Rapsodija mladosti

21. međunarodno natjecanje Mladi virtuozi, violina, Zagreb, 11. – 15. veljače 2015.

 • Lili Veér, arhivska fotografija, foto: youtube.com

  Pod pokroviteljstvom Gradske skupštine grada Zagreba, a u organizaciji Glazbene škole Pavla Markovca u novoj zgradi Glazbene akademije održano je od 11. do 15. veljače tradicionalno natjecanje mladih virtuoza, ovaj put violinista. Sudjelovalo je četrdesetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Rusije razvrstanih u pet starosnih kategorija koje je pratio sedmeročlani međunarodni ocjenjivački sud na čijem je čelu bio prof. Vinko Fabris. Dodijeljeno je 28 novčanih nagrada i nekoliko posebnih nagrada, dok su najmlađi nastupili na Reviji koja nije imala natjecateljski karakter.
  Miranda Liu, arhivska fotografija, foto: www.mirandaliu.com
  Svečana podjela nagrada održana je u nedjelju 15. veljače u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, a u nastavku su se kraćim programom predstavili nabolji, dobitnici prvih nagrada i nekih od posebnih nagrada. Koncert je otvorila najmlađa violinistica, sedmogodišnja Lili Veér iz Mađarske osvojivši publiku odlučnom i muzikalnom izvedbom Malog bečkog marša Fritza Kreislera. Potom su izvedene Polikromatske etide, zadane skladbe koje je za svaku od pet kategorija napisao i Natjecanju poklonio hrvatski skladatelj Krešimir Seletković. Predstavili su ih dobitnici nagrade za najbolju izvedbu Tjaša Radošević iz Hrvatske, Sará Kovács i Natasha van de Munt iz Mađarske te Miranda Liu iz Austrije i Margarita Timoshenko iz Rusije.

  Neki od njih nastupili su još jednom. Odličan dojam pružila je Sará Kovács izvedbom Preludija i Allegra Pugnanija-Kreislera, kao i Gyula Váradi dobitnik nagrade za najbolju izvedbu virtuozne skladbe. Bilo je to Valse-Scherzo, op 34 Petra Ijliča Čajkovskog. Posebnu nagradu za najbolju izvedbu etide ili capriccia osvojila je Margarita Timoshenko koja je to i potvrdila s dva Capriccia op. 1 ( br  2 i br. 9) Nicoloa Paganinija. Na kraju je još jednom zablistala Miranda Liu, kao ukupna pobjednica Natjecanja, sjajnom interpretacijom skladbe Tzigane Mauricea Ravela.
  Tjaša Radošević, arhivska fotografija, foto: www.ns-dubrava.hr
  Treba spomenuti da su mladi mađarski violinisti osvojili najviše nagrada, s punim pravom, ali su i hrvatski pokazali visoku razinu, tako da im je žiri dodijelio tri posebne nagrade koje će zacijelo pridonijeti njihovom daljnjem napredovanju. Eva Radić dobila je Nagradu komornog orkestra Szekszárd iz Mađarske, Ivo Martinović Nagradu Međunarodne ljetne škole Pučišća 2015, a Hana Feguš Nagradu Međunarodne škole Uzmah. Svim natjecateljima čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem školovanju i s nestrpljenjem očekujemo iduće natjecanje koje će dogodine biti namijenjeno klaviristima.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 21. veljače 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo