Glazbena diva

19. Festival sv. Marka, Zagreb, 25. travnja – 8. svibnja 2017.: Dubravka Tomšić Srebotnjak, klavir, Komorni studio Zagrebačke filharmonije, dir. Vladimir Kranjčević, Hrvatski glazbeni zavod, 8. svibnja 2017.

 • Dubravka Tomšić Srebotnjak, foto: Dinko Bažulić, www.hrt.hr 
  Posljednji koncert ovogodišnjega 19. Festivala sv. Marka najavljen je i očekivan kao posebna atrakcija. Draga gošća Zagrepčana, Zagreba i njegovih koncertnih dvorana Dubravka Tomšič Srebotnjak nastupom u Hrvatskome glazbenom zavodu 8. svibnja 2017. proslavila je sedam desetljeća od svoga prvog recitala u Zagrebu, koji je kao sedmogodišnja djevojčica održala u studenome 1947. u istoj dvorani. Uz Komorni studio Zagrebačke filharmonije i dobro joj znanog suradnika maestra Vladimira Kranjčevića, iskusna pijanistica odsvirala je solističku dionicu u dva iznimno popularna djela koncertantne literature, odabravši Koncert za klavir i orkestar br. 26 u D-duru, KV 537, Krunidbeni Wolfganga Amadeusa Mozarta i Andante spianato i veliku briljantnu polonezu, op. 22 Frédérica Chopina.

  Slovenska pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak ponosno ističe da je rođena u Dubrovniku. Njena iznimna glazbena nadarenost nije mogla ostati nezapažena pa je već kao desetgodišnja djevojčica upisala Akademijo za glasbo u Ljubljani. Nakon susreta s pijanistom Claudiom Arrauom i njegove preporuke, nastavila je studij klavira na Juilliard School of Music u New Yorku, završivši ga 1957. u dobi od samo sedamnaest godina. Prvi nastup priredila je kao petogodišnja djevojčica, a tijekom više od sedam desetljeća priredila je preko pet tisuća koncerata, povezujući ih veoma uspješno i s pedagoškim radom na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje su naraštaji budućih pijanista mogli učiti od pijanistice svjetskog ugleda. Taj status među najpoznatijim pijanistima 20. (i 21.) stoljeća potvrđuju brojne nagrade dobivene na natjecanjima, članstvo u žirijima mnogih međunarodnih natjecanja, kao i nastupi s mnogim uglednim svjetskim orkestrima. Na bogatom repertoaru Dubravke Tomšič Srebotnjak djela su od baroknih do skladatelja 20. stoljeća, a osobito je privlače djela iz doba romantizma.

  Bez obzira na odabrane naslove i tip koncerta – solistički recital ili nastup uz pratnju orkestra, ime Dubravke Tomšič Srebotnjak na koncertnome programu jamstvo je tehnički izvrsno pripremljenog, muzikalnog, poletnog i nadahnutog sviranja kroz koje publici uvijek šalje istu poruku, a to je da bi joj bez glazbe i izvođenja glazbenih djela život bio nepotpun i nezamisliv. Obljetničkim koncertom u Hrvatskome glazbenom zavodu pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak ponovo je pokazala brojnoj zagrebačkoj publici da se njeno sviranje – osobito u Mozartovu Krunidbenom koncertu, i dalje odlikuje svim potrebnim tehničkim vještinama: u artikulaciji udara, u izbrušenoj motorici u brzim tempima, u savršenom vođenju melodijskih linija u polaganom stavku, u izvrsno profiliranoj dinamici i savršenoj pedalizaciji. Njena iznimna muzikalnost isticala se osobito u solističkim dijelovima, a romantičarski zanosan Chopinov Andante spianato i velika briljantna poloneza ostali su u tempu u okvirima skromno, promišljeno korištene agogike.

  Komorni studio Zagrebačke filharmonije osnovan je 1971. godine kao manji sastav u kojem su svirali mlađi članovi orkestra, pa je takav smanjeni sastav bio dobro odabrana pratnja solistici. Maestro Vladimir Kranjčević vodio je izvedbu mirnim pokretom, sugestivno i uz primjereno odabrane dinamičke nijanse, uz možda iznimku završetka polaganog stavka Mozartova Krunidbenog koncerta u kojem je ipak u prvi plan dospio za nijansu glasniji orkestar. Dubravka Tomšič Srebotnjak odužila se publici s dva dodatka – jednim Chopinovim Nocturnom i obradom uvoda kantati Johanna Sebastiana Bacha. U drugom dijelu programa Dubravka Tomšič Srebotnjak proglašena je dobitnicom Nagrade Neven, koja je peti put dodjeljena za najviši umjetnički doprinos Festivalu sv. Marka, a dobila je ima prema utemeljitelju i dugogodišnjem ravnatelju Festivala Nevenu Valentu (preminulom 2012. godine). Zagrebačka publika i Festival sv. Marka nagradili su tako Dubravku Tomšič Srebotnjak za vrhunske domete i iznimne glazbene doživljaje.

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 7. lipnja 2017.

                                                                                   

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

kritike

...zabilježili smo