Renesansni madrigali u vrtu

21. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Komorni vokalni ansambl Antiphonus, 16. lipnja 2016.

 • Ansambl Antiphonus u arboretumu Salona Očić, foto: Davor Holjevac

  Posljednji koncert 21. godišta ciklusa koncerata Iz salona Očić održan je zahvaljujući mirnoj ljetnoj večeri u raskošnom arboretumu obitelji Očić na Lašćini. U tom jedinstvenom ozračju nastupio je ugledni Ansambl Antiphonus u sastavu Ana Jembrek i Monika Cerovčec, soprani, Martina Borse, alt, Siniša Galović, tenor, Tomislav Fačini, bas i Srđan Berdović, lutnja . Umjetnički voditelj Ansambla Tomislav Fačini odabrao je za ovu prigodu lijep program renesansne glazbe iz pera Caludija Monteverdija, Roberta Johnsona i Johna Dowlanda, a kao zanimljiv kontrast i efektnu suvremenu skladbu Ubu Marka Ruždjaka.

  Claudio Monteverdi, veliki majstor talijanskog renesansnog madrigala, predstavljen je izborom mahom ljubavnih tema različita ugođaja iz velikog opusa tih remek-djela objavljenih u čak devet knjiga. Iz V. knjige madrigala čuli smo tri: Amor se giusto sei, T´amo, mia vita i Lamento della ninfa za pet glasova uz pratnju lutnje, a iz VI. knjige opsežniji šestodijelni a cappella madrigal Sestina. Slijedili su madrigali dvaju predstavnika engleske renesanse. Skladbu Have You Seen But a White Lily Grow Roberta Johnsona, skladatelja i lutnjista na dvoru kraljice Elizabete, otpjevao je izvrsni Siniša Galović, a Come Again još poznatijeg i suptilnijeg skladatelja, lutnjista i pjevača Johna Dowlanda, sjajno je interpretirala Ana Jembrek.

  Članovi Ansambla Antiphonus vrsni su pjevači lijepih glasova, savršene dikcije i tehnike, nadasve strastveno posvećeni uzornoj interpretaciji rane glazbe, koju su kroz nekoliko godina zajedničkog rada, iskustva i brušenja pod entuzijastičkim vodstvom Tomislava Fačinija doveli do savršenstva. Bilo a cappella ili uz odličnu pratnju lutnje oduševili su publiku, pa čak i jednog kosa koji se svojim cvrkutom pridružio izvedbi, a zacijelo i slušatelje izravnog prijenosa na 3. programu Hrvatskog radija koji je vodio Branko Magdić. A njihova svestranost došla je do izražaja i u posljednjoj točki programa, kada su nakon sjetnog i pomalo tugaljivog renesansnog programa izvrsno a cappela otpjevali jednu od najboljih i najreprezentativnijih hrvatskih zborskih skladbi – Ubu Marka Ruždjaka, pravi hit iz 1987., u kojem se neartikulirani govor majstorski involvira u glazbu.

  Za dodatak je odabrana marijanska lauda U tvoje ruke hrvatskog renesansnog skladatelja Filipa Vranjanina (rođenog u Vrani kraj Zadra), a najavljena je i iduća sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić, koja će početi 6. listopada koncertom pijanista Đorđa Stanettija o 20. obljetnici pedagoškog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zajedno sa svojim bivšim studentima Stanetti će predstaviti veliki ciklus izvedbi svih sonata za klavir Ludwiga van Beethovena.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. lipnja 2016.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike