Orguljama treba hitna reparacija

Festival Orgulje Zagrebačke katedrale 2017., 13. srpnja do 21. rujna, koncert otvaranja 13. srpnja 2017. • Među ljetnim glazbenim događajima u Zagrebu festival Orgulje zagrebačke katedrale zauzima posebno mjesto. Najveći je to naš orguljaški festival na neprocjenjivo vrijednim orguljama Walcker iz 1855. kojima je, međutim, potrebna hitna reparacija. U dosadašnjih sedam izdanja održano je više od šezdeset solističkih i komornih koncerata, a ovogodišnji osmi festival u produkciji i organizaciji Udruge Zvuci tišine sastoji se od osam koncerata u razdoblju od 13. srpnja do 21. rujna, na kojima nastupaju ugledni orguljaši i njihovi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

  Nakon uvodnih riječi domaćina - rektora Katedrale msgr. Josipa Kuhtića i umjetničke savjetnice Sande Vojković, umjetnički voditelj orguljaš Edmund Andler Borić otvorio je Festival 13. srpnja u prepunoj Katedrali Marijina Uznesenja na Kaptolu u biranom  društvu prijatelja festivala, s lijepim programom posvećenim akademiku Anđelku Klobučaru, prošle godine preminulom titularnom orguljašu Zagrebačke prvostolnice te uglednom i nadasve  plodnom i popularnom skladatelju.  Njegovom prelijepom Intradom, Pastoralom & Toccatom za orgulje započela je večer.

  U nastavku su uz orgulje nastupili vrsni solisti. U izvedbi oboista Branka Mihanovića čuli smo dvije popularne skladbe različitih epoha - barokni Koncert za obou i orgulje u d-molu Alessandra Marcella i Gabrijelovu obou iz filma Misija Ennia Morriconea. Klarinetist Bruno Philipp predstavio se također s baroknim repertoarom - Koncertom za obou (klarinet) i gudače u C-duru Domenica Cimarose i Adagiom iz Koncerta br.9 u d-molu za klarinet i orgulje Tomasa Albinonija.

  Na koncertu je bio nazočan i hrvatski skladateljski veteran Miroslav Miletić, slušajući dvije svoje popularne skladbe - Monolog za violinu i orgulje u izvedbi Gorana Končara i Elegiju za klarinet i orgulje u izvedbi Bruna Philippa. Doprinos programu dala je i supruga Bruna Philippa - sopranistica vrlo lijepog i dobro školovanog glasa prof. Arianna Gigliani Philipp, sudjelujući u izvedbama arije Ave Maria Giulia Caccinija u obradi za sopran, klarinet i orgulje, kao i u praizvedenoj pitkoj skladbi Trubaduri za sopran, violinu, violončelo i orgulje violončelistice i skladateljice Ljerke Končar Gamulin (kći Gorana Končara i Ide Gamulin), te dodatku Laudate Dominum za glas, klarinet i orgulje Wolfganga Amadeusa Mozarta.

  Edmund Andler Borić, osim spomenute uvodne skladbe Anđelka Klobučara, sam je izveo još dvije romantične skladbe za orgulje - energičnu Toccatu Julesa Grisona i gromoglasnu i efektnu Toccatu iz Simfonije br. 5 Charlesa-Marie Widora, u čijem su se finalu prema običaju postepeno uključivali  svijećnjaci, multiplicirajući svjetlosni efekt i tako pojačali umjetnički dojam na završetku programa.

  U nastavku Festivala predviđeno je još nekoliko iznimnih orguljaških večeri. Bit će to pretežito solistički recitali – Ludgera Lohmanna iz Njemačke (20.7.), Marija Penzara iz Hrvatske (27.7.), Magdolne Friedler iz Mađarske (3.8.), Pietera van Dijka iz Nizozemske (24.8.) i Bruna Oberhammera iz Austrije (7.9.), kao i nastupi hrvatskih umjetnika - sopranistice Nikoline Pinko-Behrends i orguljaša Milana Hibšera (10.8.) te Oratorijskog zbora Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petrača uz orgulje Pavla Mašića.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 16. srpnja 2017.

   

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo