Rafinirana interpretacija

66. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2015., Glazbeni program: Klavirski trio Arensky, Atrij Kneževa dvora, 3. kolovoza 2015.

 • Klavirski trio Arensky, foto: dubrovnik-festival.hr

  Nisku brojnih ruskih glazbenika koji su desetljećima oduševljavali publiku na Dubrovačkim ljetnim igrama nastavlja i Klavirski trio Arensky koji je u atriju Kneževa dvora izveo djela ruskih romantičara Antona Rubinsteina, Antona Arenskog i Petra Iliča Čajkovskog. Pijanist Pavel Raykerus, violinist Ilya Ioff i violončelist Alexey Massarsky poznaju se još od djetinjstva kad su pohađali školu za nadarenu djecu u Sankt Peterburgu u kojemu i danas žive i rade kao pedagozi i umjetnici. U ranoj mladosti postali su popularni diljem Rusije, a osvajali su i prestižne nagrade na velikim natjecanjima. Tijekom studija na Konzervatoriju u Sankt Peterburgu među njima se rađa blisko i trajno prijateljstvo te godine 1994. prvi put nastupaju kao Klavirski trio Arensky, munjevito osvajaju europske koncertne dvorane i snimaju nosače zvuka. Na odličnim edukativnim temeljima umjetnici su dali nadgradnju u zajedništvu koje besprijekorno funkcionira. Maksimalno se osluškuju i kontroliraju kvalitetu tona, idealno balansiraju u svim elementima komornog muziciranja.
  Klavirski trio Arensky, foto: dubrovnik-festival.hr
  Klavirski trio Arensky koncert je otvorio izvedbom Klavirskog trija br. 1 u F-duru, op.15 Antona Rubinsteina, poznatog pijanističkog virtuoza čiji se skladateljski opus početkom 20. stoljeća otkriva i izvodi. Umjetnici su lako risali Rubinsteinove melodijske linije koje su dosta slične kroz sva tri stavka i njihova lepršavost lako osvaja publiku. Za središnju točku umjetnici su izabrali najpopularnije djelo Antona Arenskog – prezimenjaka svog sastava – Klavirski trio br. 1 u d-molu, op. 32. Zaodjenuvši se odmah na početku sočnim tonom triju instrumenata, maksimalno predani u izmjeni izvedbenih tonskih pozicija, umjetnici su oblikovali rafiniranu interpretaciju.

  Drugi dio večeri ispunile su skladbe koje je Petar Iljič Čajkovski napisao po narudžbi, a poznate pod nazivom Godišnja doba, u kojoj svaka minijatura nosi ime mjeseca u godini. Skladatelj je djelo namijenio klaviru, no njegova je popularnost toliko porasla da je doživjela razne aranžmane, pa smo je tako u Dubrovniku čuli u onom za klavirski trio. Trojica umjetnika su poput plime zapljusnuli publiku raspjevanošću tonskih boja, uvijek budni da to bude pravi Čajkovski, ne samo u programskoj naraciji skladbi nego i u isticanju široke pjevne fraze. Klavirski trio Arensky oduševio je publiku koja ih je više puta pozivala natrag na pozornicu, a umjetnici su uzvratili sviranjem ulomka iz Romea i Julije Sergeja Prokofjeva.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 8. kolovoza 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo