Vrhunski uz oscilacije

66. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2015., Glazbeni program: Guy Braunstein, violina, Itamar Golan, klavir, Atrij Kneževa dvora, 20. kolovoza 2015.

 • Guy Braunstein i Itamar Golan, foto: dubrovnik-festival.hr

  Jedini violinski recital na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama održali su violinist Guy Braunstein i pijanist Itamar Golan. Brojna publika, u kojoj je bilo dosta Dubrovčana, gromkim je pljeskom dočekala izvođače. Pljesak je prvenstveno bio upućen Itamaru Golanu, koji je često nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, a bio je jedna od stožernih osoba kroz dvanaest sezona Festivala komorne glazbe Julian Rachlin i prijatelji u Dubrovniku. Iz programske knjižice saznali smo da violinist Guy Braunstein pripada elitnom violinističkom društvu, školovao se i usavršavao kod najznačajnijih umjetnika-pedagoga i brzo osvojio svjetske koncertne dvorane, tako da su njegovi koncertni termini popunjeni nekoliko godina unaprijed.

  Braunstein i Golan su za svoj nastup u atriju Kneževa dvora odabrali tri sonate za violinu i klavir Ludwiga van Beethovena. Program je započeo Sonatom br. 3 u Es-duru, op. 21 pri čemu se u klavirskoj dionici prvoga stavka osjetila stanovita nervoza, ali kako su stavci odmicali izvođači su se uskladili, pogotovo u stavku Adagio, koji je donesen u pijevnom sazvučju instrumenata.
  Guy Braunstein i Itamar Golan, foto: dubrovnik-festival.hr
  Uslijedila je Sonata br. 10 u G-duru, op. 96 koja se po svojoj strukturi razlikuje od ostalih Beethovenovih sonata, a skladao ju je za francuskog violinistu Pierra Rodea i posvetio nadvojvodi Rudolphu. Violinist Guy Braunstein i pijanist Itamar Golan iscrpno su slijedili partituru, pri čemu je klavirska dionica povremeno dobivala predimenzionirani zvuk i prekrivala violinsku, no te su nedostatke ispravili u blistavoj izvedbi Sonate br. 9 u a-molu, op. 47 zvanoj Kreutzer, pri čijoj je izvedbi iz dijaloškog sklada violine i klavira izbijao unutarnji žar, pa je koncert završen u ozračju tonskog slavlja, koje je oduševilo publiku.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 23. kolovoza 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo