Budućnost na koncertnom podiju

50. Tribina Darko Lukić: Koncert nagrađenih, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 24. travnja 2017.

 • Dobitnici nagrada na 50. Tribini Darko Lukić, foto: Tugomir Hrabrić, lisinski.hr

  Nakon deset koncerata održanih u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i nagradnog koncerta prošlogodišnjeg pobjednika pijanista Marijana Đuzela, 24. travnja predstavili su se na istom mjestu i laureati ovogodišnje 50. Tribine Darko Lukić. U ime organizatora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika predsjednica Višnja Mažuran je s ponosom govorila o značenju velikog jubileja Tribine koja omogućava mladim umjetnicima prve korake na pragu njihovih karijera. Važno je naglasiti da Hrvatski radio snima sve koncerte i emitira ih na 1. programu subotom u 13 sati u emisiji Na pragu uspjeha. Uz to svaki natjecatelj dobiva kopiju koncerta za svoje promotivne potrebe, a dobitniku nagrade Darko Lukić pruža se prilika da nastupi na još jednom nagradnom koncertu u sklopu slijedeće Tribine i u ciklusu koncerata Iz salona Očić Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan uz izravni prijenos na 3. programu Hrvatskog radija.
  Franjo Bilić, arhivska fotografija, foto: SGJ
  Prema odluci stručnog žirija kojem je predsjedao prof. Emil Armano, ovaj put su dodijeljene dvije ravnopravne (ex aequo) nagrade Darko Lukić. Osvojili su ih čembalist Franjo Bilić i violončelistica Latica Anić. Nagradu Darko Lukić za najbolju umjetničku suradnju dobio je pijanist Krešimir Starčević, diplomu Darko Lukić je osvojila pijanistica Chiara Jurić, Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela domaćeg skladatelja dobio je Trio Sequenza, a nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (suorganizatora Natjecanja) osvojila je flautistica Mateja Šarlija.

  Latica Anić, arhivska fotografija, foto: © Mirko CvjetkoNakon pročitanih obrazloženja i uručenih nagrada uz čestitke, nagrađeni su nastupili izborom iz svojih natjecateljskih programa, osim Trija Sequenza čija članica pijanistica Kristina Keber nije mogla doći na koncert zbog obaveza u Belgiji. Stoga su nagradu preuzeli njezini kolege flautistica Marta Šomođi i saksofonist Bernard Homan. Šteta što stjecajem okolnosti tom prigodom nije mogla biti izvedena predviđena skladba Zovu me Tryor za flautu, saksofon i klavir Dubravka Detonija, za koju je Trio Sequenza nagrađen.

  Prvi se predstavio čembalist Franjo Bilić izvedbom Toccate u D-duru, BWV 912 Johanna Sebastiana Bacha. Slijedila je Balada za flautu i klavir Franka Martina u izvedbi Mateje Šarlije i Zrinke Mužek, zatim Tri preludija iz Prve knjige Clauda Debussyja (Brežuljci Anacaprija, Potonula katedrala i Minstreli) u izvedbi pijanistice Chiare Jurić a na kraju su violončelistica Latica Anić i pijanist Krešimir Starčević nagrađeni burnim ovacijama za fantastičnu interpretaciju skladbe Fantasiestücke (Maštanja), op. 73 Roberta Schumanna.

  Za ovu najnoviju generaciju perspektivnih mladih umjetnika koji su se izdvojili svojim talentom, muzikalnošću i snagom umjetničkog izraza možemo s ponosom jamčiti da im predstoji lijepa budućnost na koncertnom podiju i da će se zacijelo proslaviti poput njihovih prethodnika, dosadašnjih dobitnika prestižne nagrade Darko Lukić.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 26. travnja 2017.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo