Klasika za mlade

21. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Ansambl Glazbene staze, 22. listopada 2015.

 • Ansambl Glazbene staze, arhivska fotografija, foto: facebook

  U stalnoj potrazi za novim iznenađenjima publici u Salonu Očić i slušateljima izravnog prijenosa na 3. programu Hrvatskog radija pod vodstvom urednika Branka Magdića na prvom koncertu nove sezone predstavljen je Ansambl Glazbene staze. Članovi ansambla pronašli su zadovoljstvo u neuobičajenom i specifičnom komornom muziciranju. Od kada su počeli koncertirati u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski prije sedam godina, surađivali su s mnogobrojnim glazbenicima različitog profila, a prije četiri godine oformili su stalni postav, pronašli su zajednički jezik i zadržali se u stalnom sastavu od pet vrhunskih mladih umjetnika. Flautistica Eda Rimanić iz Rijeke, klarinetist Yaroslav Sadovyy iz Lavova (Ukrajina), violinistica Đana Kahriman iz Dubrovnika, violončelistica Mia Grubišić iz Splita i pijanistica Iva Ljubičić iz Zagreba osim kreiranja vlastitih tematskih programa prema potrebi surađuju i s drugim umjetnicima po uzoru na tzv. Pierrot sastave.
  Ansambl Glazbene staze, arhivska fotografija, foto: facebook
  Program koncerta u Salonu Očić bio je presjek njihova repertoara kojim nastoje približiti klasičnu glazbu široj publici, osobito mladima. Igraju se žanrovima i različitim kombinacijama instrumenata u spletu klasične glazbe s jazzom, filmskom i inom glazbom. Tako je put njihovih Glazbenih staza te večeri krenuo od glazbe iz kultnih Zvjezdanih staza (Star Trek) iz pera Alexandera Couragea preko 1. Jazz suite Dmitrija Šostakoviča u obradi Ive Ljubičić sa stavcima Valcer, Polka i Foxtrot (Blues) do Fantastične suite mladog skladatelja Ivana Končića i efektne završne točke – Suite iz baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog. Sjajnu izvornu orkestraciju tog baletnog evergrina ovaj je put izvrsno dočarala instrumentacija Mie Pap kroz plesne pokrete Minijaturne uvertire, Koračnice, Plesa šećerne vile, Ruskog, Arapskog i Kineskog plesa te Plesa Mirlitona i Valcera cvijeća.

  Posebno je zanimljiva bila odlična Fantastična suita mladog Dubrovčanina Ivana Končića, koji je prije dvije godine diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Željka Brkanovića. On je napisao tu skladbu upravo za Ansambl Glazbene staze i ona je praizvedena prošle godine. Kroz pet stavaka predstavljaju se pojedini instrumenti uz klavir: prvo violina u Staklenoj sobi, zatim klarinet u Vodenom prolazu, violončelo u Ledenoj stazi, a flauta u Maglovitoj planini, da bi na kraju svi zajedno poletjeli u efektnom ritmičkom zanosu posljednjeg stavka Let.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 26. listopada 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike