Profinjeno muziciranje

Dani bugarske kulture u Zagrebu: Komorni orkestar Sofijski solisti, dir. Josip Nalis, solistica: Liya Petrova, violina, Muzej Mimara, 11. svibnja 2015.

 • Komorni orkestar Sofijski solisti, arhivska fotografija

  U povodu Dana bugarske kulture u Zagrebu je gostovao Komorni orkestar Sofijski solisti s programom koji je prošle godine izveden i u Sofiji. Uz taj renomirani ansambl predstavila se mlada violinistica Liya Petrova (Sofija, 1990), a dirigirao je Josip Nalis. Popularna djela Ive Josipovića, Georgija Zlatev-Cherkina, Mauricea Ravela i Petra Iljiča Čajkovskog oduševila su mnogobrojnu publiku u dvorani Muzeja Mimara, koja je na kraju ovacijama i na nogama ispratila vrsne umjetnike.

  Sofijske soliste utemeljila je 1962. godine grupa mladih glazbenika Sofijske opere . Njihov prvi koncert pod ravnanjem Michaila Angelova odmah je privukao pažnju javnosti te su ubrzo krenuli nastupi i u inozemstvu pod vodstvom triju uglednih dirigenata Vassila Kazandjieva, Emila Tabakova i aktualnog (od 1988) maestra Plamena Djouroffa. Velik repertoar tog agilnog sastava, koji svira u poticajnom stojećem stavu, broji više od šesto djela svih stilova (od baroka do suvremene glazbe), a bogata diskografska aktivnost uključuje više od šezdeset nosača zvuka. Među novijim izdanjima ističe se album Bulgarian Soul snimljen za Sony Classical-BMG i nagrađen priznanjem ECHIO Klassik.
  Liya Petrova, arhivska fotografija
  Koncert je počeo efektnom skladbom Samba brevis za gudački orkestar Ive Josipovića, koji je, uz ostale uzvanike, nazočio koncertu i čestitao umjetnicima na sjajnoj izvedbi. Uslijedile su dvije solističke točke u kojima je svoj talent, muzikalnost, energiju i tehničku pripremljenost pokazala mlada violinistica Liya Petrova. Liya Petrova počela je nastupati kao šestogodišnjakinja, pobjednica je mnogobrojnih međunarodnih natjecanja i priređuje koncerte na najprestižnijim pozornicama svijeta. Kao osmogodišnjakinja nagrađena je medaljom Mozart i naslovom Najmlađi umjetnik UNESCO-a, a s jedanaest godina je kao iznimno nadarena primljena na Visoku školu za glazbu i teatar u njemačkom Rostocku, a školovala se i na Glazbenoj kapeli Kraljice Elizabete u Belgiji (koja joj je za nastupe posudila vrijedan instrument talijanskog graditelja Mattea Goffrillera iz 1690). Trenutno je studentica i na Visokoj školi za glazbu Hans Eisler u Berlinu.
  Josip Nalis, arhivska fotografija
  Liya Petrova predstavila se popularnom skladbom folklornog prizvuka Sevdana, za violinu i gudački orkestar bugarskog skladatelja Georgija Zlatev-Cherkina (1905- 1977), koja je poznata i u verziji uz klavirsku pratnju, te Ravelovom koncertnom rapsodijom Tzigane, koja se najčešće izvodi uz klavir, a za ovu prigodu djelo je profinjeno instrumentirao šef-dirigent Sofijskih solista Plamen Djouroff.

  Koncert je završio slavnom Serenadom za gudače u C-duru, op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog pod znalačkim i sugestivnim vodstvom Josipa Nalisa (Zagreb, 1975), sve aktivnijeg dirigenta s dvije diplome Muzičke akademije u Zagrebu u Odsjeku za glazbenu kulturu (1998) i na Odsjeku za dirigiranje (2010) u razredu Vjekoslava Šuteja.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 20. svibnja 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike