Vrijedno i poučno

22. međunarodno natjecanje Mladi virtuozi – klavir, Zagreb, 10. – 14. veljače 2016.

 • Eunhee Baek, arhivska fotografija

  Specifično glazbeno natjecanje Mladi virtuozi, rijetko takve vrste u svijetu, ove je godine okupilo dosad najveći broj natjecatelja iz cijeloga svijeta. Bilo ih je prijavljeno pedeset i troje iz petnaest zemalja – od Europe do Južne Koreje i Australije. Natjecanje se održava u dvije discipline (klavir i violina) koje se izmjenjuju bienalno. Ove je godine bilo namijenjeno mladim pijanistima – od najmlađih u dobi od osam i manje godina do studenata do dvadeset četiri godine starosti. Natjecali su se u pet starosnih kategorija pod budnim okom i uhom ocjenjivačkog suda u sastavu Peter Eicher (predsjednik), Vladimir Babin, Dalibor Cikojević, Ruben Dalibaltayan, Venceslava Ilijevska, Jelica Kuzmin i Nina Patarčec.

  Pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba Natjecanje organizira Glazbena škola Pavla Markovca pod predsjedanjem ravnatelja škole Josipa Vrbanca. Zahvaljujući idealnim uvjetima, natjecanje se prvi put održalo u novoj Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Na svečanom otvorenju 10. veljače nastupila je pobjednica 20. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi 2014. – pijanistica Irina Vaterl iz Beča, izvodeći tri skladbe ciklusa Klavierstücke, op. 118 Johannesa Brahmsa, a na završnom koncertu u Dvorani Blagoja Berse 14. veljače u podne predstavljeni su svi nagrađeni natjecatelji i održana dodjela nagrada, a zatim je uslijedio koncert prvonagrađenih.

  Bilo je vrijedno i poučno čuti i vidjeti sve te mlade talente nesumnjivo blistave budućnosti. Na početku smo slušali devetogodišnju Klaru Volenik iz Virovitice (iz razreda Mirjane Dizdarević-Bjelajac) koja je s dvije kratke skladbice – Miletićevom Klokan-polkom i Gödickeovim Polaganim valcerom – oduševila publiku. Uslijedio je niz zadanih Pet pokladnih etida koje je za ovo natjecanje napisao i poklonio skladatelj Davor Bobić. Naime, lijepa je i korisna praksa ovoga natjecanja da svake godine od hrvatskih skladatelja naručuje nove etide za svih pet kategorija. Važno je da su one objavljene u izdanju Cantusa d.o.o. nekoliko mjeseci prije natjecanja te da su bile na vrijeme dostupne natjecateljima.

  Eunhee Baek, arhivska fotografijaNaslov zbirke autor je prilagodio vremenu natjecanja, a nadahnuće mu je bila narodna pjesma Tu za repu, tu za len, koja se u zapadnoj Hrvatskoj pjeva u vrijeme poklada (fašnika). U predgovoru lijepo opremljenog notnog izdanja prof. Jelica Kuzmin između ostalog piše: „Autor u pet etida provlači prpošan, duhovit i ritmičan napjev koji u svakoj slijedećoj etidi biva sve razigraniji i zvučniji... Uvjerena sam da će ovaj duhovit i životan ciklus – Pet pokladnih etida – osvojiti izvođače svih uzrasta i tako postati rado i često izvođeno djelo klavirske literature“. Potvrdile su to posebno nagrađene nadahnute interpretacije svih pet etida, a izveli su ih jedanaestogodišnja Lara Arbajter iz Beograda (prof. Elena Šever), dvanaestogodišnji Ivan Petrović-Poljak iz Zagreba (prof. Vesna Fretze), petnaestogodišnji Jan Niković iz Zagreba (prof. Ela Korbar), sedamnaestogodišnji Sven Brajković iz Samobora (prof. Marijeta Tišlar) i 24-ogodišnja Nika Melnikova iz St. Petersburga (prof. Leonid Zaichik).

  U nastavku koncerta predstavili su se dobitnici prvih nagrada u svim kategorijama i dobitnici posebnih nagrada. Ryan Martin Bradshaw, desetogodišnje čudo od djeteta iz Bratislave iz razreda Venceslave Ilievske oduševio je ljepotom muziciranja i samouvjerenim stavom prave male zvijezde u izvedbi dvije Bagatelle, op. 119 Ludwiga van Beethovena. Trinaestogodišnja Gabrijela Papić iz Zagreba, učenica Gordane Cepike, predstavila se Preludijem i fugom u G-duru, BWV 884 Johanna Sebastiana Bacha, a četrnaestogodišnji Kenneth Tong iz Australije (Granville), đak Paula Richarda Forda, izveo je 3. i 4. etidu iz opusa 7 Igora Stravinskog. Osamnaestogodišnja Moskovljanka Mariam Chitanava iz razreda Faride Nurizade s lakoćom je odsvirala virtuoznu Liszovu Koncertnu parafrazu na Verdijevu operu Rigoletto. Slijedio je još jedan Bach: Preludij i fuga u A-duru, BWV 888 u izvedbi šesnaestogodišnje Dore Grizelj iz Zagreba iz razreda Sanje Bradić Glodić, a Jan Janković je nakon Bobićeve Pokladne etide br. 3 ponovno briljirao izvedbom Etide u C-duru, op. 740, br.7 Carla Czernyja.

  Iz Seula u dalekoj Južnoj Koreji došao je 23-ogodišnji Yougsun Choi iz razreda Avirama Reicherta. Izveo je 2. stavak Sonate C. Vinea. Taj izvanredno uspješan koncert na kraju je zasladila dobitnica prve nagrade u V. kategoriji, ujedno dobitnica posebne nagrade i ukupna pobjednica Natjecanja – 25-ogodišnja Berlinčanka Eunhee Baek iz razreda Mi-Joo Lee. Predstavila se u najljepšem svjetlu stavkom Moderato cantabile molto espressivo iz Beethovenove Sonate u As-duru, op. 110 i stavkom Scarbo iz skladbe Gaspard de la nuit Mauricea Ravela.

  Iduće godine 23. međunarodno natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb 2017. bit će posvećeno disciplini violina.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 21. veljače 2016.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo