Božićni oratorij za slavlje

17. sezona ciklusa Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije: Koncert na dar pretplatnicima – Ususret Božiću, dir. Tonči Bilić, solisti: Ivana Garaj Korpar, sopran, Miroslav Živković, bariton, Muzej Mimara, Zagreb, 22. prosinca 2015.

 • Miroslav Živković, foto: Dinko Bažulić

  Ugledni bariton Miroslav Živković punih četrdeset godina djeluje u Zboru HRT-a, čiji je redoviti član i istaknuti solist. Taj visoki jubilej obilježen je 22. prosinca na predblagdanskom koncertu Zbora HRT-a održanom kao dar pretplatnicima ciklusa Sfumato u atriju Muzeja Mimara. Za tu svečanu prigodu odabran je i poseban prigodni program u kojem je slavljenik mogao potvrditi svoju reputaciju vrsnog interpreta klasičnog vokalnog repertoara. Bili su to najljepši solistički i zborski ulomci iz Božićnog oratorija Johanna Sebastiana Bacha, za soliste, mješoviti zbor i orkestar. Umjetnik je izveo dvije arije i jedan duet u društvu sa svojom kolegicom, također vrsnom solisticom Zbora HRT-a, sopranisticom Ivanom Garaj Korpar, ali ne uz orkestar, nego uz pratnju orgulja i nekolicine instrumentalnih solista. Za orguljama je bio izvrsni Pavao Mašić, trublje su svirali Vedran Kocelj, Petar Obradović i Mladen Đorđević, a timpane Ivana Bilić. Dirigirao je maestro Tonći Bilić.
  Miroslav Živković, Ivana Garaj Korpar, Zbor HRT-a, foto: Dinko Bažulić
  Miroslav Živković pjevanje je učio u Srednjoj glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u razredu prof. Renate Šeringer te na Muzičkoj akademiji kod prof. Vladimira Ruždjaka, kod kojeg je i diplomirao. Svoje je umijeće i predanost glazbi razvio kroz širok vokalni repertoar od oratorijskih djela, preko Lieda i rane glazbe do hrvatske glazbene baštine. Kao solist sudjelovao je u mnogobrojnim praizvedbama djela hrvatskih autora, snimio je nekoliko nosača zvuka, surađivao s nizom uglednih dirigenata i s raznim orkestrima i komornim sastavima. Nastupao je i na festivalima ozbiljne i popularne glazbe potvrđujući svoju svestranost. Redovito je gostovao i u inozemstvu, a za osobit doprinos na području glazbenog stvaralaštva i sveukupnoj glazbenoj produkciji primio je nagradu HRT-a 2005. Šef-dirigent Zbora HRT-a maestro Tonći Bilić čestitajući slavljeniku istaknuo je njegove zasluge u izgradnji kvalitete ansambla, prvenstveno njegovu ljubav i odgovornost prema poslu te lojalnost ustanovi (HRT-u) kojoj je proveo čitav svoj radni vijek.

  Bachov Božićni oratorij, BWV 248 velebno je djelo u trajanju od gotovo tri sata, koje se sastoji od šest odvojenih dijelova zamišljenih za izvedbu na određene blagdane oko Božića i Nove godine. Veličanstvena je to cjelina koja, kako je rečeno, svjedoči o Bachovoj nepokolebljivoj vjeri kojoj je stavio svoj genij na raspolaganje što je i sam naglašavao u partiturama, dopisujući opasku „Soli Deo gloria“ (Slava samo Bogu). Ipak, izvoditi se može i odvojeno, kako je i zamišljeno za izvedbe u određene dane u dvije glavne crkve u Leipzigu. A u ovoj prigodi čuli smo tek nekoliko ulomaka iz prvog, trećeg, petog i šestog dijela oratorija.
  Zbot HRT-a i Tonči Bilić, foto: Dinko Bažulić
  Nakon uvodnog Zbora Kličite, radujte se, hvalite dane, slavite što danas Svevišnji učini! praćenog trubljama, timpanima i orguljama, izabrane su još dvije basovske arije (Veliki Gospodine, moćni kralju i Obasjaj moje mračne misli), duet soprana i basa (Gospodine, tvoje suosjećanje, tvoje milosrđe tješe nas i oslobađaju) te četiri lijepa korala. Izvrsni solisti i zbor ostavili su najbolji dojam, kao i orguljska pratnja, dok su fanfare i timpani nažalost bili zvukovno predimenzionirani u preakustičnom atriju. Ipak bio je to izniman glazbeni događaj, začinjen na kraju s popularnim hrvatskim božićnim pjesmama u uzornoj a capella zborskoj izvedbi kojoj su se priključili i solisti Ivana Garaj Korpar i Miroslav Živković (Narodi nam se kralj nebeski, Radujte se narodi, Veselje ti navješćujem puče kršćanski i Tiha noć).

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 29. prosinca 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike