Plesat želim ja

Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije: dir. Leopold Hager, solisti: Lidija Horvat Dunjko, sopran, Miljenko Đuran, tenor, KD Vatroslav Lisinski, 30. prosinca 2016.

 • Zagrebačka filharmonija, foto: facebook

  Zagrebačka filharmonija je posljednje dane stare godine bila iznimno aktivna. Dio orkestra bio je od 26. prosinca do 6. siječnja na turneji u Kini, gdje su nastupili na sedam koncerata pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića s programom hrvatskih i inozemnih autora. A drugi dio orkestra pripremao je pod vodstvom maestra Leopolda Hagera program za tradicionalni Filharmonijski bal 30. prosinca u KD Vatroslav Lisinski, a idućeg je jutra otputovao u Salzburg, gdje je 1. siječnja drugi put u tom gradu održao i svečani Novogodišnji koncert, također pod ravnanjem maestra Hagera, rođenog u Salzburgu, gdje se i školovao na poznatom Mozarteumu studirajući dirigiranje, orgulje, klavir, čembalo i kompoziciju. Maestro Hager vrlo je iskusan, aktivan i diljem svijeta cijenjen dirigent, a redovit je gost i Zagrebačke filharmonije.
  Leopold Hager, foto: facebook
  Program Filharmonijskog bala tradicionalno je bio ispunjen lepršavim plesnim notama Antonína Dvořáka (Slavenski plesovi, op. 46, br. 1 i op. 72, br. 2), Petra Iljiča Čajkovskog (Valcer cvijeća iz baleta Orašar), Johanna Straussa ml. (Trič-trač polka, Egipatska koračnica i Vlak užitka, brza polka), Johannesa Brahmsa (Mađarski ples br.1), Emila Waldteufela (Valcer Klizači), Vatroslava Lisinskog (Mazurka za Sofiju Jelačić) i još jednom na kraju neizbježnog Johana Straussa ml. (Ispod gromova i munja te Na lijepom plavom Dunavu).
  Lidija Horvat Dunjko i Miljenko Đuran, foto: facebook
  U taj izvrsno odabran i besprijekorno izveden program pod znalačkim, šarmantnim i temperamentnim vodstvom maestra Hagera lijepo su se uklopila i dva operetna ulomka: duet Lidije i Trenka iz Baruna Trenka Srećka Albinija i duet Plesat želim ja iz Kneginje čardaša Emmericha Kálmána. Šarmantno su ih interpretirali sopranistica Lidija Horvat Dunjko i tenor Miljenko Đuran. Među vrsnim orkestralnim solistima spomenimo tek koncertne majstore Sidoniju Lebar i Martina Draušnika, harfisticu Tajanu Vukelić, flautisticu Renatu Penezić i dionicu rogova na čelu s Viktorom Kirčenkovim.

  Ivan Krpan, foto: facebookNa koncertu Filharmonijskog bala Zagrebačka filharmonija tradicionalno dodjeljuje nagradu Mladi glazbenik godine za najbolje glazbeničko postignuće u aktualnoj kalendarskoj godini. Prosudbena komisija u sastavu Mirko Boch, Zoltan Hornyanszky, Tedi Lušetić, Valentina Fijačko Kobić, Zlatko Madžar i predsjednik Zdravko Šljivac jednoglasno je donijela odluku da se titula Mladog glazbenika godine 2016. dodijeli devetnaestogodišnjem zagrebačkom pijanistu Ivanu Krpanu, studentu četvrte godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. „Njegovo zarana perfektuirano sviračko majstorstvo i nesvakidašnja umjetnička imaginacija rezultirali su respektabilnim međunarodnim priznanjima koja mu predskazuju veliku umjetničku budućnost“. Od ove godine uz ovu glavnu prvu nagradu dodjeljuju se još dvije nagrade za zapažene scenske i koncertne dosege. Tako je drugu nagradu dobila perspektivna sopranistica Tanja Ruždjak, a treću nagradu zaslužio je izvrsni saksofonist Lovro Merčep, podjednako uvjerljiv kao solist ali i predan komorni glazbenik.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 4. siječnja 2017.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike