Promišljene izvedbe

Hrvatski klavirski trio, Hrvatski glazbeni zavod, Zagreb, 7. svibnja 2015.

  • Hrvatski klavirski trio, foto: © Mirko CvjetkoSvi se komplimenti mogu uputiti nedavno osnovanom Hrvatskom glazbenom triu. Tri mlade dame – violinistica Anamarija Milić, violončelistica Petra Kušan i pijanistica Petra Gilming – zajedno djeluju nešto više od godinu dana, ali su i ovim koncertom pokazale da to rade s pravom svoje nadarenosti, vještine i upornosti. Pojedinačno, njihova su imena s raznih stuba obrazovanja poznata i otprije. Možda je, slično gudačkom kvartetu, i klavirski trio je zacijelo jedan od najosjetljivijih komornih sastava. Troje je solista. U svježem slučaju iz dvorane Hrvatskoga glazbenog zavoda idealne upravo za komorne sastave, tri solistice koje su zajednički u jednom trenutku u dosluhu koji je teško precizno definirati.

    Na svoj  je način Hrvatski klavirski trio učinio prvi važni korak. Svoje su nemale izvodilačke snage i poštivanje teksta ambiciozno izabranih djela sjedinile mlade umjetnice. Pijanistica Petra Gilming tijekom cijele večeri izbjegla je zamku sastava klavirskog tria da dominira. Ukratko Anamarija Milić, Petra Kušan i Petra Gilming izvele su djela elokventnog Felixa Mendelssohna i poslije predaha Bersilava Šipuša i Bedřicha Smetane. Bio je to veliki zadatak za promociju novog komornog sastava. Na temelju prvog nastupa u Glazbenom zavodu, može se samo poželjeti da Trio u nemiloj konkurenciji opstane što dulje.

    Četiri stavka Mendelssohnova Trija u d-molu, op. 49 prohujala su brzinom zvuka ili brzinom svjetlosti. Pritom se u izvedbi Hrvatskog klavirskog tria nisu izgubila konture dobro složene građe u adekvatno promišljenoj izvedbi. Obveza je ovdašnjih izvodilaca na program uvrstiti i jedno djelo domaćeg skladatelja. Ovoga je puta to bio trio akutualnog ministra Berislava Šipuša. Poznat po maštovitim, a ponekad i zamorno dugim nazivima svojih skladbi. Šipušev Trio se zove Gonars. Istraživati naziv je previše, ali je sigurno da je jednostavačna skladba sa svojim pododjelima vrlo efektna. To je svježi Trio znao vrlo koncretirano predstaviti. I na kraju izazovne promocije Hrvatskog klavirskog trija bio je Smetanin Trio u g-molu, ranog opusa 15. Tri stavka s puno sadržaja i neizbježnim domoljubnim asocijacijama iz narodnih izvora. Sve zajedno, koncert je bio sjajna promocija novog klavirskog trija. Treba tom sastavu samo poželjeti da ustraje.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 11. svibnja 2015.
    foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Maja
Stanetti

kritike