Radosni saksofonistički ples

CD: Papandopulo kvartet, Per Quattro, Croatia Records 2015:

  • Papandopulo kvartet, Per Quattro, Croatia Records 2015: Jasno je da se popis izvornih partitura za sastave, u ovom slučaju kvartet saksofona stvara tek posljednjih desetljeća. Na domaćem terenu poticaj je bilo osnivanje Zagrebačkog kvarteta saksofona čiji je jedan član, Dragan Sremec profesor i mentor, odnosno poticatelj osnivanja mladog Kvarteta saksofona Papandopulo. Kako je literatura za relativno friško glazbalo saksofon skromna u odnosu na noseće solističke instrumente poput violine, violončela ili klavira, dakako ako se ne ubroji nezamjenjiva uloga instrumenta u jazzu – zbirka za sastav saksofona je još skromnija. Ipak za vrijedne entuzijaste i vrsne svirače to nije prepreka.

    Croatia Records objavila je novu snimku Papandopulo kvarteta (do 2013. godine New Sax Quartet), CD koji sadrži obrade najpopularnijh stranica klasičnog repertoara koji se već javlja u desecima obrada za druge instrumentalne sastave. Papandopulo kvartet – Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon – svoje umijeće i vedrinu koja ispunjava izvedbe snimili su na čak četiri lokacije. Obrade su pak sačinili i inozemni majstori, uglavnom i sami saksofonisti, ili pak one potiču od članova kvarteta. U 10 Variations gondolantes sur le carnaval de Venise prekaljeni i duhoviti francuski skladatelj Jacques Petit vraća u vrijeme Music Halla pomalo sentimentalno, ali uvijek s dobrom mjerom glazbenog humora poput ponavljanja motiva kao na starim gramofonima s neposlušnom i upornom iglom. Majstorstvo obrade se osobito ističe u radu Johana van der Lindena, njegova otvorenog i srdačnog razgovora s Gershwinovom Rapsodijom u plavom.

    Živih ritmičih kretnji je zanimljiva, izvorna skladba Melankolija gegen Rakija s balkanskim odjecima 7/8 mjere Margarete Ferek Petrić, skladateljice sa stalnim boravkom u Beču. Talijan, saksofonist Gaetano di Bacco u galimatijasu zvanom Rossini... za četvero, spretno i s neodoljivom lakoćom kombinira teme iz raznih autorovih opera s naglaskom na Seviljskom brijaču. Izvorna obrađivačka ideja došla je od skladatelja Rolfa von Nordenskjölda, švedskog porijekla i njemačkog školovanja. On je u skladbi Tango Baritoso uvijek neodoljivi tango zaogrnuo u pastoznu kombinaciju dobokog registra četiri bariton saksofona. Vatroment na kraju priređuje Csárdás Vittoria Montija (1868-1922), koji je u novo saksofonstičko ruho odjenuo Armando Ghidoni. Radosni saksofonistički ples Papandopulo kvarteta oko najpoznatijih tema svakako je za preporuku.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 22. prosinca 2015.

Piše:

Maja
Stanetti