Jazzy klasika na bratski način

CD: Tavitjan Brothers Play Classics, Croatia Records, 2015.

  • CD: Tavitjan Brothers Play Classics, Croatia Records, 2015.Braća Tavitjan su već davno stekli slavu prije i nego što su se dohvatili obrada i dojmova hitova takozvane ozbiljne glazbe. A upravo je to njihov projekt koji je za početke najavljenog niza objavljen na albumu Tavitjan Brothers Play Classics, koji je svježe objavila tvrtka Croatia Records, hrabro se suprotstavivši moćnoj struji interneta na kojem se sve može čuti i vidjeti ovlaš.

    Malo tajniji zapis na CD-u je na nekom nostalgičnom tragu za uvijek boljim starim vremenima koja broje tek nekoliko desetljeća, baš kao što se sladokusci vraćaju još starijem analognom zapisu s longplejki sa svim njihovim manama i pucketanjima, ali i ponovno otkrivenim vrlinama. Objava CD-a događa se uz najavljeni pa odgođeni novi zagrebački nastup Braće Tavitjan u Lisinskom, dok Velika Gorica ponosno na internetu objavljuje datum njihova nastupa na Badnjak(?!). Bilo kako bilo, CD je tu. Tu su najpopularnije stranice iz klasičnog repertoara kojih se sjeti svatko iz koncertne dvorane ili s ulice. Tavitjan Brothers armenskoga su porijekla – Diran za klavirom i svemogući udaraljkaš Garo (Garabet). Ttemeljito glazbeno obrazovani od najranije mladosti u rodnoj Makedoniji, a potom usavršavanjem na uglednim školama preko Oceana i u Europi, – izabiru primjerke najpopularnijeg, onoga što im je trenutno na pameti, te propuštaju kroz svoj kreativni mlin, u čemu im se pridružio Goran Gesovski na basu.
    Diran i Garo Tavitjan i Goran Gesovski, arhivska fotografija
    Na CD-u se može saznati kako trojka jazzy kreativno i ekstenzivno percipira Ravelov Bolero, Badinerie iz Bachove Druge suite, Chopinovu Treću etidu iz op. 10, Valcer iz op. 64, Rapsodiju na Paganinijevu temu Rahmanjinova, Mozartov Rondo Alla Turca, Mjesečinu na jezeru iz Labuđeg jezera Čajkovskog, Hačaturjanov Ples sablji, Lisztovu Drugu mađarsku rapsodiju, odmila zvanu Tom i Jerry prema nenadmašnoj upotrebi u crtiću Hanne i Barbere. Većina je repertoara ipak klavirska, što brata Dirana stavlja u prvi plan ponekad i pijanistički usporeno, zaboravljenog legata i uporno srednje dinamike iza kojega loži udaraljkaško gorivo Gare Tavitjana, svojevremeno člana grupe Leb i sol, na stabilnim temeljima basa Gorana Gesovskog. I svojim još svježim projektom jazzy klasike Tavitjan Brothers svoje prve pomisli o notornom klasičnom repertoaru stavljaju na kušnju svoje nedvojbeno kreativne improvizacije. Dođe slušatelju da pomisli hoće li se u sljedećim izdanjima neobveznog muzikalnog švrljanja kroz klasične kanone pojaviti i Mala noćna muzika, Za Elizu, Oda radosti ili... Maštovite prerade u skladu s trenutnim nadahnućima i u skladu sa suvremenom glazbenom scenom u svijetu koja ne priznaje ni kanone ni granice, mogu se glatko slušati i uz kuhanje ili vožnju. Ne obvezuju, a raduje nepodnošljiva lakoća glazbovanja. Vjerojatno još više uživo.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 25. studenoga 2015.

Piše:

Maja
Stanetti