Promocija orguljaške baštine

Festival Orgulje Zagrebačke katedrale, 16. srpnja – 1. listopada 2015.: Bruno Philipp, klarinet, Edmund Andler-Borić, orgulje, 16. srpnja 2015.

 • Bruno Philipp, foto: Facebook

  Orgulje Zagrebačke katedrale pripadaju redu koncertnih orgulja romantičnih zvukovnih osobina s preko šest tisuća svirala te 78 registara i četiri manuala. Jedne su od deset najvećih, najljepših i najkvalitetnijih u Europi i svijetu. Spomenik su kulture nulte kategorije i zaštićeno kulturno dobro. Koncerti na tom vrijednom instrumentu raskošnog tona u pravilu privlače mnogobrojnu publiku, pa je tako bilo i na ovogodišnjem otvaranju tradicionalnog Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale čiji je aktualni umjetnički voditelj ugledni orguljaš Edmund Andler-Borić. Osmislio je zanimljiv program od deset koncerata vrsnih domaćih i inozemnih orguljaša, a sam je otvorio Festival 16. srpnja u društvu s odličnim zagrebačkim klarinetistom Brunom Philippom.

  Program je počeo popularnim Koncertom za obou i gudače u C-duru Domenica Cimarose, a završio Adagiom iz Koncerta za obou i orkestar u d-molu, op. 9, br. 2 Tomasa Albinonija. Bile su to dakako inačice za klarinet i orgulje, što se rijetko čuje a djelima daje posebno zanimljivu zvučnu sliku. Tome je dodan još jedan prekrasni Adagio iz čuvenog Koncerta za klarinet i orkestar u A-duru, KV 622 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Bruno Philipp (1978) odlično je tehnički potkovan zahvaljujući studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Milko Pravdić) i na Konzervatoriju u Parizu, kao i na mnogobrojnim seminarima renomiranih svjetskih klarinetista. Ima prekrasan ton, muzikalan je i vrlo aktivan na pedagoškom i umjetničkom planu. Dobitnik je niza međunarodnih nagrada i priznanja te je svaki njegov nastup izniman doživljaj.

  Edmund Andler-Borić, foto: FacebookEdmund Andler-Borić bio je vrlo dobar i pažljiv suradnik solista, a i sam se predstavio u najboljem svjetlu u dvije reprezentativne i zahtjevne solističke točke za orgulje iz opusa Johanna Sebastiana Bacha. Izveo je majstorov Preludij i fugu u e-molu BWV 548 i Koncert za orgulje u C-duru BWV 594 (prema Antoniu Vivaldiju). Umjetnik je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao u razredu Ljerke Očić, magistrirao kod Marija Penzara, a orguljašku interpretaciju je usavršavao u majstorskim razredima Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Bio je apsolutni pobjednik Drugog hrvatskog natjecanja orguljaša Franjo Dugan 1999, a 2010. dobio je nagradu Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine te diskografsku nagradu Porin. Andler-Borić održao je nekoliko stotina koncerata po svijetu, gostovao na mnogim festivalima, a i sam je jedan od pokretača takvih događanja u Hrvatskoj (Ars organi Sisciae, Orgulje otoka Visa).

  Kao umjetnički voditelj Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale na ovogodišnji je Festival pozvao u goste svoju profesoricu Ljerku Očić (23. srpnja), Allesandra Bianchija iz Italije (30. srpnja), Yuvala Rabina iz Izraela (6. kolovoza), Marija Penzara iz Hrvatske (27. kolovoza), Andreasa Caveliusa iz Njemačke (3. rujna), Pavla Mašića iz Hrvatske (17. rujna ), a na kraju tog reprezentativnog niza je Andreas Liebig iz Njemačke, odnosno Norveške (24. rujna). Festival će 1. listopada zatvoriti finale 4. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u sklopu Međunarodnog dana glazbe.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 21. srpnja 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo