Sjajan orkestralni jazz

CD: Antun Tomislav Šaban, Swing Analysis, Aquarius Records, 2014.

 • Antun Tomislav Šaban, Swing Analysis, Aquarius Records, 2014.U izdanju Fonart/Aquarius Records objavljen je krajem 2014. godine nosač zvuka pod naslovom Swing Analysis koji sadrži deset skladbi za jazz orkestar Antuna Tomislava Šabana (Zagreb, 1971.). Skladatelj za sebe kaže da se ne smatra „jazz glazbenikom već profesionalcem koji se snalazi u raznim glazbenim situacijama, pa i u jazzu. No činjenica je da sam, onako statistički gledano, brojeći minute ili kompozicije, najviše djela napisao za jazz orkestar. Možda zato što sam tijekom svog profesionalnog života najviše prilika dobivao upravo tamo. A možda i samo zato što mi je pisati za tu vrstu ansambla ipak bilo najdraže...“.

  Dakle, pred nama je album koji predstavlja izbor od deset skladbi za jazz orkestar nastalih između 1995. i 2010. godine, što znači između 25. i 40. godine Šabanova života, pa to sam autor smatra djelima nastalima u nekoj njegovoj ranoj skladateljskoj fazi. Za izbor kaže da skladbe nisu tematski zaokružene niti povezane, pisane su za razne ansamble i prilike i ne predstavljaju cjelinu nego naprotiv istraživanje zvuka i mogućnosti, skladateljskih postupaka i glazbenih stilova, te kreativnih potencijala raznorodnih solista. Tako Šaban zaključuje da su „ove skladbe prijevozno sredstvo kojim krećem prema svojim budućim skladbama za jazz orkestar.“

  Uz svu skromnost autora školovanog u Zagrebu, Miamiju i Beču, gdje je 1998. godine završio studij kompozicije, za njegov je novi nosač zvuka odmah na početku moguće zaključiti da je riječ o itekako inventivnoj i za jazz orkestar sjajno skladanoj i aranžiranoj glazbi. Nedvojbeno je tim važnim iskustvima na području orkestralne jazz glazbe pridonio i studij od dva semestra u okviru studentske razmjene na University of Miami gdje je Šaban pohađao jazz kompoziciju kod Rona Millera, jazz klavir i Big Band aranžiranje kod Garyja Lindsaya, Vocal Jazz aranžiranje kod Larryja Lapina te orkestraciju i još neke druge predmete, što mu je sve omogućilo da svoje zamisli i kreativnost pretoči u orkestralni zvuk koji može vrlo dobro zadovoljiti sve zanatske zahtjeve i može dobro zvučati.
  Antun Tomislav Šaban
  Šabanovu su glazbu već izvodili ugledni domaći i strani solisti, ansambli i orkestri, a važnu mu je priliku za praktičnu provjeru stečenih vještina na području orkestralnog jazza još u mladim godinama dala Radiotelevizija Slovenija i Lojze Krajnčar, jer je u tada vrsno opremljenom studiju mogao ostvariti snimke od kojih su tri uključene i na novi album. Dalji uspjeh bila je nagrada Big Band Süd, koju je u jesen 1996. godine dobio na natjecanju koje je u Leibnitzu organizirao u hrvatskim jazz krugovima dobro poznati glazbenik i dirigent Sigi Feigl. Da je riječ o važnoj nagradi može potvrditi sastav žirija u kojemu su bila trojica legendarnih skladatelja i aranžera za jazz Bill Holman, Herb Pomeroy i Bob Brookmeyer, a od tada datira i Šabanova suradnja s Austrian Jazz Composers Orchestra kojemu je četiri godine bio menadžer i organizator i za koji je napisao više djela. Skladba Zagreb 1999 kao živa snimka s odličnim solistom, bass gitaristom Tiborom Kövesdijem i pod ravnanjem autora nalazi se na CD-u.

  Svakako već od prve skladbe, Blues for Thad, s Big Bandom RTV Slovenije i solistom, trombonistom Emilom Sprukom, iz 1995. godine, pokazuje Šaban koliko poštuje tradiciju bigbandaškog jazza te koliko cijeni rad američkog trubača, skladatelja i vođe orkestra Thada Jonesa koji je niz godina proveo u Europi gdje se njegova glazba mijenjala i poprimala nove smjernice. Zacijelo i taj početak nosača zvuka već otkriva Šabanovo iskustveno poznavanje američke i europske tradicije u skladanju za jazz orkestar, što cijeli novi CD u svakom pojedinačnom primjeru, posebno u odličnim solističkim dionicama i mogućnostima koje daje biranim solistima, razotkriva kao posebno bogatstvo i individualne posebnosti te glazbe. Svakako je za Šabana bitna i suradnja s Jazz orkestrom HRT-a i njegovim vrsnim solistima, flautistom Arsenom Erešom, bubnjarom Bornom Šercarom, trubačem Davorom Križićem, sopran saksofonistom Željkom Kovačevićem, trombonistom Lukom Žužićem, gitaristom Elvisom Penavom, tenor saksofonistom Sašom Nestorovićem, pijanistom Julijem Njikošom, bas gitaristom Sašom Borovcem, a sudjelovao je i poznati bubnjar Ignacio Berroa. U tom se kontekstu neminovno vraćaju sjećanja na odličan orkestralni jazz koji je u Hrvasko zastupao Miljenko Prohaska, bez sumnje jedan od mogućih Šabanovih uzora.

  Nemoguće je u potpunosti se ne složiti s mišljenjem komentatora Davora Hrvoja, u tekstu koji kao programska knjižica prati nosač zvuka, da su Šabanove skladateljske i aranžerske vještine neupitne. Ali, svim tim nezaobilaznim polazištima vrsnosti skladateljskog rada na području orkestralnog jazza valja dodati kvalitete po kojima su skladbe En passant, No name feature, Reunion, Etude 125, Swing Analysis, Dreamlight i Maestral iskazi upravo one autorske prepoznatljivosti koja ih čini jedinstvenima i originalnima. Te se kvalitete ogledaju jednako na planu melodijske inventivnosti, bogatstva ritmova i vrlo pomne orkestracije što odaje već spomenuto iskustvo ali i stalni razvoj i nadahnuto poniranje u orkestralni idiom jazz provenijencije obogaćen visokom razinom sveukupne skladateljske nadarenosti. Da je riječ o nadarenom jazz skladatelju potvrđuje i najmlađa skladba na albumu s naslovom Ljubav je magija nastala 2010. godine, a u kojoj izvrsni vokal Tamare Obrovac u pjevu na tekst Jure Stubičanca široko razlaže sjajnu magičnost Šabanova nadahnuća.

  Valja još samo reči da je glazbeni producent ovog nadasve uspjelog albuma sam autor, Antun Tomislav Šaban, a da je mastering obavljen u Studiju Šišmiš. Na naslovnici se nalazi grafika Ivana Kožarića, autor fotografija i programskog teksta je Davor Hrvoj, a likovno oblikovanje djelo je Kemala Ljubanovića i Grupe d.o.o. Za izdavače potpisuju Petra Klein Šaban (Fonoart) i Boris Horvat (Aquarius Records).

  Šabanova doista sjajna orkestralna jazz glazba zacijelo zaslužuje sretan put na pučini svjetske produkcije u koju se uključuje kao dobrodošao primjer hrvatske jazz tvorbe.

  © Zdenka Weber, KLASIKA.hr, 7. travnja 2015.

Piše:

Zdenka
Weber