Scenski šarm

Filharmonijski bal: Zagrebačka filharmonija, dir. David Danzmayr, solisti: Leon Košavić, bariton, Iva Krušić, sopran, KD Vatroslav Lisinski,, Zagreb, 30. prosinca 2015.

 • Filharmonijski bal 2015.

  U sklopu blagdanske kulturne ponude 30. prosinca u dupkom punoj velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je tradicionalni Filharmonijski bal s prigodnim programom popularnih vokalnih i orkestralnih ulomaka iz opera i opereta Franza von Suppéa, Josefa Hellmesbergera, Wolfganga Amadeusa Mozarta , Franza Lehára, Emmericha Kálmána, te valcera Johanna Straussa ml. uključujući nezaobilazan valcer Na lijepom plavom Dunavu te Radetzky marš i Jelačić marš u dodatku uz čestitke i šampanjac. Dirigirao je budući šef-dirigent Zagrebačke filharmonije maestro mlađe generacije David Danzmayr, rođen u Austriji, školovan u Salzburgu, dobitnik nekoliko nagrada, umjetnik s velikim ugledom kod međunarodno poznatih orkestara.

  Prema tradiciji, te se večeri Zagrebačka filharmonija oprašta od svojih kolega koji su u tekućoj godini umirovljeni, a dodjeljuje se i nagrada Zagrebačke filharmonije mladom glazbeniku godine. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Vladimir Kranjčević, (predsjednik), Mirko Boch (ravnatelj ZF), Dalibor Cikojević (dekan Muzičke akademije), violončelistica Monika Leskovar (Mlada glazbenica 1992. godine), Zlatko Madžar (glazbeni publicist) i Michael Markota (počasni član) jednoglasno je odlučio da titulu Mladi glazbenik 2015. Godine ponese udaraljkaš Filip Merčep (Zagreb, 1991).

  „...Kao potpun udaraljkaš i osobito sjajan marimbist, Filip Merčep je stalni član hrvatskog anasmbla Sudar Percussion ali i vrhunske međunarodne ekipe Marimba kvarteta koji djeluje u Njemačkoj. Repertoarno svestrani umjetnik posebnu pozornost pridaje novim djelima hrvatskih autora...“ Filip Merčep diplomirao je i magistrirao u razredu prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je 2015. u Hrvatskoj i inozemstvu održao pet solističkih nastupa i tri komorna koncerta, a kao asistent i predavač na seminaru Međunarodne marimbističke akademije Katarzyne Mycke počeo se baviti i pedagogijom.

  Briga Zagrebačke filharmonije za mlade umjetnike došla je do izražaja i na ovom koncertu, angažiranjem dvoje mladih pjevača koji su u potpuosti opravdali pruženo im povjerenje. Sopranistica Iva Krušić, studentica pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof.Martine Zadro, ali i magistrica prava, te bariton Leon Košavić koji je diplomirao u razredu prof. Giorgia Suriana, također u Zagrebu već su se afirmirali uspješnim nastupima na koncertnom i opernom području te osvojili vrijedne nagrade.

  Leon Košavić dokazao se kao izvanredan operni pjevač iznimnog scenskog šarma. S lakoćom je otpjevao Mozartove arije Figara (Non più andrai, farfallone amoroso) i Don Giovannija (Fin ch´han dal vino), kao i ariju Tassila (Komm Zigany) iz Kalmanove operete Grofica Marica. Odlična partnerica bila mu je Iva Krušić. Sjajno su otpjevali duet Don Giovannija i Zerline (La ci darem la mano) i duet Hanne i Danila (Lippen schweigen) iz Leharove operete Vesela udovica.

  Znakovito je da je Zagrebačka filharmonija s inačicom tog Novogodišnjeg koncerta (bez naših solista) 1. siječnja u 11 sati s uspjehom gostovala u Salzburgu u znamenitoj dvorani Festspielhaus, istovremeno kada je održan i kultni Novogodišnji koncert Beških filharmoničara u Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču koji se izravno prenosio diljem svijeta.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 7. prosinca 2016.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike