Neoprostiv izostanak publike

Svečana dodjela nagrada Darko Lukić, KDVL, 7. svibnja 2018. • Svečanom dodjelom nagrada i Koncertom nagrađenih u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog završena je 51. Tribina Darko Lukić 2017/2018. Stručni dio  tog tradicionalnog natjecanja vodilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Hrvatsko društvo skladatelja, a organizacija je bila u rukama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (ciklus Mladi u Lisinskom) i Ureda za kulturu Grada Zagreba. U ovoj sezoni održano je dvanaest koncerata a Hrvatski radio snimio je sve za odloženo emitiranje. Pobjednici dobivaju i zapis svog nastupa u obliku tzv. mastera - CD-a za promotivne svrhe.

  Stručni žiri u sastavu Višnja Mažuran, Višnja Požgaj, Goran Bakrač, Zlatko Foglar, Branko Mihanović, Frano Đurović i Emin Armano (predsjednik) odučio je jednoglasno da glavnu nagradu Darko Lukić zaslužuje violinistica Katarina Kutnar. Diplomu HDGU dobila je violistica Hiwote Tadesse, a nagradu za najbolju umjetničku suradnju osvojio je pijanist Ivan Galić. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja dobio je orguljaš Nikola Cerovečki, a nagrada Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog pripala je klarinetistu Abdulu-Azizu Husseinu. Uz obrazloženja predsjednika Armana i čestitke, dodijeljene su nagrade dobitnicima, osim violistici Hiwote Tadesse koja je bila zauzeta nastupom u inozemstvu te je nagradu preuzela njezina majka.  Koncert nagrađenih počeo je nastupom violinistice Katarine Kutnar (1995), učenice Leonida Sorokova, i pijanista Ivana Galića (1994), učenika Ljubomira Gašparovića, i njihovom dojmljivom i emocionalnom izvedbom manje poznate ali vrlo osebujne Sonate za violinu i klavir, op. 7 suvremenog turskog pijanista i skladatelja Fazila Saya (1970). Velik doprinos kvaliteti izvedbe izvrsne violinistice dao je pijanist Ivan Galić (nagrađen za najbolju umjetničku suradnju). Njegova preglednost klavirske dionice, dozirana dinamika, ritmička preciznost i vlastita osobnost u potpunosti su podigli izvedbu na višu umjetničku razinu, ne remeteći izvodilačke zamisli solistice.

  Klarinetist Adul-Aziz Hussein (1992), diplomirani student Davorina Brozića, u suradnji sa svojom pijanisticom Valentinom Čanžar izveo je prelijepim tonom, profinjenom dinamikom i tehničkom perfekcijom Prvu rapsodiju za klarinet i klavir Clauda Debussyja. Orguljaš Nikola Cerovečki (1990), koji je magistrirao u razredu Ljerke Očić, svoj je koncert u sklopu Tribine održao na kvalitetnim orguljama u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, pokazavši velik potencijal vrsnog glazbenika, međutim na ovom koncertu u Maloj dvorani Lisinski, koja nema svoje orgulje, svirao je na posuđenim malim orguljama Muzičke akademije i izveo Suitu Alleluaticu Anđelka Klobučara, za koju je i dobio Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.  Nažalost, izvrsna violistica Hiwote Tadesse (1993), učenica Michaela Kugela u belgijskom Gentu, koja je u suradnji s pijanistom Domagojem Gušćićem na natjecateljskom koncertu ostavila izvrstan dojam, nije mogla zbog odsutnosti sudjelovati na ovom koncertu nagrađenih, tako da je večer još jednim nastupom zaključila pobjednica Katarina Kutnar, virtuoznom i strastvenom izvedbom skladbe Tzigane Maurica Ravela u suradnji s pijanistom Ivanom Galićem.

  Izvrsne nastupe laureata 51. Tribine Darko Lukić  zasjenio je neoprostiv izostanak publike, koja je u premalom broju od svega  četrdesetak duša došla podržati njihove nastupe, iako se radi o još jednom značajnom nastupu mladih umjetnika na početku njihove, vjerujemo, uspješne karijere, koji je svakako trebalo upečatljivije podržati, a takvu su karijeru ostvarili većim dijelom i mnogi raniji dobitnici te ugledne nagrade u dugoj polustoljetnoj tradiciji.

  Nagrađeni na Tribini „Darko Lukić“ u sezoni 2017/2018.:

  Katarina Kutnar, Nagrada „Darko Lukić“
  Hiwote Tadesse, Diploma „Darko Lukić“
  Ivan Galić, Nagrada za najbolju umjetničku suradnju
  Nikola Cerovečki, Nagrada HDS-a za za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja
  Abdul – Aziz Hussein, Nagrada Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog


  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 14. svibnja 2018.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo