Kad je glazba u genima

Ciklus Mladi za mlade: Glazba za roditelje i djecu, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 24. veljače 2016.

 • Uoči početka koncerta Mladi za mlade, Glazba za roditelje i djecu, foto: HGM

  Hrvatska glazbena mladež (HGM) predstavila je u svojem ciklusu Mladi za mlade zanimljiv program i renomirane hrvatske umjetnike, profesore na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te njihovu darovitu djecu ali i jednog unuka, koji su na najboljem putu da odaberu glazbeno zanimanje kao životni poziv. Tako su se u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski predstavili tata i sin Danijel i Ljubomir Gašparović na glasoviru četveroručno u izvedbi dva Slavenska plesa Antonina Dvořáka. Tata i sin Anđelko i Martin Krpan izveli su dvije skladbe za dvije violine – Dvoglasne invencije br. 1, 4 i 8 Johanna Sebastiana Bacha te Baladu i ples Györgyja Ligetija. Pijanistica Ida Gamulin nastupila je sa svojom kćeri violončelisticom Ljerkom Končar Gamulin u izvedbi Vokalize Sergeja Rahmanjinova.
  Anđelko Krpan i Martin Krpan, foto: HGM
  Pijanist Đuro Tikvica ima dvoje darovite djece, koje je pratio na glasoviru: violinistica Ozana predstavila se Romancom iz Drugog koncerta za violinu i orkestar Henryka Wieniawskog, a klarinetist Ivo izveo je Andante i allegro za klarinet i klavir Ernesta Chaussona. Kontrabasist Mario Ivelja sa svojim sinom flautistom Arturom nastupio je u Duetu za flautu i kontrabas Gioacchina Rossinija, dok su sopranistice, majka i kći, Lidija Horvat-Dunjko i Antonija Dunjko otpjevale Duet Ja s veseljem rano ustah iz operete Madame Troubadour Srećka Albinija.
  Ivo Tikvica, Ozana Tikvica i Đuro Tikvica, foto: HGM
  Na kraju se predstavila i obitelj Krpan i to njezine tri generacije. Prvo su tata i kći Vladimir i Katarina Krpan odsvirali Mađarski ples br. 2 u d-molu za glasovir četveroručno Johannesa Brahmsa, a potom je najmlađi sudionik koncerta – desetogodišnji Katarinin sin Vlado Krpan, na rogu uz klavirsku pratnju svoje majke izveo Menuet za rog i glasovir Gottfrieda Heinricha Stölzela. Mali Vlado se prvo zaljubio u rog, a potom i u klavir. Stoga je na kraju praizvedena duhovita skladba Vlado&Vlado polka za glasovir četveroručno koju je napisao za ovu prigodu za djeda i unuka Vladin tata Frano Đurović. Pripremajući taj atraktivan program, organizatori (HGM) su ustanovili da takvih glazbenih obiteljskih sastava ima još i više, tako da će vjerojatno uslijediti i nastavak te zanimljive obiteljske glazbene sage, podjednako atraktivne kako za mladu tako i za odraslu publiku.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. travnja 2016.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike