Visoka tehnička razina, virtuoznost i talent

VI. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, Svečani koncert prvonagrađenih, KDVL, 26. listopada 2017., Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent: Uroš Lajovic • U nastojanju da se mladim hrvatskim glazbenicima pruži što više profesionalnih nastupa te da ih se već tijekom školovanja, kao i netom po njegovom završetku, uputi u složenost i konkurentnost klasične glazbene scene, IHG i HRT pokrenuli su 2012. natjecanje mladih hrvatskih glazbenika, koje od 2015. organizira UNISON (Hrvatski glazbeni savez). Natjecanje obuhvaća sve instrumentalne kategorije te solo-pjevanje i jazz, a one se svake godine izmjenjuju u ciklusima po nekoliko disciplina. Tako su na ovogodišnjem 6. Natjecanju sudjelovali kandidati u kategorijama klavir, solo-pjevanje i puhačka glazbala, tj. rog, truba, trombon i tuba. Njihove su nastupe pratili ocjenjivački sudovi na čelu s prof. Vladimirom Krpanom za klavir, primadonom Ružom Pospiš-Baldani za solo-pjevanje i prof. Preradom Detičekom za puhačka glazbala.

  Najbolji od njih, dobitnici prvih nagrada, nastupili su 26. listopada u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog na Svečanom koncertu prvonagrađenih uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica. Četvero sjajnih glazbenika pokazalo je visoku tehničku razinu, virtuoznost i talent, što će im zacijelo uvelike pomoći da uz novčane nagrade i osigurane nastupe na prestižnim hrvatskim festivalima s uspjehom razvijaju svoje karijere i sudjeluju na velikim međunarodnim natjecanjima. A to i jest svrha tog dragocjenog projekta posvećenog svim mladim hrvatskim glazbenicima.

  Na početku koncerta nastupio je 28-godišnji trombonist Ivan Mučić iz Čakovca, dobitnik više nagrada u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, a postao je i magistar glazbe. Studirao je na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani, te je stalni  vanjski suradnik Simfonijskog orkestra HRT-a i profesor trombona u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Predstavio se zahtjevnim Koncertom za trombon i orkestar, op. 114 koji je napisao ugledni engleski pedagog, skladatelj i  dirigent Derek Bourgeois, preminuo u rujnu o.g. Umjetnik sjajne tehnike, suverenog nastupa i muzikalnosti, svojim iskustvom i snalažljivošću uspio se nositi s mjestimice nesigurnom pratnjom orkestra.

  U nastavku se predstavila zagrebačka sopranistica Darija Auguštan - studentica treće godine solo-pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Snježane Bujanović-Stanislav. I ona ima iza sebe već niz uspješnih nastupa i nagrada na međunarodnim natjecanjima, a ovom prigodom demonstrirala je svoj lijepi, zvonki i dobro školovani glas, no s obzirom na njezinu mladost te nedostatak iskustva i sugestivnosti, vjerujemo u daljnje uspješno usavršavanje. Otpjevala je dvije operne arije: dramatičnu ariju Oh! Quante volte iz opere Capuletti i Montecchi Vinzenza Bellinija, uz vrlo lijepo izvedenu veliku solističku dionicu roga i nježnu Ariju Rusalke Měsíčku na nebi Antonina Dvoraka.

  Još jedan mladi laureat natjecanja Papandopulo došao je iz Čakovca. To je trubač Luka Buljan, student četvrte godine u razredu prof. Daria Teskere na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Također je dobitnik nekoliko vrijednih nagrada, a osim prve nagrade Papandopulo dobio je i nagradu HDS za najbolju izvedbu  djela hrvatskog skladatelja. Bio je to Pop koncert za trubu i orkestar Igora Kuljerića, te je upravo to efektno i majstorski skladano djelo virtuozno izveo i na ovom svečanom koncertu.

  Na kraju uspješne večeri, praćene urnebesnim ovacijama oduševljene - pretežito mlade publike, predstavio se i najuspješniji sudionik natjecanja Papandopulo - tek 20-godišnji Ivan Vihor Krsnik Čohar iz Rijeke. Nakon završene srednje muzičke škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, studirao je u Bergamu kod prof. Marca Giovanettija i diplomirao u 19. godini s najvišim ocjenama. Više od 50 koncerata u nekoliko zemalja, pobjede na međunarodnim natjecanjima i kompaktna ploča s glazbom Schumanna, Beethovena i Liszta, kao i titula juniorskog viceprvaka Hrvatske u šahu, impresivni su detalji iz biografije mladog umjetnika pred kojim je zacijelo blistava budućnost. A to se dalo naslutiti i po njegovom nadasve zrelom i fascinantnom nastupu s izvedbom jednog od najpoznatijih klavirskih koncerata – Koncertom br. 1 u  Es-duru Franza Liszta. Toliko profinjenosti i temperamenta, snage i osobnosti, prekrasnih fraza i dinamike izbijalo je iz cjelovite interpretacije mladog Ivana Vihora (kako mladi glazbenik želi da ga se javno oslovljava), a koji je uspio potaknuti  i Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Uroša Lajovica na uspješnu uzajamnu suradnju. Upamtimo njegovo ime u očekivanju novih uzbudljivih susreta.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 6. studenog 2017.

                                    

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo