Muzikalne gradacije

66. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2015., Glazbeni program: Henschel kvartet, Atrij Kneževa dvora, 26. srpnja 2015.

 • Henschel kvartet, foto: dubrovnik-festival.hr

  Od samog početka koncerta Henschel kvarteta (koji čine violinisti Cristoph Henschel i Pawel Zuzanski, violistica Monika Henschel i violončelist Mathias Beyer-Karlshoj) bilo je jasno da se radi o iznimno kvalitetnom sastavu. Glazbeno putovanje Kvarteta započelo je 1994, a obilježeno je mnogim zanimljivim i uspješnim nastupima diljem svijeta, posebice na uglednim festivalima. Godine 2010. Kvartet je imao čast nastupiti u Vatikanu na koncertu kojem je prisustvovao i papa Benedikt XVI, a 2012. izveo je sve Beethovenove kvartete u Koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Njihovi nosači zvuka nagrađeni su mnogobrojnim uglednim nagradama. Vrsna međusobna komunikacija članova dala je iskristaliziranu fizionomiju, a osjetila se zrelost u izrazu, iz čega je zračilo iskreno muziciranje.
  Henschel kvartet, foto: dubrovnik-festival.hr
  Program je otvorio Gudački kvartet u g-molu, op. 74, br. 3 Josepha Haydna – oca gudačkog kvarteta – poznat pod naslovom Jahač zbog galopirajućeg ritma u zadnjem stavku. U finom zvučnom tkanju, u kojem svaki svirač zatomljuje svoju individualnost u cilju zajedništva, progovorila je Haydnova glazba. Kad su zamijenili estetiku klasike za moderni izričaj češkog skladatelja Erwina Schulhoffa, koji je u svojim djelima slijedio Arnolda Schönberga, Bélu Bartóka, Igora Stravinskog i Paula Hindemitha, vješto razrađujući njihovu tematiku i prilagođavajući je svom ukusu uz prizvuk češkog folklora – Henschel kvartet je u Schulhoffovu Gudačkom kvartetu br. 1 kroz jasno artikuliranje tematskih linija dao izvedbu najljepših atributa.

  Za kraj je ostavljena poslastica – Dvořákov Gudački kvartet br.12 u F-duru, op. 96 nazvan Američki. Glazbenici su u velikom zamahu donijeli odgovarajuću atmosferu, muzikalne gradacije, logična agogička gibanja i uzburkanu uzbudljivost, što je izazvalo glasno i veliko oduševljenje prisutnih. Nastup Henschel kvarteta zasigurno je jedan od vrhunaca glazbenog programa ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 31. srpnja 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo