rada došlo je vrijeme i za obljetničko slavlje.
  Zagrebački omladinski komorni orkestar, Zlatan Srzić i Javor Bračić
  Svečani koncert ZOKOR-a održan je 18. siječnja u velikoj dvorani HGZ-a, a prihod je bio namijenjen Udruzi Nova budućnost, koja vodi brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Program je bio reprezentativan i poticajan. Sa znatnim iskustvom violinista, dirigenta i pedagoga maestro Srzić s velikim znanjem i entuzijazmom radi s mladim glazbenicima. Upoznaje ih s vrijednom orkestralnom literaturom svih razdoblja, uključujući i hrvatske autore, dajući dragocjenu priliku solističkih nastupa prvenstveno svojim članovima uz vlastiti orkestar. Pritom nastoji postići ne samo tehničku preciznost, nego i nadasve plemenit i jedinstven zvuk ansambla, koji surađuje srčanim i poletnim angažmanom. A da u tome uspijeva dokazali su i ovom prigodom aktualni članovi ZOKOR-a, mahom gudači uz sudjelovanje nekoliko vrsnih solista.

  Na početku je izvedena skladba Potok (Hommage a Bach) koju je skladatelj Ivan Končić posvetio ZOKOR-u. Djelo je dakako napisano po uzoru na concerto grosso s četiri solista u concertinu (Teodora Sucala Matei i Dora Maganić, violine, Dagmar Korbar, viola i Sara Novoselić, violončelo). Tri stavka naslovljena su po imenima gradova u kojima je Bach (potok) djelovao (Weimar, Cöthen, Leipzig). Slijedio je Bachov Koncert za klavir i orkestar u d-molu, BWV 1052 u kojem je solističku dionicu izveo daroviti mladi pijanist Javor Bračić, koji se nakon Srednje muzičke škole Pavao Markovac u razredu Jelice Kuzmin nastavio školovati u Salzburgu, a nakon diplome odlazi na usavršavanje u New York, gdje sada radi na doktoratu.
  Zagrebački omladinski komorni orkestar, Zlatan Srzić i Daniel Kuzmin
  Dirigent Zlatan Srzić je kao iskusni violinist napisao zanimljiv trostavačni Koncert za violinu i orkestar u D-duru nadahnut mladima bliskome rocku, s velikim ritmičnim udjelom timpana. Solist je bio vrlo dobar Daniel Kuzmin, violinist izražajne fraze i lijepog tona, dugogodišnji član i koncertmajstor ZOKOR-a. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu svojeg oca Silvana Kuzmina, nastavio studij u Bruxellesu, a od ljeta prošle godine boravi u Švedskoj kao voditelj drugih violina u Helsinburškome simfonijskom orkestru.

  Na kraju koncerta izveden je Concerto grosso u D-duru, op. 6, br. 1 Arcangela Corellija u kojem su concertino izveli također nekadašnji članovi ZOKOR-a violinisti Martin Draušnik i Tomislav Ištok, te violončelistica Dora Kuzmin Maković. Bio je to koncert na visokoj izvedbenoj razini, poletan i mladenački svjež, što je publika nagradila s mnogo aplauza, te dobila još dva lijepa dodatka iz opusa Lennona i McCartneya (Thank you girl i Yesterday).

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 26. siječnja 2015.
  Zagrebački omladinski komorni orkestar i Zlatan Srzić

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike