Emotivne izvedbe

17. Festival sv. Marka, Zagreb, 7. travnja – 11. svibnja 2015. (2)

 • Komorni studio Zagrebačke filharmonije, arhivska fotografija, www.zgf.hr

  Posljednji koncert 17. Festivala sv. Marka održan 10. svibnja izazvao je posebnu pozornost publike. Nastupio je izvrsni Komorni studio Zagrebačke filharmonije na čelu s koncertnim majstorom Martinom Draušnikom pod umjetničkim vodstvom violinista Lorenza Nasturice Herschowicija i uz sudjelovanje violista Wilfrieda Strehlea. Ta dvojica vrhunskih umjetnika, bivših istaknutih članova Berlinske filharmonije, dugogodišnji su sudionici Festivala sv. Marka i svojom karizmom uvelike doprinose kvaliteti i ugledu Festivala.

  Stoga je prof. Wilfried Strehle prvi dobitnik Nagrade Valent utemeljene 2013. nakon tragične smrti Nevena Valenta, utemeljitelja i dugogodišnjeg ravnatelja Festivala sv. Marka. Njemu u spomen umjetnik je na početku večeri „svom prijatelju“ Nevenu Valentu posvetio izvedbu Žalobne muzike, za violu i gudače Paula Hindemitha. Bila je to iznimno dojmljiva i emotivna izvedba nakon koje su uslijedila dva popularna djela Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prvo smo čuli Sinfoniu concertante u Es-duru, K.364 u kojoj su kao solisti na violini i violi nastupili obojica umjetnika u savršenom skladu i dosluhu, sigurno i temperamentno pokazavši svoje znanje i iskustvo, kao i ljepotu tona na svojim kvalitetnim instrumentima. Dok Strehle ima noviji instrument, Nasturica svira na violini Guarneri del Gesu, izrađenoj 1728. godine. Na kraju je izvedena i 29. Simfonija u A-duru, K.201, četverostavačno remek-djelo za gudače, oboe (izvrstan Zoltan Horniansky) i rogove, kojim je pod znalačkim ravnanjem maestra Nasturice moćno i dojmljivo udaren glazbeni pečat na ovogodišnji Festival sv. Marka.
  Marjana Lipovšek, arhivska fotografija, dubrovnik-festival.hr
  Uslijedilo je na kraju još proglašenje dobitnika nagrade Valent. Članovi ocjenjivačkog suda Vladimir Kranjčević (predsjednik), Erika Krpan, Vitomir Marof, Pavao Mašić i Sanda Vojković nagradu su jednoglasno dodijelili mezzosopranistici Marjani Lipovšek koja je u suradnji sa svojim suprugom basom Alfredom Burgstallerom i pijanisticom Evom Mark-Muehler nastupila 5. svibnja u Crkvi sv. Marka. Na programu je bilo nekoliko pjesama Franza Schuberta, Biblijske pjesme op. 99 Antonina Dvořáka, četiri skladbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja, a na kraju su izvedeni Dueti za alt, bariton i klavir, op. 28 Johannesa Brahmsa.

  U obrazloženju nagrade se navodi da je to bio još jedan u nizu izvanrednih doživljaja za pamćenje koje je primadona Marjana Lipovšek podarila ovom Festivalu, nastupivši na njemu osam puta u sedamnaest godina s velikom ljubavlju, prijateljstvom i toplinom. Nagrada će umjetnici biti uručena naknadno, a u njezinom pismu zahvale koje je pročitano publici zapisala je između ostalog da „nipošto ne osjeća vrijednom te nagrade“. Odala je priznanje Festivalu sv. Marka i njegovom utemeljitelju Nevenu Valentu, maestru Vladimiru Kranjčeviću i direktorici Suzan Valent Ashoor te zaključila: „Zauvijek ću tu čast nositi u srcu!“

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 18. svibnja 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo