Prava svečanost komornoga muziciranja

19. Festival sv. Marka, Zagreb: Brass (Balkan Connection Brass), crkva sv. Marka • Podnevni koncert u okviru 19. Festivala sv. Marka održao je 7. svibnja 2017. u crkvi sv. Marka BC Brass (Balkan Connection Brass) - ansambl limenih puhača. Njegovi su članovi glazbenici iz Slovenije – trombonist Marko Ilić (član Slovenske filharmonije iz Ljubljane), solist na trubi Mladen Đorđević (solist Beogradske filharmonije), članovi Zagrebačke filharmonije hornist Viktor Kirčenkov i solist na tubi Krunoslav Babić. Stalnoga člana Vedrana Kocelja uspješno je zamijenio mladi solist na trubi Mario Lončar, koji je studij završio prije četiri godine. Iako je BC Brass kvintet najavio program od devet skladbi, u dogovoru sa župnikom skraćen je na sedam, a publika je mogla pratiti više od sat vremena izvorne glazbe ili obrada za limene puhače.

  Počevši koncert Sonatom sv. Marko Tomasa Albinonija, suvremenika Johanna Sebastiana Bacha iz prve polovice 18. stoljeća, približili su glazbenici publici ozračje poznate crkve sv. Marka u Veneciji i instrumentalne skladbe kakve je za limene puhače pisao više od stoljeća ranije Giovanni Gabrieli. Četverostavačnu Albinonijevu crkvenu sonatu preradio je za kvintet limenih puhača američki trubač David Hickman. Hrvatski skladatelj Silvio Foretić obilježio je 200. obljetnicu rođenja opernih velikana 19. stoljeća Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera skladbom VW-Quintetto, odlučivši se za tonalitetne harmonijske odnose uvrstivši izvorne teme.

  Slijedila je praizvedba Psalma Tomislava Uhlika - smirene, konsonantne i polagane skladbe u kojoj se naslućuje liturgijski tekst u logično i jasno vođenim dionicama. Sklonost za pisanje komorne glazbe za limene puhače pokazao je Tomislav Uhlik još kao student skladavši kratki, efektni ciklus Četiri plesa za brass kvintet. BC Brass praizveo je još jednu, upravo njemu posvećenu, dopadljivu i efektnu skladbu - Pitoresknu grotesku Davora Bobića, brzu i ritamski složenu s melodikom koja počiva na slobodnijim harmonijskim sklopovima. U diptihu Dvije rijeke: Drava - Mura suvremenoga skladatelja Dalibora Grubačevića zazvučali su poznati narodni napjevi u ruhu klasičnih harmonija. Na kraju koncerta izveli su članovi BC Brass ansambla Tokatu i fugu u d-molu za orgulje, BWV 565 Johanna Sebastiana Bacha, u iznimno uspjeloj obradi američkog trubača Fredericka Millsa.

  Limeni puhači kao solisti, a osobito udruženi u komorni sastav, osjetljivo su izvođačko tijelo s obzirom na intonaciju i moguće dinamičke raspone. Članovi BC Brass kvinteta solisti su suverene tehnike sviranja svakog od instrumenata, što se odrazilo u neupitnoj intonaciji, efektnom izigravanju najkraćih ritamskih vrijednosti (primjerice u dionici tube) i muzikalnom vođenju glavnih glazbenih misli iznad skromnije zastupljenih nositelja harmonijskog sloja.

  Bogato raslojena dinamika, osobito u najvišim vrijednostima, nije ni jednog trenutka prerasla u grubo, preglasno zvučanje, nego je ostvarena s pravom mjerom iznijela u prvi plan sjaj i tonsku ljepotu svih puhačkih glazbala bez obzira je li im povjerena uloga vodećeg ili pratećeg instrumenta. Bila je to prava svečanost komornoga muziciranja tijekom koje su se limeni puhački instrumenti u rukama svojih vještih svirača pokazali podesnima za vrhunske glazbene doživljaje, što je prepoznala i publika u crkvi sv. Marka.

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 1. srpnja 2017.

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

kritike

...zabilježili smo