Raznoliki program

Dani Muzičke akademije (2): Koncert na dar – Zagrebački solisti i studenti Muzičke akademije, KD Blagoje Bersa, 12. siječnja 2017.; Aventures – Koncert povodom Dana Muzičke akademije, KD Blagoje Bersa, 14. siječnja 2017.

 • Zagrebački solisti, foto: www.zg-solisti.hr

  U sklopu Dana Muzičke akademije dva su koncerta održana u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Za razliku od koncerata mladih solista i dirigenata koji su 10. i 13. siječnja nastupili uz Zagrebačku filharmoniju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz reprezentativnu medijsku podršku, zahvaljujući prvenstveno uobičajenoj praksi Zagrebačke filharmonije, koncerti u Bersi nisu imali sličnu promociju. Do posljednjeg trenutka nije se moglo saznati tko će i s kojim programom nastupiti uz Zagrebačke soliste 10. siječnja. Nema sumnje da je taj ugledni komorni sastav pod vodstvom violinista Berlinske filharmonije, inače Zagrepčanina Aleksandra Ivića, pružio odabranim studentima korisnu pedagošku podršku kako bi mogli pokazati maksimum svojih potencijala. Nažalost, iz površnog i neuglednog programskog letka nije se moglo saznati osnovno o samom koncertu, programu i nastupajućim solistima.

  Violončelistica Tonka Javorović izvela je kao solistica Prvi koncert za violončelo i gudače u G-duru Carla Philippa Stamitza, a u Koncertu za klavir, trubu i gudački orkestar u c-molu, op. 35 Dmitrija Šostakoviča izvrsni solisti bili su pijanist David Vuković i trubač Ivan Đuzel. U drugom dijelu koncerta izvedena je popularna Serenada za gudače u c-molu, op. 48 Petra Ijliča Čajkovskog, ali uz podosta gudača – studenata Muzičke akademije, koji su se pridružili Zagrebačkim solistima i tako povećali volumen zvuka koji je, težeći orkestralnom, pretjerao u dinamici i izgubio na finoći sviranja.

  Tonka Javorović, foto: screenshotZavršni koncert Dana održan je 14. siječnja, također u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Zamišljen kao produžetak ciklusa Vivat academia! s ciljem ujedinjenja studenata i profesora pružio je nasumce izabran i prilično nespojiv program, a od profesora predstavili su se samo Berislav Šipuš, umjetnički voditelj Ansambla studenata Muzičke akademije za novu glazbu i Žarko Perišić, koji se sa svojim fagotom pridružio spomenutom Ansamblu za novu glazbu.

  Dakle, program su činili Duet cvijeća iz opere Lakmé Léa Delibesa u izvedbi sopranistice Anabele Barić i mezzosopranistice Ive Krušić uz pratnju studenta dirigiranja Franka Klisovića. Prvi Mefistov valcer Franza Liszta izveo je pijanist Vedran Janjanin, a Mazurku Appasionatu Augustina Barriosa interpretirao je gitarist Lovre Peretić. Prelazak na suvremeniji zvuk ostvario je Kvartet Fabula, izvevši Arioso za kvartet saksofona Marka Ruždjaka. Potom se predstavio novi Ansambl studenata Muzičke akademije za novu glazbu pod ravnanjem Berislava Šipuša kao nasljednik kolegija Aspekti suvremene glazbe. Petnaest članova Ansambla izvelo je Prvu klavirsku sonatu Albana Berga u obradi Alexa Sansóa.

  Na kraju tog izbora novoga zvuka našla se vokalno-instrumentalna skladba Avanture Györgya Ligetija za tri glasa i sedam instrumenata. Djelo je to iz 1962. u kojem je glas lišen jezika, a sastoji se od uzdisaja, povika, smijeha, brbljanja i niza drugih glasovnih efekata. Solisti su bili sopranistica Anabela Barić, altistica Iva Krušić i bariton David Šeb. Tom je izvedbom za čembalom ravnao student Franjo Bilić, a u instrumentalnom ansamblu nedostajalo je obligatno violončelo!? Koncert je završio tradicijskim napjevima s dinarskog područja u izvedbi članica projekta Harmonije disonanci pod znalačkim mentorstvom etnomuzikologa Joška Ćalete.
  Berislav Šipuš i Cantus Ansambl, arhivska fotografija, foto: facebook
  Spomenimo da su se zanimljivi koncerti studenata Muzičke akademije nastavili održavati u njihovoj dvorani Blagoja Berse i nakon Svečanog tjedna. Tako je 18. siječnja održan treći koncert ciklusa profesora i studenata Vivat academia! pod naslovom Poklonjene muzike. Voditelj tog projekta prof. saksofona Dragan Sremec je sa svojim kolegama i studentima izveo glazbu za saksofone hrvatskih autora Borisa Papandopula, Gordana Tudora, Anđelka Klobučara, Marka Ruždjaka, Krešimira Seletkovića i Dubravka Detonija.

  Koncert 21. siječnja ponovno je bio u znaku Ansambla Muzičke akademije za suvremenu glazbu pod vodstvom prof. Berislava Šipuša. Na programu su bile čak četiri praizvedbe skladbi studenata kompozicije. Nadajmo se da će programska služba Muzičke akademije ubuduće bolje obavljati svoj posao te da će pravodobnim informiranjem javnosti i sadržajnijim i reprezentativnijim programskim ceduljama (u čemu bi mogli uspješno sudjelovati i studenti muzikologije!) profesionalnije reklamirati studentske, ali i ostale koncerte u svojoj kući i na taj način još više popularizirati svoju, ali i zagrebačku novu dvoranu Blagoje Bersa.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 18. siječnja 2017.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo