Čarobni legato

3. Zagreb Guitar Festival, 26. ožujka – 1. travnja 2017.: ZGF All Stars Concert, Ana Vidović, gitara, Hrvatski glazbeni zavod, 28. ožujak 2017.

 • Ana Vidović, foto: © Damil Kalogjera

  U sklopu trećeg Zagrebačkog gitarističkog festivala, na kojem su od 26. ožujka do 1. travnja nastupili najbolji svjetski gitaristi, održano je Međunarodno gitarističko natjecanje klasične gitare i Majstorske radionice za klasičnu i jazz gitaru, a 28. ožujka je u HGZ-u nastupila ponajbolja hrvatska i svjetska gitaristica Ana Vidović. Rođena 1980. u Karlovcu, gitaru je počela svirati u petoj godini nadahnuta starijim bratom, također vrsnim gitaristom Viktorom. U dobi od jedanaest godina već je nastupala u inozemstvu, a s trinaest je postala najmlađa studentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom prof. Istvana Römera. Nakon diplome rastao je njezin međunarodni ugled koji je stekla pobjedama na mnogim natjecanjima diljem svijeta. Rezultiralo je to pozivom uglednog gitarista i profesora Manuela Barrueca na studij u njegovoj klasi na Peabody Konzervatoriju u Baltimoru, gdje je diplomirala 2003. i nastavila s postdiplomskim studijem. Od nagrada na međunarodnim natjecanjima spomenimo Albert Augustina u Engleskoj, Fernando Sor u Rimu, Francesco Tarrega u Španjolskoj, zatim Euroviziju za mlade umjetnike, Mauro Giuliani u Italiji te Printemps de la Guitare u Belgiji.

  Ana Vidović, foto: © Damil KalogjeraAna Vidović odlučila je ostati u Americi, baviti se i pedagogijom te često nastupati diljem svijeta. Svoju domovinu posjećuje svake godine te rado priređuje koncerte u rodnom Karlovcu te u Zagrebu i drugim gradovima, često i sa svojom braćom gitaristom Viktorom i pijanistom Silvijem. Tako je i na ovom koncertu ugostila brata Viktora, a kako su joj omiljeni skladatelji Johann Sebastian Bach, kao i španjolski i drugi svjetski gitaristi i autori, program se većim dijelom temeljio upravo na njihovim djelima.

  Ana Vidović koncert je počela s Bachovom Suitom za violončelo solo br. 1 u G-duru, BWV 1007 u obradi Valtera Dešpalja za gitaru. Te briljantne obrade često su na programima mnogih gitarista, ali Ana Vidović u tome gotovo da i nema premca. Ona je upravo savršeno proniknula u srž glazbe jednog od najvećih umjetnika svih vremena. U nizu od šest plesnih stavaka suite (Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet 1 i 2 te Gigue) predstavila je svu raskoš svog talenta koji se odlikuje izvanrednom muzikalnošću, ljepotom tona, čistim i razgovijetnim izgovorom svakog tona, čarobnim legatom izražajnog fraziranja i bogatom dinamikom – od gotovo nečujnih treptaja do snažnog ali nikada grubog fortea.

  Iz ostavštine barokne glazbe Ana Vidović je izabrala i dvije Sonate Domenica Scarlattija za čembalo (u A duru, K.322, L.483 i u E-duru, K.380, L.23), a iz repertoara slavnih svjetskih gitarista i skladatelja odučila se za Maura Giulianija (Grande Ouverture, op. 61), Augustina Barriosa Mangorea (La Catedral i Una Limosna por el Amor de Dios) i Federica Morena Torrobu (Sonatina). I taj dio programa bio je stilski uzoran, temperamentan i virtuozan, izveden s lakoćom i uvjerljivošću. Svoj je nastup popratila simpatičnom i nenametljivom konferansom, naglasivši kako uvijek rado nastupa kod kuće pred publikom koja je voli i koju ona voli.
  Viktor Vidović i Ana Vidović, foto: © Damil Kalogjera
  Gost Ane Vidović u središnjem dijelu koncerta bio je njezin stariji brat Viktor (Karlovac, 1973), također vrstan gitarist ali i skladatelj. Rano je počeo studirati gitaru – sa četrnaest godina, prvo na Konzervatoriju u Ženevi a zatim na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitik je niza nagrada, ali za razliku od svoje braće vratio se u Hrvatsku, bavi se i pedagogijom, te sklada kvalitetna djela za gitaru i razne komorne sastave. I ovom prigodom predstavio je neke svoje zanimljive skladbe. Ana i Viktor prvo su zajedno izveli Viktorov Capriccio za dvije gitare te Tango Suite Deciso Astora Piazzole. Viktor se i sam predstavio s još dvije svoje skladbe (Na putu kući i Romantična pjesma br. 1) te vlastitom obradom Etide br. 3 u E-duru, op. 10, br. 3 za klavir (Tristesse) Frédérica Chopina.

  Stojeće ovacije koje je mnogobrojna oduševljena publika priredila Ani Vidović i njezinom gostu donijele su i dodatke. Prvo su izveli Viktorov duo za dvije gitare, znakovita naslova Kuća nas vabi, a na kraju je Ana prema želji publike odsvirala popularni Asturias Isaaca Albeniza.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 4. travnja 2017.
  foto: © Damil Kalogjera

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo