Visoki jubilej

45. Varaždinske barokne večeri, 18. rujna – 1. listopada 2015.: Le Concert Spirituel, dir. Herve Niquet, Katedrala, Varaždin, 18. rujna 2015.

 • Otvaranje 45. Varaždinskih baroknih večeri, foto: VBV press

  Varaždinske barokne večeri, jedan od najstarijih glazbenih festivala u Hrvatskoj, ove godine obilježavaju 45. godišnjicu kontinuiranog djelovanja. Ovogodišnja zemlja partner je Francuska, zemlja bogatog nasljeđa barokne umjetnosti, koja je u sklopu manifestacije Randes vous, Festival Francuske u Hrvatskoj, ponudila programu nekoliko svojih najuglednijih baroknih orkestara, ansambala i glazbenika. To su: Le Concert Spirituel, orkestar iz Metza, vokalno instrumentalni ansambl Les Talens Lyriques, čembalist Pierre Hantaï, vokalni Ansambl De Caelis, barokni ansambl Les Folies Françoises, Katarina Livljanić i vokalni Ansambl Dialogos te Ansambl Café Zimmermann.
  Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Mislibolesnik ili Hipohondrijakuš anonimnog kajkavskog autora (Le malade imaginaire, uglazbljen od Marc-Antoinea Charpentiera), red. Ozren Prohić, dir. Saša Britvić, foto: Darko Gorenak, www.hnkvz.hr
  Od hrvatskih sudionika tu su Varaždinski komorni orkestar, operno-dramska predstava Hipohondrijakuš ili Mislibolesnik varaždinskog HNK-a, Hrvatski barokni ansambl, violončelist Krešimir Lazar i čembalist Krešimir Has, orguljaš Višeslav Jaklin, čembalistica Višnja Mažuran, Varaždinski komorni orkestar i mladi talenti varaždinske Glazbene škole. Na kraju je i svečani koncert Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s djelima Mozarta i Brucknera. U programu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri predstavit će se i talijanski Trio Il Finto Pariggino te New Trinty Baroque, ansambl iz Antlante, Sjedinjene Države. O festivalskim nagradama odlučivat će ocjenjivački sud koji čine Nataša Maričić (predsjednica), Dada Ruža i Predrag Šantek.U povodu 45 godina VBV-a održat će se i međunarodni simpozij. Osim u Varaždinu, koncerti se održavaju u Trakošćanu, Novom Marofu, Ludbregu, Krapini, Križevcima, Prelogu, Varaždinskim Toplicama i Svetom Jurju na Bregu i Lopatinecu.

  U ovom ambicioznom programu, kojeg omogućuju mnogi donatori i sponzori, ravnatelj VBV Davor Bobić najavio je i niz gastronomskih, likovnih, hortikulturnih, arhitektonskih, enološih i inih užitaka iz varaždinske i regionalne turističke ponude. Jubilarne 45. VBV otvorene su 18. rujna u prepunoj Varaždinskoj katedrali. Svečanost je započela izvedbom hrvatske himne Lijepa naša koju je a capella otpjevao izvrstan Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu pod ravnanjem svoje dirigentice Dade Ruže, ujedno i autorice vrlo lijepe harmonizacije u baroknoj maniri, što je bilo ugodno iznenađenje večeri. Slijedile su prigodne riječi gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša, izvanredne i opunomoćene veleposlanice Republike Francuske Michele Boccoz, koja se potrudila svoj govor pročitati na hrvatskom jeziku, zatim ministra kulture Republike Hrvatske Berislava Šipuša te Jasena Mesića, izaslanika pokroviteljice VBV-a, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
  Le Concert Spirituel i Herve Niquet, foto: VBV press
  Na programu koncerta u prepunoj Katedrali bila je glazba skladatelja Marc-Antoina Charpentiera i Georga Fridricha Händla. Na početku su izvedeni instrumentalni ulomci iz Charpentierova velikog polifonog moteta Te Deum u D-duru s prepoznatljivim preludijem March en Rondeau koji je 1954, kada je djelo ponovno otkriveno, odabran kao tema najavnice za Europsku radijsku uniju. Preostali dio programa pripao je popularnoj glazbi G. F. Händla koja je nastala za posebno svečane prigode na otvorenim prostorima. Bila je to Glazba na vodi skladana po narudžbi kralja Georga I i Glazba za kraljevski vatromet po narudžbi kralja Georga II. Ta su djela obilovala svečanim fanfarnim zvukom u kontrastu s mirnijim, uglavnom plesnim stavcima. Orkestar Le Concert Spirituel ima četrdesetak članova i svira na replikama starih instrumenata. Vrlo dobro zvuči, posebno u gudačima i drvenim puhačima. Precizan je, dinamički iznijansiran s upečatljivim akcentima, punog tona i lijepog fraziranja. Dojam su međutim kvarili limeni puhači, tj, prirodne trublje i rogovi s povremeno neprecizno izvedenim tonovima i ponekim neusklađenim završecima. Dirigent Hervé Niquet, svestrani glazbenik, istraživač i pedagog koji je 1987. osnovao taj orkestar i osvojio mnogobrojne nagrade i priznanja, uspio je svojim osebujnim, samodopadnim i temperamentnim ravnanjem potaknuti svoje glazbenike na poletni pristup interpretaciji tih djela prigodnog svečanog i zabavnog karaktera. U skladu s programom, večer je završila tradicionalnim spektakularnim vatrometom nad Starim gradom.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 22. rujna 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo