Podvučena je crta

O glazbenom programu 68. Dubrovačkih ljetnih igara • Zadnjim koncertom 25. kolovoza, ispred  Crkve sv. Vlaha, na kojem je sudjelovao Simfonijski orkestar HRT sa solistima: violinistom, prošlogodišnjim dobitnikom nagrade Orlando - Alekseyom Semenenkom i sopranisticom Dubravkom Šeparović-Mušović, a pod ravnanjem  Alberta  Veronesija, održan je program ispunjen djelima Ludomira Rogowskog, Henrija Wieniawskog i Edvarda Griega. Spuštanjem zastave Libertas završene su 68. Dubrovačke ljetne igre.

  U sklopu oproštaja s publikom objavljeni su ovogodišnji dobitnici nagrade Orlando;  po prosudbi žirija za glazbu, u sastavu predsjednika Frana Đurovića i članova žirija Dubravke Tomšič-Srebotnjak i Marije Grazio, nagradu je dobio koncert Kvarteta gitara u sastavu Zorana Dukića, Petrita Çekua, Tvrtka Sarića i Maroja Brčića. Ocjenjivački sud za dramu u sastavu: predsjednica Željka Turčinović i članovi Davor Mojaš i Petra Jelača, opredijelili su se za glumca  Ozrena  Grabarića u predstavi Marin Držić - Viktorija od neprijatelja (tekst Hrvoja Ivankovića) redateljice Ivice Boban. Posebnu nagradu Grand Prix za životno djelo i veliki doprinos Dubrovačkim ljetnim igrama, dobio je Joško Juvančić. Dan prije predstavljena je monografija o nagradi Orlando Nagrada Orlando - 40 godina Zorana Mihaljevića.

  Nakon predviđenog programa kojeg su ostvarile ovoljetne Dubrovačke ljetne igre, podvučena je crta i objavljeni su statistički podatci o sudjelovanju umjetnika, o prostorima gdje su se predstave odvijale, o broju posjetitelja, o dobiti od prodaje karata i slično, a kritičarima je ostalo da još jednom analiziraju ovogodišnji program.

   

  Intendant i ujedno direktor glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk u neizvjesnim je financijskim i organizacijskim uvjetima sastavio glazbeni program. Tek je u svibnju imao uvid u novčana sredstva, što je bilo doista kasno za angažiranje nekih umjetnika. Program nikad nije bio šareniji, bio je za sve ukuse, ali ipak su neke priredbe trebale biti u off-programu i biti održane u nekim drugim prostorima a ne u glazbenom hramu - atriju Kneževa dvora. Pohvalno je da nikad dosad u povijesti Igara nije sudjelovalo toliko hrvatskih  glazbenika kao ove godine; oni su najvećim dijelom realizirali program.

   

  Posebno moramo naglasiti da se poput ptice feniks opet pojavila opera u programu, a izbor je pao na  Händelovu operu Orlando (Metamorfoze) i to na otoku Lokrumu u režiji Jánosa Szikora. Projekt je napravljen za ovogodišnje Igre, te se nadamo da će se naći i u programima  sljedećih sezona. Nositeljice glavnih uloga - uz engleskog kontratenora Owena Willettsa u ulozi Orlanda, bile su hrvatske pjevačice međunarodne karijere: Ivana Lazar kao Angelika i Renata Pokupić kao Medoro, te David Oštrek kao Zoroastro. Glazbenu pratnju izveo je Hrvatski barokni ansambl.

  Dva koncerta bila su pripremljena upravo za ovu sezonu: prvi - pod nazivom Dijalog autora Filipa Merčepa i Nicolasa Sinkovića i drugi - praizvedba Koncerta za orkestar i saksofon Dubrovčanina sa zagrebačkom adresom Petra Obradovića. U svakoj programskoj knjižici  bila je odlična analiza o djelima doktorice muzikologije Jelene Grazio.

  Koncerti ansambala bili su posjećeniji od recitala.

  Dobro je da je ministrica za kulturu Nina Obuljen Koržinek u suglasnosti s gradonačelnikom  Dubrovnika Matom Frankovićem imenovala novu intendanticu Dubrovačkih ljetnih igara Doru Ruždjak Podolski. Ona bi već sada morala znati financijsku konstrukciju za planiranje 69. festivalske sezone.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 2. listopada 2017.

                                                                                  

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo