Snaga emocija

17. Festival sv. Marka, Zagreb, 7. travnja – 11. svibnja 2015.

 • Cantores Sancti Marci, arhivska fotografija

  Sedamnaesti Festival sv. Marka otvoren je prema tradiciji na Blagdan sv. Marka 25. travnja svečanom koncelebriranom misom koju je predvodio msgr Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Tom prigodom je Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i uz sudjelovanje Pavla Mašića, glavnog orguljaša Ckve sv. Marka, izveo Missu caecilianu, za mješoviti zbor i orgulje Albe Vidakovića. Prvi koncert ugostio je dan kasnije, 26. travnja uglednog srpskog flautista i pedagoga međunarodne karijere Ljubišu Jovanovića. Umjetnik je u suradnji s čembalistom Pavlom Mašićem izveo tri Sonate za flautu i čembalo Johanna Sebastiana Bacha – naizmjence s tri Koncerta za flautu, gudače i čembalo Antonija Vivaldija. U izvedbi Vivaldija je uz čembalista Mašića sudjelovalo i petero vrsnih zagrebačkih glazbenika u sastavu Đana Kahriman i Ivan Zečević, violine, Marko Otmačić, viola, Smiljan Mrčela, violončelo, i Jura Herceg, kontrabas.

  Ispreplitanje komornih djela za flautu slavnih baroknih suvremenika Bacha i Vivaldija bilo je stilski primjereno u lijepom izboru majstorskih djela, kojima su vrsni glazbenici udahnuli mnogo osjećaja, živosti i temperamenta, predvođeni iskusnim umjetnikom i pedagogom – virtuoznim flautistom Ljubišom Jovanovićem, koji voli ovaj Festival i rado sudjeluje na njemu. U kratkom obraćanju publici pohvalo je mlade zagrebačke umjetnike s kojima je u samo dvije probe pripremio ovaj program, s kojima je izvrsno surađivao i koji su mu, kako je rekao, pružili „beskrajnu radost“. Osjetilo se to u svim izvedbama programa: kako u Bachovim Sonatama za flautu i čembalo u g-molu, A-duru i h-molu, tako i u Vivaldijevim Koncertima br. 1,2 i 3 iz op. X. koji sugeriraju različite ugođaje naslovima Oluja na moru, Noć i Češljugar.
  Ljubiša Jovanović, arhivska fotografija
  U odličnom dosluhu s vrsnim čembalistom Pavlom Mašićem i odabranim komornim sastavom gudača Ljubiša Jovanović je u polaganim stavcima oduševio ljepotom tona, izražajnošću fraza i bogatom dinamikom, a u brzim stavcima virtuoznošću i lakoćom artikulacije. Dugotrajno odobravanje mnogobrojne publike u Crkvi sv. Marka izmamilo je i dva dodatka – oba iz Vivaldijeva 5. koncerta op. X. Prvo je izveden brzi 3. stavak u stilu „baroknoga jazza“, a potom sjetni polagani 2. stavak u spomen na utemeljitelja Festivala sv. Marka Nevena Valenta, kojemu je inače bio posvećen čitav drugi festivalski koncert 28. travnja In memoriam Neven Valent.

  Maestro Vladimir Kranjčević je za tu emotivnu prigodu pripremio i izveo prikladan program: Adagio u g-molu Tomasa Albinonija koji je za gudače i orgulje priredio talijanski skladatelj i muzikolog Remo Giazotto, te mali osjećajni i nježni Requiem u d-molu Gabriela Fauréa. Nastupio je Komorni studio Zagrebačke filharmonije, orguljaš Pavao Mašić, Oratorijski zbor crkve Sv. Marka Cantores Sancti Marci koji je uvježbao Jurica Petar Petrač, a solisti su bili bariton Ljubomir Puškarić i dječja sopranistica Leonora, jedanestogodišnja kći Nevena Valenta.
  Vladimir Kranjčević, arhivska fotografija
  Lijepo zamišljen program s odličnim izvođačima nažalost nije bio tonski ujednačen, tako da su pojedini ulomci bili pretihi ili pak najčešće preglasni. Naime, karakteru izabranih skladbi više bi odgovarao primjerenije doziran forte zvuk, koji bi se skladnije stopio s vrlo dojmljivim intimnijim i nježnijim lirskim dijelovima partitura. Dirljivo je međutim bilo veliko zanimanje publike za taj posebni koncert, tako da za mnoge nije bilo dovoljno mjesta u za ovu prigodu premalenom iako prelijepom prostoru Crkve sv. Marka.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 4. svibnja 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo