U znaku različitosti

66. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2015., Glazbeni program: Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Hrvatski barokni ansambl, dir. Zoltán Kocsis, solistica: Monika Cerovčec, sopran, Ispred crkve sv. Vlaha, 25. kolovoza 2015.

 • Zatvaranje 66. Dubrovačkih ljetnih igara

  Završni koncert 66. Dubrovačkih ljetnih igara održan je, kako je to uobičajeno zadnjih godina, na glavnom gradskom trgu, ispred Crkve Svetog Vlaha, a obuhvatio je djela skladatelja različitih stilskih razdoblja. Nositelj koncerta bio je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, uz proslavljenog mađarskog dirigenta, ali i pijanista i skladatelja Zoltána Kocsisa kojem je to bio drugi nastup na ovogodišnjim Igrama, a u programu su sudjelovali i Hrvatski barokni ansambl (solisti: Laura Vadjon, violina, Ana Benić, flauta i Pavao Mašić, čembalo), a u jednom dijelu koncerta solistica je bila i sopranistica Monika Cerovčec.

  Prije samog koncerta, tradicionalno su uručene nagrade Orlando za najbolje dramsko i glazbeno ostvarenje na Igrama. Inače, nagrada se dodjeljuje od 1976., a zadnjih 26 godina pod pokroviteljstvom Hrvatske radiotelevizije. Ovogodišnji laureat za glazbeni dio programa je Kvartet Henschel iz Münchena za svoje izvedbe Haydna, Schulhoffa i Dvořáka na koncertu održanom 26. srpnja 2015., a odluku je obrazložio predsjednik ocjenjivačkog suda Dubravko Detoni. Za napomenuti je da su se propozicije za dodjelu nagrade Orlando tijekom godina mijenjale, a u zadnje vrijeme nagrada se dodjeljuje i umjetnicima iz inozemstva.
  Zoltán Kocsis i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije
  Sam koncert započeo je Hrvatski barokni ansambl, inače dobitnk prošlogodišnjeg Orlanda,  izvevši Bachov Brandenburški koncert br. 5 u D-duru, BWV 1050. Njihova interpretacija tog koncerata iz poznatog ciklusa giganta svjetske barokne glazbe, mogla bi se okarakterizirati kao rutinirana, s izuzetkom vidljive veće angažiranosti čembalista Mašića, a zasmetala je, istina kraća, intonativna nepreciznost u prvom stavku Allegro.  Uslijedila je Uvertira iz Wagnerove opere Majstori pjevači, koju je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Koscisa donio u svečanom tonu, uz djelomične neujednačenosti u važnoj dionici limenih puhača.

  Monika CerovčecClaude Debussy je najvažniji skladatelj solo-pjesama francuskog govornog područja, a  za ovu prigodu je orkestraciju napravio upravo Zoltán Kocsis. Kao solistica, sopranistica  Monika Cerovčec je unatoč glasu nevelike voluminoznosti, pokazala kultiviranost i razumijevanje duha popjevki skladanih na stihove širokoj javnosti poznatih ili danas manje znanih pjesnika (De Musset, Verlain, De Banville), što je sve više dolazilo do izražaja kako su skladbe odmicale. Orkestar je pod vodstvom maestra Kocsisa bio pouzdan pratitelj mlade solistice, iako s obzirom na otvoreni prostor, a unatoč razglasu, pjev Monike Cerovčec nije dopirao do svih slušatelja.

  Na kraju programa bila je Dvořákova Simfonija br. 8 u G duru, op. 88,  djelo koje odiše idiličnošću i pastoralnošću, koju je Simfonijski orkestar HRT-a donio solidno i konzistentno. Kao i obično, a vezano za koncerte napose na otvorenim prostorima ljetnog Dubrovnika, i ovaj je bio garniran bukom mnogobrojnih prolaznika i zveckanjem čaša iz okolnih  ugostiteljskih objekata, što nije moglo prikriti ozvučenje i za što se i za završnu i svečanu večer Igara nije našlo odgovarajuće rješenje.

  Pogledavši unatrag, moglo bi se zaključiti da je glazbeni program 66. Dubrovačkih ljetnih igara bio u kvalitativnom smislu na razini primjerenoj ovom našem najpoznatijem glazbeno-scenskom festivalu, jer su mahom sudjelovali umjetnici visoke reputacije. Također, u vrlo dobro posjećenom off-programu nazvanom Serenade nastupili su vrsni glazbenici različitih žanrova, pa su Igre i taj način Dubrovčanima i njihovim gostima ponudili raznolike, ali kvalitetne glazbene sadržaje. Ipak, mora se primijetiti da je broj koncerata na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama razrijeđen, a u skladu s možda banalnom, ali istinitom izrekom koliko para toliko muzike.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 2. rujna 2015.
  Zatvaranje 66. Dubrovačkih ljetnih igara

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo