Impozantna izvedba

3. međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto, Dubrovnik, 26. kolovoza – 22. rujna 2015.: Dubrovački simfonijski orkestar, dir. Stefan Sanderling, solistica: Martina Filjak, klavir, Atrij Kneževa dvora, 8. rujna 2015.

 • Dubrovački simfonijski orkestar, Stefan Sanderling i Martina Filjak, foto: facebook

  Pred prepunim atrijem Kneževa dvora u utorak 8. rujna uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem njemačkog dirigenta Stefana Sanderlinga, nastupila je hrvatska pijanistica međunarodnog ugleda, Zagrepčanka Martina Filjak, česta gošća najprestižnijih svjetskih dvorana u kojima je nastupala sa solističkim recitalima i kao solistica uz ugledne orkestre i dirigente. Na početku programa izvedena je omiljena Mozartova Simfonija br. 40 u g-molu. Već iz prvih taktova bilo je čujno da je uspostavljena vrlo dobra komunikacija između dirigenta i ansambla. Glazbenici su iznimno koncentrirano svirali, pažljivo prateći dirigentske naznake što je ostavilo dojam plemenitog odsjaja Mozartovog teksta. Takva izvedba stvorila je ugodnu atmosferu za drugi dio večeri.

  Martina Filjak dočekana je i ispraćena velikim pljeskom. Dirigent Sanderling posvetio joj je veliku pozornost, usklađujući s orkestrom majstorski vođenu solističku dionicu Bethovenova Koncerta br 5. za klavir i orkestar. Rezultat je bio posebna umjetnička učinkovitost. Martina Filjak svoje umjetničko uporište ima prvenstveno u talentu, inteligenciji i u odličnoj edukaciji. Umjetnica pomno osluškuje vibracije svoga duha koji odiše širokim treperenjem osjećajnosti. Bio je to izvanredan doživljaj Bethovenove glazbe. Kako bi se zahvalila publici na toplom prijemu, umjetnica je odsvirala dva dodatka – Bachov Preludij i Pärtovu skladbu Za Alinu.
  Dubrovački simfonijski orkestar, Stefan Sanderling i Martina Filjak
  U nastavku Festivala posjetitelje očekuje koncert naslovljen Romantična gitara na kojem će Dubrovački gitarski trio ugostiti sopranisticu Ninu Kobler (10. rujna), recital brazilskog violinista Christiana Rodriguesa (12. rujna), te četiri nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz različite dirigente i soliste (11, 15. i 18. rujna te na zatvaranju Festivala 22. rujna). Računajući na različite ukuse publike, napravio se i odmak od ustaljenih prezentacija samo klasične glazbe, pa je jedna večer predviđena za koncert Jazz Bach na kojem će se predstaviti jazz pijanist Matija Dedić koji uvijek na nastupima u Dubrovniku ima brojnu publiku. Uz njega će nastupiti i gitarist Darko Jurković. Dakle, do kraja rujna Dubrovčane i njihove goste očekuju lijepi glazbeni doživljaji.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 9. rujna 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo