Dostojno obilježen dvostruki jubilej

Obljetnički koncert Gudačkog kvarteta Rucner, KDVL (mala) 18. veljače 2018. • Koncertom u prepunoj Maloj dvorani Lisinski 18. veljače Gudački kvartet Rucner obilježio je dvostruki jubilej - 20. godišnjicu osnutka i 40. godišnjicu umjetničkog i bračnog života osnivača Kvarteta - Snježane i Dragana Rucnera. Tim povodom postavljena je u predvorju prigodna retrospektivna izložba, prikazan je promotivni spot snimljen u prekrasnoj prirodi Slavonije uz glazbu Male slavonske rapsodije Tomislava Uhlika, dok je Đurđa Otržan predstavila  njihov najnoviji album Rucneri sviraju Uhlika - hrvatski zvukolici.

  Tomislav Uhlik (1956) je jedan od najvjernijih hrvatskih suradnika Kvarteta Rucner, a Malu slavonsku rapsodiju napisao je za gudački sekstet imajući na umu ne samo osnivače kvarteta - violončelisticu Snježanu i violista Dragana te aktualne članice - violinistice Ivanu Penić Defar i Anu Paulu Knapić Franković, nego i mlađe Rucnere - violista Marija i violončelisticu Anu, koji su svi zajedno predstavili to Uhlikovo inspirativno djelo na početku koncerta.
  Ugledni gost svečanog koncerta bio je i dugogodišnji suradnik Kvarteta Rucner - istaknuti američki harmonikaš talijanskog podrijetla, virtuozni Peter Soave. S Rucnerima se upoznao čak i prije nego je osnovan njihov kvartet, prije dvadeset dvije godine. Iako inače svira i na koncertnoj harmonici, ovaj put je majstorski odsvirao desetak skladbi isključivo na bandoneon-harmonici uz pratnju Gudačkog kvarteta Rucner.

  Bile su to pretežito poznate skladbe Astora Piazzole (Adios nonino, Loving i Fear iz Five Tango Sensations, Oblivion, Undertango, Chiquilin de Bashin) ali i skladbu El Dia Que Me Quieras Carlosa Gardela. Peter Soave se malo odmorio za vrijeme izvedbe skladbe Simple Astora Piazzole za gudački kvartet u aranžmanu R. Noriege, a na kraju smo čuli još Piazzolin Decarissimo i najpopularniju njegovu skladbu Libertango, u čijoj je izvedbi na poticaj i kratku poduku solista Petera Soave sudjelovala pljeskanjem ritma oduševljena publika. Na programu svečanog koncerta bile su i dvije skladbe Krešimira Hercega (1935) u aranžmanu Stjepana Mihaljinca za bandoneon i gudački kvartet: Promotion party i Rucner tango iz suite Divina (2014).           Kvartet Rucner je tijekom dva desetljeća djelovanja ostvario mnogo klasičnih i dobrotvornih koncerata u domovini i inozemstvu, promovirajući hrvatske skladatelje, surađivao s mnogobrojnim solistima i gostima, a  posebno je zaslužan za poticanje gotovo svih hrvatskih skladatelja da pišu nova djela za njih. Tako je u ciklusu Četiri godišnja doba s četiri koncerta pod nazivima Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima proteklih godina ugostio više od 200 glazbenika s posebnom pažnjom prema mladima, i praizveo više od 90 skladbi.

  O važnosti takve programske orijentacije svjedoče i dvije prestižne nagrade: Diploma Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu. A 11 nosača zvuka i monografija izdana prije deset godina u povodu 10. obljetnice djelovanja trajno će svjedočiti o rezultatima dosadašnjeg djelovanja i biti poticaj za nove izazove.

  Program
  T. Uhlik Mala slavonska rapsodija
  A. Piazzola Adios nonino, Loving i Fear iz Five Tango Sensations, Oblivion, Undertango, Chiquilin de Bashin
  C. Gardel El Dia Que Me Quieras,
  K. Herceg Promotion party i Rucner tango iz suite Divina

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 5. ožujka 2018.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike