Sjaj barokne glazbe

38. Varaždinske barokne večeri: koncerti od 23. do 29. rujna i nagrade

 • Emma KirkbyU drugom tjednu Festivala u razdoblju od 23. do 29. rujna održano je još nekoliko sjajnih koncerata za pamćenje. Slavna sopranistica Emma Kirkby je u utorak 23. rujna u Velikoj koncertnoj dvorani HNK nastupila uz ansambl London Baroque u programu Les Amours Baroques s djelima Purcella, Couperina, Arnea, Händela i Forqueraya. Dana 25. rujna orguljaš Andreas Liebig izvodio je djela Johanna Sebastiana Bacha na orguljama Varaždinske katedrale. U petak, 26. rujna u Palači Sermage-Prassinsky predstavio se čembalist Shalev Ad-El iz Izraela s djelima Johanna Sebastiana Bacha i njegovih sinova. U Dvorcu Trakošćan je pak 27. rujna upriličena matineja uz baroknu kavu. Zanimljiv kvartet povijesnih flauti Brisk Recorder Quartet predočio je umjetnost ornamentacije u djelima flamanskih skladatelja koji su djelovali u Veneciji.

  Završni koncert u nedjelju 28. rujna u Katedrali simbolično je udružio osnovne namjere Večeri koje su uz sudjelovanje Izraela kao zemlje partnera u više programa spojile inozemne i domaće umjetnike na zajedničkim projektima. Tako se je tom svečanom prigodom uz velebni Händelov getingenški Te Deum na kraju večeri Izraelskom baroknom kolektivu Barrocade pridružio Komorni zbor Ivan Filipović i njegov dirigent Goran Jerković. Na programu su bila djela Vivaldija i Händela.
  Izraelski barokni kolektiv Barrocade, Komorni zbor Ivan Filipović i dirigent Goran Jerković
  Ovogodišnje, 38. Varaždinske barokne večeri završile su u ponedjeljak 29. rujna dodjelom festivalskih nagrada Ivan Lukačić, Jurica Murai i Kantor u Gradskoj vijećnici te Svečanim koncertom u Katedrali u povodu 180. obljetnice glazbenog školstva u Varaždinu i 95. obljetnice rođenja nedavno preminulog prof. Marijana Zubera, osnivača Varaždinskih baroknih večeri. Djevojački zbor Glazbene škole u Varaždinu (dirigentica Dada Ruža) nastupio je uz Barokni orkestar Royal Academy of Music pod ravnanjem Laurenca Cummingsa. Izvedena su djela Handela, Pergolesija i Vivaldija.
  Zbor i solisti Glazbene škole u Varaždinu, Royal Academy of Music Baroque Orchestra i dirigent Laurence Cummings

  Festivalske nagrade

  Kao šećer na kraju treba dodati nastupe još nekoliko sjajnih interpreta rane glazbe koji su osvojili ne samo publiku već i festivalske nagrade. Žiriju 38. VBV-i u sastavu Zdenka Weber, predsjednica i članovi Ella Murai, Višnja Požgaj, Dada Ruža i Vladimir Ščedrov nije dakle bilo nimalo lako odlučiti koje u tom mnoštvu kvalitetnih umjetnika izdvojiti i nagraditi. Na sastanku 28. rujna donesene su međutim ove odluke uz slijedeća obrazloženja:

  Dvije nagrade Ivan Lukačić

  Prva nagrada Ivan Lukačić za najviši izvodilački domet ansambla na 38. VBV dodijeljena je solističkom Ansamblu za ranu glazbu Vox Luminis (Glas svjetlosti) čije je sjedište u Amsterdamu. Uvriježena praksa okupljanja glazbenika specijaliziranih za izvođenje barokne glazbe s povijesno osviještenim interpretacijama i na originalnim glazbalima razdoblja ili njihovim replikama rezultira ansamblima međunarodnog sastava. Takav je i ansambl Vox Luminis koji je nastupio 23. rujna u Crkvi sv. Nikole s programom Barocco Italiano i izveo Te Deum laudamus, Salve Regina i Stabat Mater Domenica Scarlattija te Priču o Jefti Giacoma Carissimija. Desetero izvrsnih pjevača i svirača na orguljama, teorbi i bas violi, pod umjetničkim vodstvom basa Lionela Meuniera oduševili su u svim elementima izvođenja.
  Vox Luminis
  Kristalno jasni, nosivi glasovi i intonacijska sigurnost u zahtjevnim partiturama koje na majstorski način reprezentiraju solističko, dvozborsko i zborsko homofono te napose zakučasto polifono pjevanje, pogodovali su izvedbama koje plijene pažnju svojom virtuoznom, bravuroznom stranom te sjajnom dikcijom i dojmovima po kojima se vokalnoinstrumentalna glazba izdiže kao osobito značajan repertoar razdoblja baroka. Vrhunac večeri bila je izvedba Scarlattijeve Stabat Mater, u kojoj su se u višeglasju stapali glasovi u suzvučjima barokne glazbene arhitektonike svjedočeći primarno izvrsnu tehničku spremnost, ali i jednako važnu stilsku vjerodostojnost. Lakoća izvođenja, kao rezultat vrhunske uvježbanosti i muzikalnosti pjevača, uvjerljivom je snagom potvrđivala doista najviše izvodilačke domete ansambla Vox Luminis.

  Drugu nagradu Ivan Lukačić za najbolju umjetničku izvedbu dobio je Ensemble Nobile, sastav istaknutih izraelskih glazbenika specijaliziranih za izvođenje barokne glazbe na povijesnim instrumentima koji se osobito zalaže za očuvanje židovske glazbe 17. i 18. stoljeća. Izuzetnost nastupa koji je održan 27. rujna u nekadašnjoj varaždinskoj sinagogi koja je u procesu restauracije i nakon obnove će biti eminentni multimedijalni prostor, bila je višestruka.
  Ensemble Nobile
  Ansambl u sastavu Ye'ela Avital, sopran, Shlomit Sivan Rosen, barokna violina, Avi Avital, mandolina, Amit Tiefenbrunn, viola da gamba i Yizhar Karshon, čembalo, predstavio se programom koji je kao Venetian connection (Venecijanska veza) obuhvaćao djela židovskih skladatelja iz razdoblja baroka Salomona Rossija i Abrahama Casseresa i židovske tradicionalne napjeve te u nastavku skladbe Vivaldija, Monteverdija i Frescobaldija, uključujući i tradicionalne pjesme koje su se pjevale na gondolama.

  Ye ela Avital i Ensemble NobileRadost muziciranja, ona izuzetna snaga koja proizlazi iz posvećivanja zadatku koji su preuzeli, otkrivale su u okvirima naglašeno razigrane i raspjevane glazbe veliku muzikalnost članova ansambla. Respektabilno sviranje članova ansambla, te napose suptilno, izražajno i nadahnuto pjevanje sopranistice, otkrivali su visoku profesionalnost. Ambijent koji neminovno podsjeća na tragičnu prošlost židovskog naroda, a kao prostor u svojoj rekonstrukcijskoj ogoljelosti naglašava proces obnove varaždinske sinagoge u spoju s izraženim glazbeničkim optimizmom kojim su odjekivale izvedbe, stvarao je jedinstvenu atmosferu koja u izvedbenom kao i u kulturološkom pogledu zavređuje priznanje.

  Nagrada Jurica Murai

  Nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju na 38. VBV dobio je ansambl Le Tendre Amour. Naziv ansambla (Nježna ljubav) nadahnut je prevladavajućom temom iz razdoblja francuskog kralja Luja XIV. Članovi ansambla dolaze iz Španjolske, Francuske, Argentine, Nizozemske i Sjedinjenih Država, a sjedište mi je u Barceloni. U Varaždinu su se predstavili 17. rujna u Crkvi sv. Nikole programom Rana židovska glazba. U mnoštvu slavljeničkih ugođaja iz židovskog kalendara ansambl je uvodio slušatelje u magični slijed izvrsno dramaturški osmišljenih glazbenih slika koristeći različita mjesta u crkvenom prostoru.
  Ansambl Le Tendre Amour u Crkvi sv. Nikole
  Iznošenje kontrastnih raspoloženja glasovno nadasve dojmljivo predvodila je sopranistica Estefania Perdomo, a njoj se pridruživao pripovjedač Adrian Schwartstein, nadahnuti glumac koji je na način kantora u sinagogi iznosio odabrane starozavjetne tekstove, te petero glazbenika na baroknoj violini, oboi, flauti, violi da gamba i čembalu. Puninom doživljaja i umijeća izveli su djela židovskih skladatelja u nizozemskoj i talijanskoj dijaspori (pimjerice Shlomo Halevi Alkabetz i Abraham Caceres), ali i nežidovske autore (primjerice Christian Giuseppe Lidarti i Benedetto Marcello). Ansambl je u cjelini nastupa ostvario stilski primjerne izvedbe u kojima je sugestivna snaga toplo obojenog glasa sopranistice dolazila do punog izražaja.

  Nagrada Kantor

  ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i urednica kulture u Vjesniku Branka Džebić koja uručuje flautistu Daniju Bošnjaku nagradu KantorNagrada Kantor čiji je osnivač medijski pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri Vjesnik, dodjeljuje se vrhunskim interpretima djela Johanna Sebastiana Bacha izvedenog na VBV-u. Ove godine je šest umjetnika izvodilo Bachova djela na visokoj umjetničkoj razini. Pomno razmotrivši njihove interpretacije žiri je odlučio da se ovogodišnja nagrada Kantor dodijeli flautistu Daniju Bošnjaku za izvedbu solističke dionice u 2. orkestralnoj suiti za flautu, gudače i čembalo u h-molu BWV 1067 Johanna Sebastiana Bacha. Djelo je izvedeno 21. rujna u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u sklopu koncerta Varaždinskog komornog orkestra. Dani Bošnjak je član Zagrebačke filharmonije, a redovito djeluje na baroknoj sceni u Hrvatskoj, istražujući i svirajući na svim starim i suvremenim instrumentima srodnicima flaute. Sjajan je improvizator u domeni baroka, jazza i suvremene glazbe. Svoju virtuoznu dionicu Dani Bošnjak je izveo stilski i tehnički besprijekorno. Blistavim tonom, elegancijom, dinamičkim kontrastima, efektnim ritmom i agogikom. Ukratko, bila je to živa, temperamentna i uzbudljiva izvedba na najvišoj razini. Pružila je cjelovit umjetnički dojam i ispraćena je ovacijama.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 1. listopada 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo