Nove dimenzije

22. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Umijeće transkripcije, Lovro Merčep, saksofon, Krešimir Starčević, klavir, 2. veljače 2017.

  • Lovro Merčep i Krešimir Starčević, arhivska fotografija, foto: radiosamobor.hr

    Program pod naslovom Umijeće transkripcije predstavili su mladi glazbenici – saksofonist Lovro Merčep i pijanist Krešimir Starčević. Odabrali su privlačan program sastavljen od skladbi namijenjenih nekim drugim instrumentima, ali ih je Lovro Merčep prilagodio svojem instrumentu za koji iz ranijih razdoblja nema dovoljno adekvatne literature jer je, kao što je poznato, saksofon izumljen tek u 20. stoljeću. Stoga je bilo zanimljivo čuti kako na samom početku večeri zvuči barokna Bachova Sonata za flautu i čembalo u g-molu u izvedbi saksofona i klavira. Očekivali smo doduše da klavir dinamički suptilnije dočara zvuk čembala, ali i ovako predstavljeno djelo na moderniji način u vrsnoj je interpretaciji postiglo izniman efekt i dalo mu novu dimenziju.

    Nakon barokne Sonate iz opusa Johanna Sebastiana Bacha (ili možda njegova sina Carla Philipa Emanuela) glazbenici su uronili u romantična Maštanja (Fantasiestücke) Roberta Schumanna, izvorno napisana za klarinet i klavir. To iznimno popularno djelo rado sviraju i drugi instrumentalisti, pa tako i saksofonist Lovro Merčep koji je uz izvrsnu pratnju pijanista Krešimira Starčevića pokazao svoje veliko tehničko umijeće uz ljepotu tona, muzikalnost i dinamičko bogatstvo. Dvadeseto stoljeće bilo je pak zastupljeno s tri autora. Čuli smo prvo Sonatu za obou i klavir Francisa Poulenca s tri kontrastna stavka (Elegija, Scherzo i Oplakivanje) nadahnutu glazbom Sergeja Prokofjeva, zatim Vokalizu u obliku habanere za glas i klavir Maurica Ravela i na kraju Šest rumunjskih narodnih plesova za klavir solo Béle Bartóka. Dakako da nije izostao i uobičajeni dodatak, a on je posezanjem ponovno u barok u obliku Marcellova Adagia lijepo zaokružio još jednu iznimnu večer u Salonu Očić.

    Lovro Merčep i Krešimir Starčević, diplomirani studenti Muzičke akademije u Zagrebu u razredima Dragana Sremca i Đorđa Stanettija, proširuju svoje znanje i iskustvo novim izazovima: Lovro i dalje studira u Amsterdamu u znamenitoj klasi prof. saksofona Arna Bornkampa i pobjeđuje na natjecanjima, a Krešimir se uz rad u Glazbenoj školi u Velikoj Gorici i suradnji u emisiji Glazbena kutijica na Hrvatskom radiju bavi i korisnim menadžmentom i organizacijom koncerata. Ovim nastupom predstavili su se zadovoljnoj publici kao vrlo skladan i dobro uigran duo glazbenika s profinjenim smislom za komorno muziciranje u nadasve zanimljivom programu prepoznatljivom iz nekih drugih instrumentalnih i vokalnih sklopova i boja, ali prilagođenom suvremenijem zvuku i načinu interpretacije.

    © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 13. veljače 2017.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike