Savršen ritamski puls

Hrvatski barokni ansambl, 4. ovosezonski koncert za pretplatnike; glazbeni voditelj: Aapo Häkkinen; Hrvatski glazbeni zavod, 28. siječnja 2018. • Četvrti ovosezonski koncert za pretplatnike održao je Hrvatski barokni ansambl u nedjelju, 28. siječnja 2018. u Hrvatskome glazbenom zavodu. Ponovno je privukao publiku zahvaljujući odabiru skladbi, skladatelja, umjetničkog voditelja i interpreta priredivši s gostima doista Izvorni užitak. U publici su  uz pretplatnike bili i poklonici glazbe Johanna Sebastiana Bacha i mladog, već proslavljenog baritona Krešimira Stražanca, kao i znatiželjnici koji su željeli čuti finskoga glazbenika koji je već više puta gostovao u Zagrebu. Bio je to Aapo Häkkinen, čembalist i orguljaš, koji je izvedbom ravnao s mjesta čembalista, dok je male orgulje združene u dionici bassa continua svirao Franjo Bilić.

  Umjetnički voditelj koncerta Aapo Häkkinen, rođen 1976. u Helsinkiju, već je u dobi od trinaest godina upisao studij čembala na Sibelius akademiji u rodnome gradu, koji je kasnije nastavio na Sweelinck konzervatoriju u Amsterdamu i kod Pierrea Hantaïja u Parizu. Osvojio je brojne nagrade na uglednim natjecanjima, a danas djeluje kao profesor čembala na Sibelius akademiji u Helsinkiju. Diljem svijeta održava seminare za interpretaciju barokne glazbe, što primjenjuje u izvođačkoj praksi kao umjetnički voditelj Helsinškoga baroknog orkestra. Drugi gost Hrvatskoga baroknog ansambla - bariton Krešimir Stražanac, rođen je 1983. Glazbeno školovanje započeto u Zagrebu nastavio je u Stuttgartu, postavši po završetku studija solistom opere u Zürichu. Njegove pjevačke kvalitete prepoznali su operni impresariji i ponudili mu već do danas angažmane u poznatim opernim kućama.

  Današnjoj zagrebačkoj publici opus Johanna Sebastiana Bacha mnogo je poznatiji i bliži nego na početku prošloga stoljeća, kad su njegove skladbe rijetko zalutale na programe koncerata. Naslov koncerta Ich habe genug (Dosta mi je) dao je naslutiti da će biti izvedena istoimena kantata, BWV 82. Nepoznati pjesnik napisao je tekst za blagdan Prikazanja na temelju Lukina evanđelja, opjevavši žudnju za smrću i sjedinjenje s Kristom, što odgovara toposu njemačkoga baroknog pjesništva. Kantata s tri arije i dva recitativa koji ih razdvajaju završava arijom gotovo vedra raspoloženja u kojoj je brojnim ukrasima i koloraturama uglazbljen ozbiljan tekst Ich freue mich auf meinen Tod (Smrti se svojoj radujem), koji potvrđuje Bacha kao istinskog vjernika.  Uvod u koncert bila je brza i vesela ugođaja Sinfonia iz kantate Gott soll allein mein Herze haben, BWV 169 (Jedino Bog treba imati moje srce) koja je po svoj prilici obrada prvog stavka izgubljenoga koncerta za flautu ili obou. Na završetku drugoga dijela koncerta izvedena je kantata Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56 (Ja drvo križa rado nosim) koju je Johann Sebastian Bach skladao na tekst Christopha Birckmanna. I ova peterodijelna kantata s rasporedom arija-recitativ-arija-recitativ-koral iskazuje iskrene osjećaje vjernika i težak put kojim je spreman slijediti Krista. Prije kantate izveden je Koncert za violinu, obou, gudače i basso continuo u c-molu, BWV 1060R koji je također rekonstrukcija ranijeg Bachova koncerta za dva instrumenta s tipkama.

  Aapo Häkkinen je kao umjetnički voditelj koncerta podastro pred Hrvatski barokni ansambl svoju viziju Bachovih skladbi koju je ansambl spremno prihvatio i dobro s njim surađujući doveo do Izvornog užitka. Sviranje gudača odlikovala je intonativna sigurnost, lijepi ton u polaganim pjevnim stavcima, savršen ritamski puls u iznimno brzim tempima i izbalansirana dinamika. Solist na oboi u Sinfoniji kantati BWV 169, kantati Ich habe genug i Koncertu za violinu, obou, gudače i basso continuo Stjepan Nodilo otkrio je ponovno izvrsne tehničko-interpretativne vještine. Brojnu publiku privukao je na koncert bariton Krešimir Stražanac, koji je svoj nastup ostvario također veoma uvjerljivo s obzirom na intonaciju – osobito u ukrasima i koloraturama, izvrsnu dikciju, dobro fraziranje i neprimjetno disanje te uigranost s pratećim ansamblom koji ga je možda povremeno pokrio snažnijom dinamikom.

  Aapo Häkkinen vješto je i sigurno vodio izvedbu u kojoj je u dionici bassa continua dominiralo čembalo, dok su na trenutke manje izražajno zvučale diskretno registrirane male orgulje. U završnom koralu kantate Ich will den Kreuzstab gerne tragen nastupio je Ansambl Antiphonus, pridruživši se izražajnim pjevanjem općem dojmu izvrsnosti čitavog izvođačkog korpusa. Treba istaknuti i sjajan nastup Laure Vadjon, solistice u Bachovu koncertu za violinu, obou, gudače i basso continuo. Oduševljena i zadovoljna publika izmamila je dodatak ariju Ich freue mich auf meinen Tod iz kantate Ich habe genug.

  Izvođači:
  Hrvatski barokni ansambl
  Ansambl Antiphonus
  Aapo Häkkinen, umjetnički voditelj
  Krešimir Stražanac, bariton

  Program:
  J.S.Bach: Gott soll allein mein Herze haben, BWV 169
  J.S.Bach: Ich habe genug
  J.S.Bach: Ich will den Kreuzstab gerne tragen

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 12. veljače 2018.

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

kritike