Čvrst stisak ruke prijateljstva

7. međunarodni festival KotorArt, 24. lipnja – 14. kolovoza 2015., 14. Don Brankovi dani muzike, 17. srpnja – 14. kolovoza 2015.: More muzike. Muzika mora. Dubrovački simfonijski orkestar, dir. Mladen Tarbuk, solisti: Marija Grazio, klavir, Aljoša Lečić, klavir, Trg ispred Katedrale sv. Tripuna, Kotor, 20. srpnja 2015.

 • Dubrovački simfonijski orkestar, dir. Mladen Tarbuk, solisti: Marija Grazio, klavir, Aljoša Lečić, klavir. foto: Duško Miljanić, montenegrina.net

  Kulturna suradnja između Dubrovnika i Boke Kotorske, poglavito Kotora, ima dugu tradiciju. Tradicija je prekinuta za Domovinskog rata, ali je nakon toga ponovo uspostavljena, što potvrđuje i gostovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra s dirigentom Mladenom Tarbukom i solistima, pijanistima Marijom Grazio i Aljošom Lečićem, čime je pokrenut projekt Medijator dijaloga kojim se Dubrovnik u sklopu svoje kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. želi pozicionirati kao mjesto kulturnog i društvenog povezivanja. U ponedjeljak 20. srpnja na Trgu sv. Tripuna u Kotoru ispred katoličke katedrale iz 12. stoljeća održan je svečani koncert u sklopu dvomjesečnog 7. međunarodnog festivala KotorArt i njegovog središnjeg programa koji čine 14. Don Brankovi dani muzike koje je pokrenuo duhovnik, dobrotvor i intelektualac Branko Sbutega.
  Mladen Tarbuk i Dubrovački simfonijski orkestar, foto: Duško Miljanić, montenegrina.net
  Trg s katedralom bio je lijepa scenografija za susret Dubrovčana i Kotorana i njihovih gostiju. Priredbu je otvorio direktor Festivala Ratomir Martinović, pozdravivši goste riječima „Prijatelji stari, tu ste!“, nakon čega je pozvao nazočne na minutu šutnje u spomen na prošla vremena, a kojoj je svatko mogao dati svoje značenje. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Slobodan P. Novak pozdravio je nazočne i podsjetio na vremena kad su se na istome mjestu održavale predstave iz programa Dubrovačkih ljetnih igara i naglasio da ovaj koncert smatra povijesnim trenutkom. Gostima je biranim riječima zaželio dobrodošlicu i potpredsjednik Općine Kotor Tvrtko Cebuja. Maestro Mladen Tarbuk ravnao je izvedbom te ujedno bio i izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske, a u tom se svojstvu i obratio publici.
  Marija Grazio i Dubrovački simfonijski orkestar, foto: Duško Miljanić, montenegrina.net
  Potom je u nekoliko riječi predstavio pomno odabrani program koji je započeo Simfonijom u D-duru, br. 3 dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića (1734-1789) kao glazbenim pozdravom iz Dubrovnika. Potom je izveden Koncert za dva klavira Francuza Francisa Poulenca kao znak Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous koji se ove godine provodi i kroz dramski program Dubrovačkih ljetnih igara, a uz Dubrovački simfonijski orkestar kao solisti su nastupili pijanisti Marija Grazio i Aljoša Lečić. Slijedio je Concertino za gudače hrvatskog skladatelja Ivana Brkanovića (Škaljari pokraj Kotora, 1906. – Zagreb, 1987) i na kraju Mozartova 25. simfonija u D-duru, poznata pod nazivom Haffner, koja je podsjetila da dubrovački orkestar posebno njeguje bečke klasičare. Zvona kotorskih crkava označila su kraj koncertne večeri.
  Aljoša Lečić i Dubrovački simfonijski orkestar, foto: Duško Miljanić, montenegrina.net
  Gostovanje dubrovačkih glazbenika i predstavnika kulture Republike Hrvatske u Kotoru bila je i prilika za susret budućih partnera i suradnika – predstavnika Dubrovačkih ljetnih igara, crnogorskog KotorArta i makedonskog Ohridskog ljeta, koji će uskoro potpisati sporazum o suradnji kojem će se priključiti i slovenski Festival Ljubljana.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 25. srpnja 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo