Stalan rast kvalitete

Proglašenje i Koncert nagrađenih na 49. Tribini Darko Lukić, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 16. svibnja 2016.

 • Marijan Đuzel, arhivska fotografija, foto: © Vedran Penga

  Proglašenjem nagrađenih i koncertom laureata održanim 16. svibnja završena je 49. Tribina Darko Lukić. Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski organiziralo je tijekom sezone 2015/16 deset koncerata mladih umjetnika koje je pratio žiri u sastavu Višnja Mažuran, predsjednica HDGU-a, Višnja Požgaj, Goran Bakrač, Branko Mihanović, Zlatko Foglar, Frano Đurović, predstavnik HDS-a, Ana Boltužić, predstavnica KD Vatroslav Lisinski i predsjednik žirija Emin Armano.

  Hrvatski klavirski trio, foto: © Mirko CvjetkoNagradu Tribine Darko Lukić dobio je pijanist Marijan Đuzel (Imotski, 1990) za recital održan 21. rujna 2015. s djelima Franza Schuberta, Stjepana Šuleka, Béle Bartóka i Davorina Kempfa. Marijan Đuzel je nakon učenja u rodnom Imotskom, Splitu i Zagrebu diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a studirao je i kod Jana Jiračeka u Beču, Dubravke Tomšić u Ljubljani i Aleksandra Madžara u Bruxellesu. Održao je više solističkih i komornih koncerata te osvojio nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

  Nagradu za umjetničku suradnju dobio je pijanist Danijel Gašparović (Zagreb, 1988) za pratnju sopranistice Tanje Ruždjak (Zagreb, 1988) na koncertu održanom 22. veljače 2016. s djelima Franza Schuberta, Josipa Hatzea i Dore Pejačević. Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja dobio je gitarist Antun Iveković (Zagreb, 1992) i to za skladbu Tri igre Borisa Papandopula izvedenu na recitalu 5. listopada 2015. uz djela Johanna Sebastiana Bacha, Manuela Marie Poncea i Agustina Barriosa. Nagradu KD Vatroslav Lisinski dobio je Hrvatski klavirski trio osnovan 2014. u sastavu Anamarija Milić, violina, Petra Kušan, violončelo i Petra Gilming, klavir. Taj Trio mladih zagrebačkih umjetnica nastupio je na Tribini 2. studenog 2015. s djelima Borisa Papandopula, Bedřicha Smetane i Petra Iljiča Čajkovskog.

  Antun Iveković, arhivska fotografija, foto: © Mirko CvjetkoKoncert nagrađenih otvorio je gitarist Antun Iveković s Tri igre za gitaru Borisa Papandopula, u kojima je potvrdio svoje tehničko umijeće i muzikalnost, kao rezultat odlične škole na Muzičkoj akademiji u razredu Istvana Römera. U nastavku je pijanist Marijan Đuzel sjajno interpretirao peterostavačnu skladbu Out of Doors Béle Bartóka. Naposljetku je Hrvatski klavirski trio oduševio izvedbom Klavirskog trija u d-molu br. 1, op. 49 Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

  Razina kvalitete mladih sudionika Tribine Darko Lukić raste iz godine u godinu, tako da je Koncert nagrađenih, koji su već osvojili mnogobrojne nagrade, bio uistinu reprezentativan. Treba istaknuti da Hrvatski radio redovito snima sve koncerte i djelomice ih reproducira u emisiji Na pragu uspjeha urednice Bojane Plećaš Kalebota. Svi natjecatelji dobivaju snimke svojih koncerata za vlastite promotivne potrebe, a laureat dobiva i promidžbeni primjerak reprezentativnog CD-a s programom natjecateljskog koncerta. Tako je u ovoj prigodi uručen CD Hrvatskog gudačkog kvarteta laureata 47. Tribine Darko Lukić. Sjajni glazbenici Marco Graziani i Alina Gubajdulina, violine, Aleksandar Jakopanec, viola i Smiljan Mrčela, violončelo na toj kompaktnoj ploči izvode djela Bruna Bjelinskog, Ludwiga van Beethovena, Aleksandra Borodina i Dore Pejačević.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. svibnja 2016.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo