Susret starih znanaca

3. međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto, Dubrovnik, 26. kolovoza – 22. rujna 2015.: Dubrovački simfonijski orkestar, dir. Nicholas Milton, solist: Patrick Gallois, flauta, Atrij Kneževa dvora, 4. rujna 2015.

 • Dubrovački simfonijski orkestar, Nicholas Milton i Patrick Gallois, foto: facebook

  Deseti dan ovogodišnjeg, trećeg po redu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto donio je dubrovačkoj publici susret s dvojicom umjetnika koji joj nisu nepoznati: flautist Patrick Gallois nastupao je više puta na prijeratnom međunarodnom Festivalu komorne glazbe, koji je u Dubrovniku osnovao i vodio nedavno preminuli dirigent Ivo Dražinić (1942-2015), a dirigent Nicholas Milton je dvije sezone bio šef-dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Te večeri vrijeme nije bilo naklonjeno glazbenicima, pa su se orkestar, solist i dirigent morali preseliti ispod volata Kneževa dvora, no to nije umanjilo uspjeh izvedbe.
  Dubrovački simfonijski orkestar i Nicholas Milton, foto: facebook
  Flautist Patrick Gallois jedan je od vodećih francuskih glazbenika čiji je nastup na Festivalu Dubrovnik u pozno ljeto realiziran u sklopu manifestacije Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj. Uz Dubrovački simfonijski orkestar, umjetnik se ovaj put predstavio kao solist u Koncertu za flautu i orkestar, op. 283 Carla Reineckea (1824-1910) skladanom 1908. godine. Profinjenim stilom i usklađenošću s orkestrom Gallois je podsjetio na svoje sjajne prijašnje nastupe. Na njegov nastup nadovezala se Bizetova Mala simfonija u C-duru, čija je interpretacija bila odlično osmišljena. Australski dirigent Nicholas Milton izvukao je iz partiture ono najzanimljivije što je publika prepoznala i prihvatila te pljeskom zahtijevala da se koncert produži, što je i učinjeno izvedbom Uvertire opere Carmen Georgesa Bizeta.

  Nastup Patricka Galloisa i Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Nicholasa Miltona bio je koncert visokog umjetničkog dosega koji, kao i svi dosadašnji koncerti ovogodišnjeg Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, zaslužuje samo pohvale.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 8. rujna 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo