Slavlje u malom

Koncert u povodu 25 godina Hrvatskog komornog orkestra i hrvatske državnosti, 70 godina HDGU: Hrvatski komorni orkestar, dir. Anđelko Igrec, solisti: Srđan Filip Čaldarović i Petra Gilming, klavir, Zbor Chorus Angelicus, Varaždin, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 20. prosinca 2015.

 • Hrvatski komorni orkestar, arhivska fotografija, foto: © Mirko Cvjetko

  Tri značajne obljetnice obilježene su zajedničkom proslavom i koncertom 20. prosinca u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Uz Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem dirigenta Anđelka Igreca nastupili su solisti na klaviru Srđan Filip Čaldarović i Petra Gilming, te Zbor Chorus Angelicus iz Varaždina. Iako je u pripremi te svečanosti došlo do niza promjena večer je ipak uspješno protekla, iako se vremenski produljila. Počela je prisjećanjem na značenje slavljenika za našu kulturu i priznanjima koja su od Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika dobili idejni začetnik i direktor Hrvatskog komornog orkestra Anđelko Ramušćak i aktualna predsjednica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Višnja Mažuran.

  Tom prigodom dodijeljene su tri Nagrade Milka Trnina za posebno uspješan i zapažen nastup u godini 2014. te jedna Diploma. Mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić primila je nagradu za recital solo-popijevaka u ciklusu Molto cantabile KDZ održan 10. svibnja 2014. U HGZ-u. Pijanist Goran Filipec dobio je Nagradu za klavirski recital održan 3. prosinca 2014. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u povodu objave njegova nosača zvuka u izdanju Naxosa s integralnim klavirskim opusom Ive Mačeka. Klarinetist Radovan Cavallin nagrađen je za nastup na koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra 2. svibnja 2014. u Dubrovniku, a orguljaš Edmund Andler Borić dobio je diplomu Milka Trnina za promicanje orguljske umjetnosti.
  Srđan Filip Čaldarović, arhivska fotografija, www.mbz.hr
  Bila je to prilika da uz Hrvatski komorni orkestar nastupi pijanist Srđan Filip Čaldarović, dobitnik nagrade Milka Trnina za 2013. godinu. Nakon uvodne skladbe Tango concertante za gudački kvartet Davora Bobića, koju je autor prilagodio za gudački orkestar, slijedio je Koncert za klavir i orkestar u G-duru, br.4, op. 58 Ludwiga van Beethovena. Iako bi bilo bolje da je koncert kako je bilo i planirano održan u velikoj dvorani Lisinski i na kvalitetnijem klaviru, Čaldarović je potvrdio da je sjajan pijanist velikog znanja, muzikalnosti i profinjenosti.

  Slijedila je popularna idila Večer Vatroslava Lisinskog, a potom još jedno Beethovenovo djelo Koralna fantazija za klavir, zbor i orkestar u c-molu, op. 80. Solistica na klaviru bila je također vrsna i virtuozna umjetnica Petra Gilming. To zahtjevno djelo, posebice u odnosu na klavirsku dionicu, objedinjuje obilježja klavirske fantazije, klavirskog koncerta i kantate . Zanimljivo je da je tema te koralne fantazije prepoznatljiva, jer ju je autor kasnije upotrijebio i u završnom stavku 9. simfonije (Oda radosti). Koncert je završio božićnim dijelovima oratorija Mesija Georga Friedricha Händela. Uz odličan Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus zborovođe Anđelka Igreca (kojem je jedino nedostajalo nešto više volumena u sopranima) nastupile su vrlo dobre solistice – sopranistica Silvija Habunek i mezzosopranistica Nikolina Pintar.

  Hrvatski komorni orkestar koji je u svojoj povijesti djelovao pod palicom najuglednijih dirigenata poput Kazushija Ona, Rudolfa Klepača, Pavla Dešpalja (doživotnog počasnog šefa-dirigenta HKO-a), Berislava Klobučara, Milana Horvata, Uroša Lajovica i dr. angažmanom darovitog skladatelja, dirigenta, orguljaša i profesora Instituta za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu dobio je dostojnog i predanog tumača tog svečanog obljetničkog koncerta.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 4. siječnja 2016.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike