Pijevne kantilene

Dan dvorane: O sole mio – Talijanska noć, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, dir. Ivo Lipanović, solisti: Francesca Dego, violina, Walter Fraccaro, tenor, KD Vatroslav Lisinski, 29. prosinca 2016.

 • Ivo Lipanović i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, foto: lisinski.hr

  Središnji događaj obilježavanja Dana dvorane Vatroslava Lisinskog bio je večernji koncertni spektakl u znaku talijanskih skladatelja i solista uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Gosti su bili violinistica Francesca Dego i tenor Walter Fraccaro, a dobrom raspoloženju pridonijele su mažoretkinje, koje su pozdravljale publiku na dolasku u svečano okićenu dvoranu i teatralno dopratile dirigenta do podija predavši mu dirigentski štapić, a imale su i svoj show u pauzi uz pretjerano glasnu glazbu.
  Francesca Dego i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, foto: lisinski.hr
  Prvi dio koncerta otvorila je popularna Uvertira operi Kradljiva svraka Gioachina Rossinija, a potom je violinistica Francesca Dego izvela virtuozni Koncert za violinu i orkestar u D-duru, br. 1, op. 6 Niccolòa Paganinija. Izbor tog zahtjevnog djela povezan je pobjedom na Natjecanju Paganini u Genovi 2008. ali i njezinim prvim albumom 24 Capricci s djelima Niccolòa Paganinija koji je objavila izdavačka kuća Deutsche Grammophon, što je prezentirala u dodatku. Biografija mlade umjetnice (1989) iznimno je bogata, s puno nagrada i uspješnih nastupa diljem svijeta, a to je i pokazala briljantnom tehnikom, uspješno svladavajući vrtoglave izazove koje je originalni skladateljski inovator i virtuoz na violini – jedini u ono doba, početkom 19. stoljeća mogao izvoditi, a i danas je to najteže u cjelokupnom violinističkom repertoaru. Mladoj Talijanki neki su dijelovi ipak bili preteški, ali većinu je svladala vrlo dobro, a posebno je impresionirala u relaksirajućim pijevnim kantilenama.

  Kako je Paganini bio pod velikim utjecajem operne glazbe svojih suvremenika, poput Rossinija, Donizettija ili Bellinija, tako se na prvi dio koncerta lijepo nadovezao operni dio s orkestralnim ulomcima i tenorskim arijama. Simfonijski orkestar HRT-a pod znalačkim vodstvom maestra Lipanovića vrlo je dobro, bilo u samostalnim nastupima ili u pratnjama, predstavio odabrani program. Bio je to prvo Ples satova iz 3. čina opere La Gioconda Amilcarea Ponchiellija, zatim Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, glazba Nina Rote iz filma Kum redatelja Francisa Forda Coppole (Imigrant i Ljubavna tema) i Zima iz baletne glazbe Četiri godišnja doba iz 3. čina opere Sicilijanske večernje Giuseppea Verdija.
  Walter Fraccaro, Ivo Lipanović i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, foto: lisinski.hr
  Naizmjence sa spomenutim orkestralnim točkama nastupio je tenor Walter Fraccaro (1958), redoviti gost najuglednijih opernih kuća (milanska Scala, Bečka državna opera, Metropolitan opera, Bavarska državna opera, Njemačka državna opera u Berlinu i mnoge druge). Njegov velik repertoar uključuje najvažnije, pretežito Verdijeve tenorske uloge.

  Veliko znanje, iskustvo i osjećaj za bel canto pjevanje, uz dobro fokusiran glas prodornih visina, došao je do izražaja u najpopularnijim arijama: ariji Canija Vesti la giubba iz opere Pagliacci Ruggera Leoncavalla, ariji Cavaradossija E lucevan le stelle iz opere Tosca Giacoma Puccinija, napolitanskoj kanconi Core 'ngrato Salvatorea Cardillsa, Torna a Surriento Ernesta de Curtisa i ariji Calafa Ne sun dorma iz opere Turandot Giacoma Puccinija. A u dodatku – O sole mio i Napitnica iz Traviate, uz pomoć Francescine violine.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 3. siječnja 2017.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike